Suomi 100 -juhlavuosi toi Nelimarkka-museoon runsaasti kävijöitä

0
Yksityiskohta Mestarit yhdessä -näyttelystä (kuva: Henri Saranpää)

Nelimarkka-museon Suomi 100 -juhlavuosi onnistui yli odotusten. Museossa vieraili vuoden aikana reilu 6500 kävijää. Viimeksi vastaaviin lukemiin on päästy vuonna 2006.

Koululaisryhmiä museossa vieraili vuoden aikana 131. Nelimarkka-Rahasto tukee Etelä-Pohjanmaan alueen koulujen museovierailuja korvaamalla oppilaiden bussikyydin museolle ja takaisin. Tuki koululaiskyyteihin jatkuu myös kuluvana vuonna.

Museon näyttelyvuosi alkoi Pohjalaisen taiteilijaliiton kokoelmanäyttelyllä. Nelimarkka-museoon vuonna 2015 sijoitettu kokoelma oli ensimmäistä kertaa esillä koko laajuudessaan ja esillä oli teoksia koko itsenäisen Suomen sadalta vuodelta.

Kesällä avattiin Suomi 100 -vuoden päänäyttely Mestarit yhdessä – Eero ja Alvar Alajärven maisemissa, jonka näki 2240 henkilöä. Näyttelyn yhteydessä järjestettiin myös taidetta ja arkkitehtuuria yhdistävä Mestarit yhdessä -viikko, joka jää elämään vielä juhlavuoden loputtuakin.

Paljon kiinnostusta herättänyt Mestarit yhdessä -näyttely jatkuu ensi kesään asti supistettuna perusnäyttelynä.

Yksityiskohta Heidi Katajamäen Levotonta maata -näyttelystä

Syksyllä museossa ihailtiin Ritva Lindbergin akvarelleja teemalla Sata taivasta ja näyttelyvuoden päätti kolmatta kertaa valitun Vuoden nuoren eteläpohjalaistaiteilijan, Heidi Katajamäen näyttely, joka jatkuu vielä 18. helmikuuta saakka.

Nelimarkka-residenssissä vieraili 10 taiteilijaa eri puolilta maailmaa. Taiteilijat järjestivät kaikille avoimia työpajoja ja luentoja, joihin alueen asukkaat saivat maksutta osallistua. Residenssi kiinnosti myös kotimaisia taiteilijoita. Esimerkiksi Alvar Aalto -akatemian puheenjohtaja Esa Laaksonen viimeisteli Aallosta kertovaa kirjaansa Alajärvellä.

Keväällä 2018 museossa nähdään veistoksia, grafiikkaa ja piirroksia Nelimarkka-Rahaston kokoelmasta. Suuri osa teoksista on ennennäkemättömiä ja mukana on tunnettuja nimiä kuten Wäinö Aaltonen, Ville Vallgren, Albert Edelfelt, Hugo Simberg ja Juho Rissanen.

Kesällä museo täyttyy Tiina Laasosen puuveistoksista ja Meri Pauniahon grafiikasta ja syksyllä esillä on Suomenselän taiteilijaseuran 50-vuotisjuhlanäyttely.


 

Koronavirus-arkistotiedote 1_20

JÄTÄ KOMMENTTI