Suuri taidekohtaaminen ja taiteilijoiden tapaaminen Alajärvellä kesällä 2019 !

0
Elina Alkio ja Vesa Koivunen suunnittelemassa Alajärven näyttelyä Club des Amis de l'Europe et des Arts -järjestön edustajien kanssa heidän toimistollaan.

Nelimarkka-museon museolehtori Elina Alkio sekä Alajärven kaupunginjohtaja Vesa Koivunen vierailivat Japanissa.

– Japanilaisen taiteen suuri ja arvostettu katselmus ja tapaaminen järjestetään ensi vuonna ensi kertaa Suomessa.  Nelimarkka-museon yhteistyönäyttely Japan International Artists Society  -järjestön kanssa järjestetään 29.5. -12.6. 2019 Alajärvellä.

 

Alajärven näyttely on ensimmäinen Suomessa.

Näyttelyn lähtökohtana on yhteistyö Japan International Artists Society (JIAS) ja Club des Amis de l’Europe et des Arts (CAEA) -järjestöjen kanssa. Näyttely pidetään nyt Suomessa Suomen ja Japanin 100-vuotisen yhteistyön kunniaksi.

Yhdistysten tarkoituksena on yhdistää ihmisiä taiteen kautta. Näyttelyjä ulkomaille on järjestetty vuosittain 50 noin 40 eri maassa. Alajärven näyttely on ensimmäinen Suomessa.

Näyttelyssä esitellään japanilaista nykytaidetta eri tekniikoin mm. öljymaalaus, akryyli, akvarelli, Nihonga, Indian Ink, tekstiili, puupiirros, origami, paperitaide, keramiikka, kimono, kirjonta ja kalligrafia. Ohjelmassa on myös luentoja, työpajoja ja kalligrafia-työnäytös.

Miten Alajärvi valikoitui näyttelyn paikaksi?

CAEA:n puheenjohtaja Bumpei Magori toimii arkkitehtuurin professorina Tokion yliopistossa. Magorin edustama järjestö etsi suomalaista yhteistyökumppania näyttelylle vuodeksi 2019 Suomen ja Japanin 100-vuotisen yhteistyön kunniaksi. Magori otti yhteyttä arkkitehtituttavansa kautta Nelimarkka-residenssissä elokuussa 2017 työskennelleeseen Alvar Aalto -akatemian johtajaan, arkkitehti Esa Laaksoseen, joka suositteli Alajärveä vuoden 2019 näyttelypaikaksi.

Sähköpostikeskustelujen jälkeen näyttely sovittiin pidettäväksi Alajärvellä 29.5.– 12.6.2019 Nelimarkka-museossa, kirjaston näyttelysalissa, Villa Nelimarkassa sekä Villa Väinölässä.

Kaksi viikkoa kestävään näyttelyyn tulee n. 250–300 teosta. JIAS-järjestön taiteilijat saavat ehdottaa teoksiaan näyttelyyn sekä osallistua halutessaan näyttelyn avajaisiin Alajärvellä. Taiteilijoita odotetaan saapuvaksi noin 20–30.

Yhdistys kattaa kaikki näyttelyn ja vierailun kulut, sillä heidän ainut tavoitteensa on levittää positiivista viestiä taiteen avulla ja luoda uusia verkostoja ja ystävyyksiä. Näyttelylle pyydetään lisäksi tukea Japanin lähetystöltä sekä kulttuuri-instituutilta.

Alajärven kaupunginjohtaja Vesa Koivunen ja Nelimarkka-maakuntamuseon museolehtori Elina Alkio olivat kutsuvieraina ja suunnittelemassa tulevaa näyttelyprojektia Japanissa. (JK/K-Media)

Alajärven edustajat kävivät kutsuttuina vieraina Japanissa

CAEA kutsui ja kustansi Alajärveltä tulevan näyttelyn projektivastaavan, museolehtori Elina Alkion sekä näyttelypaikkakunnan kaupunginjohtajan Vesa Koivusen vieraakseen Japaniin elokuussa 2018 (5.–13.8.) Matkan tarkoituksena oli tutustua näyttelyn taiteilijoihin, suunnitella projektia ja näyttelyä sekä kertoa Suomen ja Alajärven alueen taiteesta seminaarissa.

Myös merkittävä kulttuurikohtaaminen

Matkalla tutustuttiin lisäksi paikalliseen kulttuuriin oppaan johdolla sekä Tokiossa että Kiotossa. Alkio ja Koivunen esittelivät seminaarissa Alajärveä ja sen näyttelytiloja sekä kutsuivat taiteilijoita näytteilleasettajiksi keväällä 2019. Lisäksi Koivunen ja Alkio osallistuivat kunniavieraina 19. kertaa järjestettävän Exoisition de l’Art Actuel France – Japon avec participation multinationale -näyttelyn avajaisjuhlaan, jossa taiteilijoilla oli mahdollisuus kysellä lisätietoa Suomesta ja Alajärvestä. Erityisesti suomalainen luonto revontulineen sekä erilainen ruokakulttuuri herättivät kiinnostusta. Vesa Koivunen piti tilaisuudessa avajaispuheenvuoron ja jakoi palkintoja kuluneen vuoden näyttelyssä ansioituneille taiteilijoille. Edellisen kerran näyttely järjestettiin Espanjan Gionissa.

Koivunen ja Alkio osallistuivat lisäksi ranskalaisen Salon d’Automne -syyssalongin presidentin Sylvie Koechlinin sekä kuvataiteilija Jean-Marie Zacchin kanssa kommenttikierrokselle, jossa näyttelyn taiteilijoille annettiin palautetta heidän teoksistaan.

Ensi kevään näyttelyn aikatauluja ja suunnitelmia lyötiin lukkoon tapaamisissa CAEA-järjestön edustajien kanssa. Järjestö oli tyytyväinen, että näyttely saadaan ensimmäistä kertaa Suomeen ja he uskoivat Alajärven kauniiden järvimaisemien sekä paikalliskulttuurin vetoavan taiteilijavieraisiin. Järjestön edustajat olivat kiinnostuneet myös esimerkiksi pesäpallopeliin osallistumisesta ja alueen taiteilijoihin sekä paikallisiin yrityksiin, tuotantolaitoksiin ja kouluihin tutustumisesta.

Elina Alkio ja Vesa Koivunen olivat Japanissa 19th Exposition de l’Art Actuel France – Japon avec participation multinationale -näyttelyn kunniavieraina (vuosittain Tokiossa järjestettävä Ranska-Japani yhteistyönäyttely).
Lisäksi he kiersivät näyttelyn teoksia ja antoivat kommentteja taiteilijoille heidän teoksistaan. Osa teoksista tulee myös Alajärven näyttelyyn ensi vuonna.

 

PTV-viinimyymälä_250620

JÄTÄ KOMMENTTI