Tanssia, teatteria ja tieteellistä faktaa Ylävesien yössä 

0
Ylävedet (Timo Ahopelto)

”Suo, guacamole ja Jussi” on karnevalistinen esitystapahtuma, joka kuljettaa katsojia bussilla pitkin Ähtäriä Ylävesien yössä perjantaina 30.8.2019 klo 18. Katsojat saavat tietoonsa vain aloituspaikan: esitys käynnistyy Pub P-51:ssa (Ostolantie 14, Ähtäri). 

Tanssia, teatteria ja tiedettä yhdistävä esitys on pöhkön röyhkeä, epäasiallisen ironinen ja ryppyotsaisen rakkaudellinen kuvaus meistä ja niistä, hyvistä ja pahoista. Se luotaa polarisoituvaa aikaamme ja nostaa esiin kysymyksen, mistä meidän vihamme ja pelkomme vierautta kohtaan kumpuaa, ja miksi maassamme vihapuhe lisääntyy ja asenneilmapiiri tuntuu vain kiristyvän. 

Esitys pohjaa Alavudelta kotoisin olevan Jani Niemisen Bigini-runoteokseen, joka sisältää muodoltaan niin kalevalamittaa kuin raplyriikoiden kaltaista tykitystä. Esitystaiteen ammattilaisista koostuva työryhmä yhdessä tutkija Karin Creutzin kanssa kutsuu ähtäriläiset näiden tärkeiden kysymysten äärelle. 

Iltaesityksen lisäksi teos esitetään päivänäytöksenä lukiolaisille. Torstaina 29.8. klo 18 tutkija Karin Creutz luennoi esityksen teemoista Pirkanlinnan kulttuurikeskuksessa Ähtärissä. Luennon järjestää Lakeudenportin kansalaisopisto. Ylävesien yössä esityksen jälkeen perjantaina järjestetään myös vapaamuotoinen keskustelutilaisuus, jossa yleisön on mahdollista keskustella esityksestä ja sen teemoista tekijöiden kanssa. 

TYÖRYHMÄ 

Ohjaaja & esiintyjä: Reetta-Kaisa Iles 

Esiintyjät: Jyrki Karttunen ja Hanna Korhonen 

Skenografi & esiintyjä: Mirkka Nyrhinen 

Tutkija & esiintyjä: Karin Creutz 

Säveltäjä & esiintyjä: Taito Hoffrén 

Kuvaaja: Teemu Kyytinen 

Säveltäjä: Antti Paalanen 

Käsikirjoittaja: Jani Nieminen 

Tuottaja: Ilona Kyykoski 

Osatuottajat: Tanssiteatteri Tsuumi ja Ähtärin kaupungin kulttuuritoimi 

JÄTÄ KOMMENTTI