YLEISÖMENESTYS LuoMusan LOPETTAJAISISSA

0
Eduskuntaterveisten ohella edustaja Mikko Savola esitti tyttärensä, Aadan kanssa onnittelulaulun Klaus Lavilalle. Mikko totesi kyseessä olevan ensiesiintyminen tyttärensä kanssa laulun saralla. (Kuva: Pentti Hautala)

Teksti ja kuvat: PENTTI HAUTALA
Alavus/Hakojärvi

Suomenselän kesätapahtumiin on sisältynyt vuodesta 1994 alkaen Luomu-maatalousnäyttely, joka sai lähes parikymmentä vuotta sitten uuden nimen, LuoMusa.
Klaus ja Ritva Lavilan omistaman Harjuntalon pihapiirissä Hakojärven kylän laitamaisemissa on vietetty ja viihdytty viikonvaihteita luomuviljelyn ylistyksen sekä musiikin merkeissä.

Luomuliiton pj.Pauli Talvitie onnittelemassa 70-vuotiasta Klaus Lavilaa. Taustalla kukkaistyttönä Ritva Lavila. (Kuva: Pentti Hautala)

  Wanhassa viisaudessa todetaan: ”Aika, aikaa kutakin” ja nyt heinäkuun 1.-2. päivinä koitti lopettamisen ja luopumisen aika ja koolla oltiin lauantaiaamusta alkaen monen sadan ihmisen kanssa, 27-vuotta jatkuneen tapahtuman päättäjäisissä.

 

Kaupunginjohtaja Liisa Heinämäki

Juhlapuheessaan, kuitenkin Töysän Kitulankylässä vuosikymmeniä asunut, Alavuden kaupunginjohtaja Liisa Heinämäki toivoi Laviloiden tai jonkun muun tahon keksivän jotain muuta samansuuntaista mukavaa meininkiä tilalle.
– Maaseudun kylien yksi tärkeä voimavara ja elävänä pysymisen tekijä on idearikkaat sekä yritteliäät asukkaat.
– Nyt olemme ilahduttavan isolla joukolla tämän 27 kesänä jatkuneen tapahtuman päätösjuhlassa. Tämä on historiallinen ja samalla myös haikea luopumisen hetki.
– Kun Klaus ja Ritva Lavila aloittivat ideoimaan 1990-luvun alkuvuosina Luomu-maatalousnäyttelyä se oli todellakin uraa uurtavaa ja rohkeaa toimintaa. Näin Lavilat tekivät, siitäkin huolimatta, vaikka tuohon aikaan luomu ”todettiin” monelta taholta jonkinlaiseksi ”hassutukseksi”.
– Luomutuotannon suosio ja arvostaminen kuitenkin lisääntyi. Luomu-maatalousnäyttely kasvoi heti ensivuosina. Se kehittyi myöskin nopeasti suureksi kansalliseksi tapahtumaksi. Sitä todistaa se, kun tuhansia kiinnostuneita ja uteliata ihmisiä tuli eri puolilta Suomea tänne Hakojärvelle.
– Tapahtuman erityinen, aito maanläheinen ilmapiiri täällä Harjuntalon pihamaalla viehätti aitoudellaan. Ilman Harjuntalon haltijoita Ritva ja Klaus Lavilaa ideaa ja aktiivisuutta ei tätäkään tapahtumaa olisi ollut. Kiitos kuuluu tietenkin myös kaikille mukana olleille talkoolaisille ja tukijoille.
– Tämäkin tapahtuman todistaa sitä, että aina tarvitaan aktiivisia toimeksilaittajia ja toteuttajia, kiitteli kaupunginjohtaja Heinämäki.

LuoMusan avajaistilaisuudessa, Kuortanelainen Luomuliiton puheenjohtaja Pauli Talvitie esitteli puheessaan luomututannon nykytilaa Suomessa. Paulin mukaan kysyntä ja myöskin tuotanto on lisääntynyt sekä monipuolistunut. Ihmiset haluavat nautittavakseen yhä tervellisempää ruokaa. Näin siitä huolimatta vaikka se maksaisikin, korkeimpien tuotantokustannuksien vaikutuksesta enemmän.

Kansanedustaja Mikko Savola toi terveisiä (puheen sisältö luettavissa täällä) eduskunnasta ja lauloi samalla 70-vuotta täyttävälle Klaus Lavilalle, yhdessä Aada tyttärensä kanssa suomalaisen kansanlaulun; ” Kolme varista istui aidalla siivatti seilaa, siivatti seilaa, yksi lensi pois…”

LuoMusa vetaraani Petri Leinonen muisteli menneitä vuosien varrelta.
Klaus Lavila viihdytti kitaransoitolla ja lauluillaan runsalukuista yleisöä. Kai Lavila laittoi sahansa soimaan kauniisti. Myöskin Harjuntalon nuori-isäntä Joonas Lavila, sekä talon- ja Seinäjoen Ukuleleorkesteri esiintyivät.

Palopäälikkö Timo Takkula ja Heikki Katajamäki vanhojen traktorien lumoissa. (Kuva: Pentti Hautala)

Paljon muitakin 70-vuotisonnittelujen esittäjiä-ja esiintyjiä päälavalla nähtiin. Kuulututtajana toimi perinteisesti alan osaaja Tauno Lavila. Ravintolassa touhusi Ritva ja Ellen Lavila apulaisineen.
Luonto/linturetkellekin osallistuttiin Pentti Alangon, Eero Laskujärven, Veli Rahikaisen ja Petri Leinosen opastuksella. Lapsilla oli hauskaa kiikuissa ja karusellissa. Konekentällä ja kädentaidoissa sekä taiteessa oli nähtävää ym.

Kesäkiikun vauhdista saivat nuoret nauttia. (Kuva: Pentti Hautala)
27. ja samalla viimeisen LuoMusan avajaisissa oli runsaasti yleisöä. (Kuva: Pentti Hautala)

 

JÄTÄ KOMMENTTI