116-vuotiaalla myyjäiset – TÖYSÄN RAITTIUSYHDISTYS SEUTUKUNNAN VANHIN

0
Vuonna 1903, eli 116-vuotta sitten, perustetun Töysän Raittiusyhdistyksen 65-joulumyyjäisissä on vielä hyvää elinvoimaa. (Kuvat: Pentti Hautala)
AA-KANNUS_mini

Teksti ja kuvat: Pentti Hautala
Alavus/Töysä

Raittiuden Ystävät keskusjärjestö perustettiin Suomeen vuonna 1883. Kahden vuosikymmenen kuluttua, vuonna 1903 aloitti toimintansa Töysän Raittiusyhdistys ry. Tuuriin ja Holkonkylään perustettiin alaostot myöskin seuraavina vuosina.
Vuonna 1906 raittiusyhdistys Töysän avasi lainakirjaston. Ostettiin myöskin kirkonkylästä Peltosen torppa kokoontumispaikaksi. Omaa suurempaa taloa alettiinkin välittömästi suunnitella, kun torppa kävi heti ahtaaksi.  Uusi talo valmistui  talkootyöllä Töysän Hakojärvelle 1916.

Vuonna 1927 talo paloi perustuksiaan myöten. Seuraavana vuonna oli jo uusi ja entistä ehompi talo vamis Hakojärvellä, Kettumäen tien varressa. Taloa on kunnostettu säännöllisesti ja niinpä se tarjosi edelleen hyvät olosuhteet Joulumyyjäisten järjestämiseen.
Jo 116 vuotta toimineen yhdistyksen joulumyyjäisiin kokoonnuttiin nyt 65:nen kerran. Jos kaikki muut varojen hankintaan järjestyt myyjäiset otetaan huomioon, niin luku nousee varmasti ainakin yhtä suureen määrään mitä toimintavuodetkin.
Kyseessä onkin ehkä alueemme vanhin toimiva yhdisys. Se on aikankin varma, että Hakojärvellä on toiminnassa vanhin raittiusyhditys!

Timo Rinta-aho, Ari Hakola, Antti Kuivasmäki ja Klaus Lavila virittelivät itseään lauluun ja soitantaan. Taustalla Kalervo Kultalahden maalaamat kulissit, joiden toisella puolella on kesämaisema. (Pentti Hautala)

Myyntipöydille olivat tälläkin kertaa yhdistyksen osaavat  naiset valmistaneet monenlaisia leivonnaisia ja herkkuja. Ostajiakin oli monen kunnan alueelta, joten kauppa kävi kahvilan ja pääsalin puolella.
Kuivakakkuja varasivat ja marjahekkuja hankkivat monet jouluksi usempiakin. Muhkeita, vain 50 senttiä maksavia, joulutorttuja kannettiin koteihin kaikkiaan satoja kappaleita.
Villasukkia, lapasia, sormikkaita oli paljon erilaisia ja kokoisia. Voi todeta perinteisellä sanoilla; ”vauvasta-faariin”. Kahvion puolella hörpittiin kaupanteon lomassa kahvit kastamisineen. Arvat tekivät kauppansa ja nuoret saivat jännittää ongintapaikalla saaliitaan.

Raittiseuran sihteeri Anne Hiipakka toivotteli väen tervetulleeksi. Puheenjohtaja Klaus Lavila viidytti läsnäolijoita laulullaan ja soitolla, kavereinaan Antti Kuivasmäki, Timo Rinta-aho ja Ari Hakola.

Yleisöä oli sali- ja ravintolatiloissa paljon. Kuva pääsalin istumapaikoilla viihtyneistä… (Pentti Hautala)

 

PTV-viinimyymälä_250620

JÄTÄ KOMMENTTI