Alajärven ex-”kulttuuriministeriltä” Paavo Romppaiselta kirja

0
Romppaisen uusimman kirjan kannet.

Jumalan ja ihmisten edessä

VANNON LENTÄNEENI RAKETILLA

Suomalaisen ja kansainvälisen uutistaivaan tähdeksi Silverstar-raketillaan lokakuussa 1948 sinkoutuneen Silvo Sokan tarina julkaistaan kirjana. Paavo Romppaisen kirjoittama ”Hopeatähden lento” julkaistaan Kirjakauppa Rosebudissa (Kauppakatu 45, Kuopio) lauantaina 23. maaliskuuta klo 11 alkavassa tilaisuudessa.

Kuopiolaisen Kustannuosakeyhtiö Hain kustantama ”Hopeatähden lento” on arkistoaineistoon, keskusteluihin ja lehtiartikkeleihin perustuva tutkimus suomalaisen tiedonvälityksen historiassa yhä vertaistaan hakevasta tapauksesta ja sen taustoista.

Savo-lehdessä 9.10.1948 julkaistu uutinen kertoi 17-vuotiaan Silvo Sokan tehneen omatekoisella, Silverstar -reaktioraketillaan lyhyehkön koelennon. Tapauksen ympärille syntyi ainutlaatuinen mediasirkus.

Savo-lehden ja Suomen Tietotoimiston (STT) vauhtiin polkaiseman karusellin kyytiin hyppäsivät ainakin Helsingin Sanomat, Hufvudstadsbladet, Ilta-Sanomat, Kauppalehti, Suomen Sosialidemokraatti, Turun Sanomat ja Uusi Suomi. Savon Sanomien lisäksi monet muutkin paikallis- ja valtalehdet katsoivat tapauksen uutisoinnin arvoiseksi. Helsingin Sanomat käytti ensimmäistä kertaa maan sisäisessä uutiskuvapalvelussa valokuvien lähettämiseen ja vastaanottamiseen tarkoitettua Telefoto-laitteistoa.

Silvo Sokan (1930–2010) ”Jumalan ja ihmisten edessä” todeksi vannoma rakettilento valpastutti tiedotusvälineiden lisäksi myös ilmailu-, poliisi- ja sotilasviranomaiset sekä työllisti ainakin kahden ministeriön virkamiehet. Jopa suuren ja mahtavan itänaapurin on arveltu olleen kiinnostunut tapauksesta, sillä Suomi ei Pariisin rauhansopimuksen mukaan saanut rakentaa tai pitää hallussaan reaktiokäyttöisiä lentolaitteita.

Seinäjoella asuva Paavo Romppainen (1957-) on perehtynyt Silvo Sokan mielikuvituksen rakettimaiseen lentoon neljännesvuosisadan ajan. Häneltä on aiemmin julkaistu Kainuun murteelle käännetty sarjakuva ”Näläkämoan Noeta” (2001) sekä laajennettu uusintapainos Salomo Pulkkisen 1912 julkaistusta kirjasta ”Ristijärven muistoja ja kuvauksia” (1998).


 

PTV-viinimyymälä_250620

JÄTÄ KOMMENTTI