BBC-MTV3 | Uusi superpöpö – mitkään antibiootit eivät tehoa!

0
Ison-Britannian sairaaloista on löydetty uusi superpöpö, johon eivät tehoa vahvimmatkaan antibiootit, uutisoi BBC nettisivuillaan.
Vastaavanlaisia on havaittu myös Suomessa yksittäistapauksina.

Isossa-Britanniasta on löydetty uusi bakteerien tuottama NDM1-entsyymi, joka hajottaa antibiootteja eli antibiootit eivät tehoa sairaaseen potilaaseen.

Entsyymiä on löydetty esimerkiksi yleisestä ”kakkapöpöstämme” E-kolibakteerista. Englantilaiset asiantuntijat varoittavat, että uudesta superpöpöstä on tulossa globaali uhka hyvin nopeasti. Heidän mukaansa jokainen kantaja on eristettävä välittömästi ja hoitohenkilökunnan on pestävä käsiään ahkerasti.

Ison-Britannian sairaaloista on löydetty jo 50 potilasta, joiden elimistössä on tätä NDM1-entsyymiä. He ovat palanneet esimerkiksi Intiasta tai Pakistanista kauneusleikkauksista.

Samanlaisia tartuntoja on BBC:n mukaan myös Yhdysvalloissa, Kanadassa, Australiassa ja Hollannissa.

Suomesta löytynyt vastaava KPC-entsyymi

Suomesta NDM1-entsyymiä ei ole – vielä – löytynyt potilailta, mutta vuosi sitten kesällä vastaavanlaista entsyymiä KPC löydettiin kahdelta potilaalta. Myös KPC hajottaa antibiootteja eli tehokkaimmatkaan, yleensä sairaaloissa käytettävät karbapeneemiantibiootitkaan eivät entsyymin takia tehoa erilaisiin bakteerisairauksiin.

Nämä Suomesta löydetyt kantajapotilaat olivat saaneet tartunnan Kreikassa ja Italiassa. Yksittäisiä tapauksia löydettiin myös viime syksynä ja alkuvuodesta.

– Vakava uhka koskee myös Suomea, koska Kreikassa, Israelissa ja Yhdysvalloissa tämä KPC on aiheuttanut laajoja sairaalaepidemioita. Myös tämä NDM1 leviää koko maailmaan, jos siihen ei suhtauduta vakavasti, THL:n mikrobilääkeresistenttiyksikön päällikkö, laboratorionjohtaja Jari Jalava kertoo.

Jalavan mukaan suomalaisissa sairaaloissa on kuitenkin varauduttu hyvin antibioottiresistentteihin bakteereihin.

– Käytännössä jokainen potilas testataan potilassiirtojen yhteydessä, laboratoriotekniikkaa on riittävästi. Sairaalassa on varauduttu näihin, tietoa kyllä on Suomessa.

Kantaja eristetään välittömästi. Hengityssuojaimia ei tarvita, mutta jälleen kerran käsienpesu on kaiken A ja O.

– Käytännössä tartunnanlähde on suolistobakteereissa, joten leviäminen tapahtuu ensisijaisesti käsikontaktin kautta, Jalava muistuttaa.

Klickaa tästä tekstilinkistä alkuperäiseen BBC:n uutiseen.
Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI