ESITTELEMME | Magneettikalastus?

0
Polkupyörä poikineen! (Rami Österlund)
Oma artikkelimainoskamppis kevät2021

Teksti:Johanna Yli-Kaatiala/J-Pnews

Kuvat: Rami Österlund

En tiennyt aiheesta yhtään mitään, ennenkä ystäväni Rami Österlund Forssasta mainitsi termin minulle. Sen jälkeen eksyin katsomaan aiheesta muutaman videon YouTubesta, jossa on Ramin mukaan paljon videoita Britanniasta, mutta jokunen myös Suomesta. Miten siis Rami päätyi harrastukseen mukaan?

Ramin kaveri oli hankkinut ensimmäisen magneetin Hangossa, joten Ramikin lähti kokeilemaan magneettikalastusta. Vuosi oli 2018. Sen jälkeen harrastus on yhä enemmän vienyt miestä mukanaan ja nyt mukana ovat olleet myös omat pojat. Forssassa harrastajia on pääasiassa kolmen hengen porukka, mutta joskus sivullisetkin intoutuvat auttelemaan mukaan.
Magneettikalastusvälineitä ja saalistakin. (Rami Österlund)
Koko perheen harrastus. (Rami Österlund)

Magneettikalastuksessa siis narrataan kalojen sijasta metalliromua vesistöjen pohjilta. Jännitysmomentti on melkoinen, kun ei yhtään tiedä etukäteen mitä pinnan alta paljastuu! Siksi tämä aarteenetsintä kiinnostaa monia. Suomessa harrastajia on Ramin arvion mukaan vasta muutama sata.

Pääasiallinen väline on siis tehokas magneetti, joista arvokkaimmat voivat maksaa parisen sataa, mutta ne myös nostavat satoja kiloja metallia kerralla. Magneetteja on siis eri vahvuisia ja hieman erilaisia. Lisäksi tarvitaan kulutusta ja painoa kestävä köysi ja magneetin suojana voi olla suppilo, joka estää sitä tarttumasta pohjalla oleviin kiviin. Rami omistaa tällä hetkellä seitsemän erilaista magneettia. Lisäksi tarvitaan koukkuja, mihin tarkoitukseen sopii vallan mainosti kokoontaittuvat veneen ankkurit, sillä niiden avulla on helpompi nostaa esimerkiksi polkupyöriä ylös. Lisäksi hyviä varusteita ovat keksit ja haavit.
Kokonainen ruohonleikkuri.(Rami Österlund)

Kalastus tapahtuu parhaiten maalta, eli rannalta, tai sillalta. Myös veneestä se onnistuu, mutta veneen on syytä olla sellainen, ettei se kaadu kovin helposti. Usein sivulliset tulevat seuraamaan ja kuvaamaan tapahtumia.

Rami on toistaiseksi kalastanut vain Forssassa, jossa lähinnä Loimijoesta, sekä Hangossa. Viimeksimainitussa ystävykset saivat lahjoituksena veneen, mutta siitä puuttuu vielä perämoottori. Jatkossa Rami toivoo yhteistyökumppaneita lähinnä työvaatepuolelle, koska tässä harrastuksessa vaatteet likaantuvat helposti.

Millaisia löytöjä Rami on tehnyt?

-Pullonkorkit, viiden sentin kolikot, naulat ja polkupyörät ovat arkipäivää. Harvinaisempia löytöjä ovat postimerkkiautomaatti, rollaattori, LA-puhelin, ostoskärry, banderolli, liikennemerkki, erilaiset korut, puolikas kivääristä, polkupyöräteline, kokonainen ruohonleikkuri ja tietenkin puistonpenkit.
Loimijoen pohjasta löytynyttä.(Rami Österlund)
-Aluksi pyöriä tuli niin paljon, jopa yksitoista kappaletta, ettemme saaneet kuljetettua niitä pois. Teimme niistä ikäänkuin taideteoksen puistoon, eli laitoimme pyörät nojailemaan puita vasten. Kaupunki korjasi ne pois. Nykyään kuljetamme rautaromun itse kierrätykseen ja saamme siitä pienen kulukorvauksen. Tällä hetkellä romua on toimitettu 2400 kg ja 700 kiloa odottaa viemistä. Tämä on samalla ympäristöteko jos joku!

Tulevaisuuden suunnitelmista Rami mainitsee, että toivoo harrastuksen saavan medianäkyvyyttä ja leviävän ympäri Suomen. Tätä varten facebookiin on luotu sivu ”Magneettikalastajat”. Sitä kautta on aikomuksena kuvata löytöjä kansan nähtäväksi, sekä myöskin yhdistää alan harrastajia Suomessa.

Rami toivookin, että eri paikkakunnilta tulisi kutsuja ja vihjeitä kalastuspaikoista, koska hän on valmis matkailuautoineen lähtemään kauemmaksikin ”kalaan”. Harrastuksesta voisi tulla myös hyvin yhteisöllinen, jos paikkakunnalta lähtisi osallistujia mukaan.


 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI