Etkö jaksa töissä? – Syynä voi olla ruokien väärä yhdistäminen

0
Kun kesän jälkeen arki pyörähtää käyntiin harrastuksineen, työkiireineen ja pimenevine iltoineen, moni kaipaa pientä lisäpontta jaksamiseen. Kun uni ja liikunta ovat kunnossa, siirtyy katse lautaseen. Olisiko terveellisestä välipalasta apua jaksamisessa?


Jaksamiseen liittyy oleellisesti se, mitä syö. Kun verensokeri pysyy tasaisena koko päivän, ei kesken työpalaverin ala väsyttää eikä rasvainen viineri huuda kutsuvasti.

– Verensokerin tasaisena pysymiseen vaikuttavat pääasiassa kolme asiaa: mitä syö, milloin ja millaisina yhdistelminä. Monet syövät terveellisiä ruoka-aineita, mutta yhdistelevät niitä keskenään aivan väärin, naturopaattisen ravitsemuksen asiantuntija ja hyvinvointikonsultti Hanna Skyttä toteaa.

Heikoilla ruokayhdistelmillä Skyttä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi nopeasti verensokeria kohottavat ruoka-aineet tarvitsevat kaverikseen esimerkiksi verensokerin nousun hidastamista edistävää proteiinia ja rasvaa.

– Energisyys ja keskittymiskyky pysyvät paremmin yllä, kun verensokeri ei nouse ja laske rivakasti. Samalla myös haitalliset hiilihydraattihimot hellittävät. Nälkä taas pysyy loitolla kauemmin, jos välipala sisältää myös proteiinia ja kuituja.

Millainen on hyvä välipala?

Yksi keino pitää verensokeri tasapainossa on syödä pääaterioiden välissä välipaloja. Skyttä ehdottaa terveelliseksi välipalaksi esimerkiksi luomulaatuisia kuivahedelmiä sekä luomupähkinöitä, jotka ovat hyvä yhdistelmä keskenään: proteiineja ja rasvoja pähkinöistä, hiilihydraatteja ja kuituja kuivahedelmistä.

– Luomulaatuiset kuivahedelmät, kuten luumut ja taatelit, edesauttavat vatsan toimintaa. Tavalliset kuivahedelmät sisältävät muun muassa natriumvetysulfaattia ja rikkiyhdisteitä, jotka voivat aiheuttaa turvotusta, ripulia, astmaa ja allergiaherkkyyttä. Kuivatuissa hedelmissä on paljon sokeria, joka nostaa verensokeria, joten niiden kanssa on syytä syödä juuri esimerkiksi proteiinia sisältäviä pähkinöitä.

Välipaloilla voi kuitenkin vahingossa kasvattaa vaatekokoaan, eli kuivahedelmiä tai pähkinöitä ei kannata napostella koko pussillista työpäivän aikana.

– Pieni kourallinen riittää. Yksi vinkki on valmistaa niistä ja muista haluamistaan aineksista välipalapatukoita. Niitä voi tehdä samalla isomman määrän ja pakastaa. Aamulla patukka mukaan laukkuun, ja iltapäivään mennessä se on ehtinyt sulaa syötäväksi, Skyttä vinkkaa.

Jos välipala on liian pieni tai ravintoarvoltaan köyhä, jää nälkä kurnimaan ja mieli haaveilee herkuista myöhemmin. Eli pelkkä omena ei välttämättä riitä välipalaksi.

– Muita terveellisiä välipaloja ovat esimerkiksi itse valmistetut smoothiet tai paloitellut vihannekset, joita voi dippailla vaikka hummukseen tai pähkinätahnaan. Myös kananmunat tai muu proteiinin lähde yhdistettynä riisikakkuihin eri päällysteillä ovat hyviä välipaloja.

Korvat höröllä kehoa kohtaan

Jaksamisessa yksi merkittävä rooli on sillä, miten oma sisäelimistö toimii. Sen vuoksi ruuan laatu on tärkeä asia. Esimerkiksi tehoviljellyt kasvikset sisältävät vähemmän ravintoaineita kuin luomukasvikset. Jos elimistö on kuormitettuna liiallisesta määrästä kuona- ja haitta-aineita, elimistön toiminta hidastu aivoja ja suolistoa myöten.

– Ruuansulatus voi heikentyä, maksan ja munuaisten toiminta häiriintyä, ja aivoissa tulee ongelmia. Kerääntyessään elimistöön monet lisä- ja väriaineet saattavat herkistää autoimmuunisairauksille, sairastelulle, aineenvaihdunnan ja ruoansulatuksen hidastumiselle ja allergioille. Lisäksi eineksistä monesti saadaan paljon sellaisia aineita, jotka eivät ehkä suoraan ole haitallisia, mutta joita elimistö ei myöskään tarvitse. Luomuruoka ei sisällä haitallisia aineita, Skyttä kertoo.

Yhtä tärkeää on myös löytää itselleen oikeanlainen ruokavalio, sillä samat suositukset eivät sovi kaikille. Esimerkiksi paljon puhuttu ja parjattu karppaus passaa toisille, muttei kaikille. Toisaalta toisen kroppa sietää enemmän rasvoja kuin toisen.

– Jokaisen täytyy löytää oma tapansa syödä. Myös välipalojen määrä on hyvin pitkälti kiinni siitä, millaista ruokaa ja miten paljon syö muuten. Liikkumismäärätkin vaikuttavat hyvin oleellisesti siihen, millaisia välipaloja tarvitsee.

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI