Hyötyliikuntaa parhaimmillaan – NYT PUOLUKKAAN !

0
Nyt kaikki kynnelle kykenävät hyötyliikkumaan puolukkaan.- Kypsyystasokin alkaa olla parhaimmillaan.( Kuva: Pentti Hautala)

PENTTI HAUTALA

Koronaviruksen aiheuttamien pelkojen ja rajoituksien vastapainona olemme saaneet nauttia kohtalaisen mukavista säistä. Sopivat poudat ja sateet ovat taanneet mm. ennätyksellisen runsaan marjojen kasvun. Niin luonnon-kuin puutarhamarjojen sato on ollut ruhtinaallisen runsas. Samoin omenia ovat oksat täynnä ja juurikasvitkin ovat varttuneet kohtalaisesti.
Lappiinkaan ei nyt kenenkään tarvinnut lähteä lakkaan. Kotiseudun soilla kypsyi keltaisenaan maukkaita marjoja. Sen jälkeen mustikoita oli metsät sinisenä ja nyt on sitten punaisenaan puolukoista.

Mainittakoon, että monia henkilöitä on kiinnostanut se, kuinka paljon minä itse lakkoja keräsin. – Kiinnostus tähän johtui siitä, kun tein jutun ja kuvan täydestä marjasangosta lakkakauden alussa J-Pnewsìin.
– Laitoin ensin itselleni tavoitteeki 10-kiloa. Jos ei tavoite täyty kotikonnuilla, niin lähden Lapppiin. Ei tarvinnut lähteä, mutta nostin sitten tavaitteeni 30-kiloon. Lopulta lopetin 32-kiloon.

Kiitosta keräsin lisäksi, kun neuvoin monelle hyviä marjapaikkoja. Yleensähän hyvistä marjapaikoista ei hiiskuta.

Suurimmat määrät joita tietooni kerrottiin olivat, erään ähtäriläisen 67 kiloa. Ainakin kaksi alavutelaista/töysäläistä poimivat oman paikkakunnan nevoilta 50-55 kg. Lapista kävivät jotkut keräämässä lähes 100 kg.

Parastaikaa poimittavissa oleva puolukka on tärkein ja yleisemmin käytetty se on myöskin Suomen tärkein luonnonmarja. Etelä-ja Keski-Euroopassakin arvostetaan tätä kotoista marjaamme suuresti.

Puolukkasadot vaihtelevat Suomessa vuosittain noin 200-500 miljoonan kilon välillä. Sadosta kerätään talteen kuitenkin vain hieman yli 100 miljoonaa kiloa !

Puolukka ei ole tietttävästi kovin runsas vitamiinimäärältään, kuten moni muu marja. Puolukka on maukas ja kaikkien tunnistettava marja. Se tuo tykättyä makua moneen ruokaan ja leivonnaiseen. Se maistuu myöskin mainiosti sellaisenaan.
Kyllähän puolukassakin on toki meidän kaikkien terveydeksi tarvitsemiamme vitamiineja. Lisäksi paljon kivännäis-ja hivenaineita sekä kuituja.Tämän marjan terveyshyödyt tulevat pääosiltaan esiin myöskin erilaisiin polyfenolisissä yhdisteissä.Ne vaikuttavat elimistöömme,tulehduksilta ja bakteerien kasvulta suojaavina antioksidantteina. Toimivat kehomme eräänlaisena ”ruostumisen” suojana!

Vuosisatojen ajan on puolukkaa käytetty mm. virtsaputken-ja ientulehdusten hoitoon. Puolukan tiedetään laskevan lisäksi tulehdusarvoja, ehkäisevän sydän-ja verisuonitauteja.Se tukee suoliston hyvinvointia runsaan kuitusisältönsä ansiosta ym.

SOININ Arpaisten-patikassa sai sateisesta säästä huolimatta moni takuuvarmasti herätteen puolukkametsiin. – Innostusta puolukan poimimiseen tuli, kun näki punaisia mättäitä ja maistoi matkan varrella maukkaiksi kypsyneitä marjoja. Eihän monikäyttöisen puolukan poimimisessa toki rikastumaan pääse, mutta hyötyä saa heti luontoliikunnasta ja talven myötä omin käsin kerätystä ruoasta.

Eri paikkakunnilla toimivat ostajat maksavat perkaamattomasta puolukasta 1,20-1,50 euroa kilolta ja peratusta noin 2 euroa.
Itse olin syyskuun 11 päivänä poimimassa puolukoita oman perheen talven tarpeisiin. Hyvässä marjapaikassa kokeilin kuinka äkkiä kaksi sankoa täyttyisi.  Aikaa meni tunti ja 45-minuttia.Yhteispainoksi punnitsin 12,2 kiloa.
Edellisenä päivänä satuin samoihin maisemiin kuin ulkoimailta tulleet poimijat. Heiltä meni aikaa noin 20 minuuttia, kun haravoivat suuren sangon täyteen! Yksi poimijoista kertoi parhaana päivänä poimineensa 94 kiloa.-Eli kotimaassaan maksettavan kuukauden palkan!!


 

JÄTÄ KOMMENTTI