Hyvät ihmiset, ei mitään paniikkia – mutta maapallomme lämpenee!

0
Maapallon keskilämpötilan nousu on kiihtynyt jyrkästi 2000 luvulle tultaessa. (Arkistokuva)

Voiko asian paremmin grafiikalla havainnollistaa? Puhuttelevan esityksen on tehnyt suomalainen Ilmatieteen laitoksen kuopiolainen erikoistutkija Antti Lipponen. Katso esityksestä toteutettu video sivulta, joka on saanut valtavan huomion mm. Twitterin välityksellä. Yli miljoona katselukertaa muutamassa päivässä.

Twitterissä jakamallaan videolla Lipponen esittää varsin konkreettisella tavalla, kuinka lämpötilat ovat nousseet ympäri maailman viimeisen 117 vuoden aikana.

Lipponen käytti videossaan lähteenä Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan avointa dataa maailman maiden keskilämpötiloista.

Videolla jokainen ohut palkki esittää yhtä maata. Siniset sävyt kuvaavat vuoden lämpötilan olleen vuosien 1951–1980 mittausjakson keskiarvoa alempana, punaiset sävyt taas keskiarvoa korkeammalla.

Temperature anomalies arranged by country 1900 - 2016.

Maapallon keskilämpötila on noussut vuosien mittaan selvästi. Viime vuosi oli jälleen maapallon mittaushistorian lämpimin. Keskilämpötilat maalla ja merellä olivat vuoden aikana korkeampia kuin kertaakaan aiemmin sitten vuoden 1880.

Kyseessä oli jo kolmas kerta peräjälkeen, kun maapallon lämpöennätys menee uusiksi. Tilastot lisäävät huolta siitä, että ilmaston lämpeneminen on kiihtynyt.

Ilmaston lämpeneminen aiheuttanee myös suuren kansainvaelluksen veden ja vihreän perässä. (Arkistokuva)
Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI