Ilontuojia Taidekeskus Harrissa elokuun alkuun saakka

0
Suomen Naivistit ry:n puheenjohtaja Marja-Muusa Hämäläinen (2. vas.) näyttelyn avajaisissa mukana olleiden pohjalaistaitelijoiden kanssa. Vasemmalla on Talvikki Lusa Kauhajoelta. Oikealla Raija Männistö-Koski Kurikasta, sekä Reijo Kivijärvi Soinista.

 Teksti ja kuvat: Johanna Yli-Kaatiala/J-Pnews

”Taiteilija ei luo teoksiaan siksi, että silmä ne näkisi, vaan siksi, että sydämemme menisi niitä vastaan ja kävisi niihin sisälle, ja eläisi niissä ja hengittäisi.” (Ludwig Tieck)

Näillä sanoilla avasi Suomen Naivistit ry:n varkautelainen puheenjohtaja Marja-Muusa Hämäläinen seitsemäntoista eri taitelijan näyttelyn Alavudella taidekeskus Harrin kutsuvieraille viime perjantaina 7. kesäkuuta. Näyttely on avoinna koko kesän, elokuun alkuun saakka.

Esa Leppänen: Varokaa ny vähä! Tauluista löytyy usein huumoria ja pieniä yksityiskohtia, kuten tässä tolppatekstissä: Jeesus tulee oletko valmis?

Puheenjohtaja oli hyvin iloinen kutsusta Alavudelle. Samaan aikaan naivistit ovat esillä ympäri maailmaa. Hänen oma työnsä komeilee julisteessa Brasiliassa avatussa näyttelyssä.

Kikka Nyren: Kissaperhe kukkien keskellä. Huomaa koristellut kehyksetkin!

Suomen Naivistit ry perustettiin vuonna 2012 edistämään tyylisuunnan tunnettavuutta. Alun perin tämä kuvataiteen muoto tuli tunnetuksi 1800-luvun loppupuolella. Sen vanhimman kaartin tunnetuimpia nimiä maailmalla ovat muun muassa Henri Rousseau ja Suomessa Håkan Brunberg. 

Stig Janssonin taulu oli monien suosikki! Taitelija on siis 82-vuotias mieshenkilö, uskoisitteko?

Naivismille on tyypillistä omaleimaisuus ja lapsenomaisuus tyyliin ”annetaan kaikkien kukkien kukkia”! Keskeisinä aiheina on koko elämänkirjo. Usein naivistisen teoksen viritys on myönteinen tai lohduttava. Moni taiteilija on täysin itseoppinut ja se luo tietyn vapauden. Niinpä taulutkin on hyvin erilaisia. Usein niistä löytyy runsaasti pieniä yksityiskohtia ja huumoria.

Soinilaisen Reijo Kivijärven työ nimi on ”Ei hätää… heinät on seipäillä.”

Työt ovat tunteiden tulkkeja ja teokset saattavat koskettaa katsojan sisäistä tyttöä tai poikaa, jopa siten että katsoja liikuttuu kyyneliin saakka. Moni taiteilija aloittaa uransa vasta vanhemmalla iällä. Suomalaisista naivisteista suunnilleen puolet on miehiä ja naisia. 

Minna Lehväslaihon taulusta henkii annos Peppi Pitkätossua!

Piutpaut perspektiiveille ja
oikeille mittasuhteille

Naivismi on yksilötaidetta, jossa tunteet ja pienen ihmisen näkökulma ovat keskeisiä. Teokset ovat yleensä melko pieniä, sommittelu kaavamaista ja värejä käytetään tuhlaillen. Naivisteilla on voimakas tarve tehdä kuvia ja antaa piutpaut perspektiiveille, muotojen pedantille tarkkuudelle ja oikeille mittasuhteille. Naivismi on sydämen taidetta, jossa sielu soi. Ja jos sielu ei soi, jää tarina kertomatta ja kohtaamatta.

Terho Peltoniemi: Kaikki vapisoo ku Häjyt tuloo!

 

Sonja Lehto: Pihlajamadonna

Taidekeskus Harrissa on kesän aikana näytteillä myös Matti Annalan pysyväisnäyttely ja Toivo Kuulan huone, sekä osa keräilijä Kauko Välimäen harvinaisesta maitokannukokoelmasta.  Loppuosa Välimäen kokoelmasta löytyy Teknologiakeskus Fasadista ja Töysätalolta.

Taidekeskus Harri sijaitsee Alavudenjärven rantamilla, aivan kaupungin pääuimarannan lähistöllä.
Osa Alavudella sijaitsevasta Kauko Välimäen maitokannukokoelmasta.

 

S-market_Soini160620

JÄTÄ KOMMENTTI