JÄRVI-POHJANMAA | Vuodenvaihteen tehtäviä viljelijätuissa

0

Pääosa vuoden 2016 viljelijätuista on maksettu, joten nyt viimeistään on aika tehdä vuodesta yhteenveto. Taloudellisen tilanteen ja liiketoiminnan ohella kannattaa tarkistaa, onko vuoden viljelijätukien ehtona olevat paperityöt tehty. On aika koota lyhemmän ja pitemmän aikavälin suunnitelmat paperille, valistaa maaseututoimenjohtaja Jukka Kuoppala. 

Pelto- ja kokotilavalvontojen perusteella vaadittavat paperityöt ovat edelleen hieman puutteellisia. Useimmiten puutteita on havaittu viljelysuunnitelmissa ja lohkokirjapidossa. Samalla kannattaa tarkistaa, että viljavuustutkimus ja kasvinsuojeluruiskun testaus ovat voimassa sekä ruiskuttajatutkinto suoritettu.

Lohkokortti on tärkeä paperi

Sen täyttämiseen kannattaa panostaa. Lohkokortista pitää löytyä seuraavat tiedot, eli lohkon tunnus ja pinta-ala, sen jälkeen viljelytoimenpiteet; lohkon muokkauspäivä ja -tapa, kylvö- tai istutuspäivä, kasvilaji ja siemen- tai taimimäärä, lannoituspäivä tai -päivät, väkilannoitteiden ja orgaanisten lannoitteiden lajit ja määrät, fosforin ja typen määrä. Tarvittaessa tehdään merkintä fosforintasauksen alkamisesta ja tasausvuodesta.

Kasvinsuojelutoimenpiteistä pitää olla peruste

Havaitut rikkakasvit, taudit ja tuholaiset, lisäksi kirjataan kasvinsuojeluaineen täydellinen nimi, käyttömäärä, ajankohta ja käyttökohde. Myös sadonkorjuutapa ilmoitetaan (puinti, niitto, laidunnus yms.) sekä näiden päivämäärä ja saatu satotaso. Lopuksi tulee huomioida ja merkitä lohkokohtaisten toimenpiteiden sekä ympäristösopimusten edellyttämät asiat. Samalla kannattaa tarkistaa Vipu-palvelun karttaohjelmasta lohkojen rajat sekä pinta-alat. Kuten myös vuokrauksen kohteena olevien lohkojen pinta-alat, sillä nekin ovat saattaneet muuttua. Järvi-Pohjanmaan alue on ilmakuvattu vuoden 2016 aikana. Uudet ilmakuvat ovat käytössä.
Seuraavaksi tulee tarkistaa vuokralohkojen tilanne eli ovatko vuokrasopimukset ja tukioikeuksien siirrot ajan tasalla. Useimmiten vuokrasopimukset päättyvät vuodenvaihteeseen, joten niiden uusiminen on nyt ajankohtaista ja erittäin suositeltavaa. Näin vältetään kevään hakemusruuhkaa. Vuokrasopimuksen uusimisen yhteydessä kannattaa päivittää vuokranantajan tiedot, jos niissä on tapahtunut muutoksia.

 

Ympäristökorvauksen verkkotentti

Ympäristökorvauksen ravinteiden tasapainoinen käyttö -toimenpiteen ehtona oleva koulutusvaatimus/verkkotentti tulee suorittaa viimeistään 30.4.2017. Verkkotentin voi suorittaa Vipu-palvelussa ympäristökorvaukseen sitoutunut viljelijä tai tilanhoidosta vastaava henkilö. Tentissä on monivalintakysymyksiä 25 kpl. Tentin läpäisee vastaamalla oikein 15:een kysymykseen 25:stä. Tentin yrityskertoja ei ole rajattu. Saamasi pistemäärä selviää tentin lopussa yhteenvetosivulta.  Yhteenveto kannattaa tulostaa heti ja säilyttää se muiden ympäristökorvauksen asiakirjojen kanssa. Tee tentti yhteen menoon, niin varmistat tentin toimivuuden.

– Jos tentin tekeminen tuntuu vaikealta tai ei onnistu kotona, ota yhteyttä maaseututoimeen. Maaseututoimi neuvoo ja opastaa tentin suorittamisessa neuvoo Kuoppala.
Tentin vaihtoehtona oleva koulutuspäivä järjestetään 5.4. Seinäjoella Törnävä-salissa. Tämä on Etelä-Pohjanmaan alueen ”keräilyerä”, joten varaa koulutuspäivä kalenteriisi, jos et verkkotenttiä suorita.
Eläinten hyvinvointikorvauksen sitoumus muuttuu yksivuotiseksi ja korvausta haetaan heti tammikuun loppuun mennessä. Uudet sitoumusehdot julkaistaan vuodenvaihteessa mavi.fi-sivustolla.

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI