Järvi-Pohjanmaan maatalous- ja lomatoimi – syksyn tietopaketti maatiloille

0

Syysilmoitus lohkokohtaisista ympäristötuen toimenpiteistä

Sähköinen ilmoitus on nyt auki Vipu-palvelussa jatkuen maanantaihin 31.10. saakka.

Järvi-Pohjanmaan maaseututoimenjohtaja Jukka Kuoppala muistuttaa 2015 jälkeen tehdyistä muutoksista, jotka tiloilla kannattaa muistaa, kun suunnitellaan peltojen syystöitä.

– Kuivalannan vastaanottamisesta ja lietteen sijoittamisesta maksetaan enintään 60 % sitoumusalasta

• tarkista syksyllä levitettävät lantamäärät
• syysilmoitus ja lohkokirjanpito eivät saa olla ristiriidassa keskenään
• valtaojan ja vesistön reunaan ei saa lietettä sijoittaa
• valtaojien ja vesistöjen reunojen suojakaistat pitää muistaa vähentää pinta-alasta.

– Talviaikaisen kasvipeitteisyyden muutokset

Seuraavia kasvikoodeja ei voi ilmoittaa kasvipeitteisyyteen:

• suojavyöhyke, suojavyöhykenurmi
• mv ympäristönurmi
• monimuotoisuuspellot riista- tai maisemapelto
• vanhat erityistukisopimusalat
  -Edellä mainitut pitää säilyttää muutenkin kasvipeitteisenä seuraavaan kevääseen.
• Luonnonhoitopelto (LHP) nurmi, viherlannoitusnurmi ja monimuotoisuuspelto niitty eivät myöskään kelpaa. Poikkeuksena ovat vain sellaiset tapaukset, joissa ehtojen mukainen seuraavaan kevääseen ulottuva kasvuston säilyttämisvelvollisuus on mahdollista katkaista ja lohkolle on kylvetty esimerkiksi syysvilja tai uusi nurmi.

Kuoppalan mukaan kyntämisen kanssa kannattaa olla erityisen tarkkana, sillä viime vuonna kasvipeitteisyysalaan hyväksytyt suojavyöhykkeet, viherlannoitusnurmet, LHP-nurmet ja riistapellot kerryttivät talviaikaista kasvipeitteisyysalaa, mutta tänä vuonna ne eivät sitä tee.

Nyt kannattaakin laittaa tilan ympäristökorvauskelpoiset lohkot paperille ja vähentää niistä yllä mainitut alat pois ja sen jälkeen laskea, pystyykö täyttämään 80, 60, 40 vai 20 %:n talviaikaisen kasvipeitteisyyden. Talviaikaisesta kasvipeitteisyyden täyttämisestä voi olla 20 % kevytmuokattua.

-Jos talviaikainen kasvipeitteisyys menee alle 20 %:n, niin silloin rikkoo lohkokohtaista toimenpidettä ja edellisen vuoden maksettu tuki peritään takaisin, sanoo Kuoppala.

Ympäristötuki ja täydentävät ehdot aiheuttavat eniten seuraamuksia. Yleisimmin puutteita on viljavuustutkimuksissa ja kirjapidossa. Nyt onkin hyvä hetki ottaa maanäytteet ja kirjata kaikki kesän viljelytoimenpiteet sekä tärkeät tapahtumat lohkokortille.

Ympäristötuen ehtona on myös ympäristötuen koulutus eli koulutuspäivän tai verkkotentin suorittaminen 30.4.2017 mennessä. Verkkotentin voi suorittaa Vipu-palvelussa kotona niin monesti, että saa 15/25 oikein.

Ympäristötentin vaihtoehtona olevia kuuden (6) tunnin koulutuspäiviä järjestetään loppuvuodesta Järvi-Pohjanmaan alueella. Keväällä 2017 järjestetään Etelä- Pohjanmaan alueen keräilyerien yhteinen koulutuspäivä Seinäjoella.

Maidontuotannon vähentämistuki avataan 5.10. ja se päättyy 12.10. klo 13.00. Tämä haku on edellistäkin tiukemmalla aikataululla. Haettava vähennysjakso on 1.11.2016 – 31.1.2017.

 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI