JÄRVI-POHJANMAAN PERUSTURVA TIEDOTTAA

0
"Alvar Aallon" sairaala (Kuva: Jukka Ketonen/J-Pnews.fi)

Järvi-Pohjanmaan perusturva on avannut tänään (24.3.) flunssapoliklinikan Alvar Aallon vanhan sairaalan tiloihin. Jos sinulla on flunssaoireita, hoida ne ensisijaisesti kotona leväten. Jos oireet pahenevat, ota yhteyttä numeroon 06 2412 7700. Tarpeen mukaan sinulle varataan aika flunssapolille. Jos epäilee itsellään tai lähipiirissään koronatartuntaa voi tehdä testin www.omaolo.fi ja tarvittaessa ottaa yhteyttä 116 117. 

Kiirevastaanotolla hoidetaan muut kuin flunssapotilaat. Ovet pidetään suljettuna 23.3.2020 alkaen. Hoitaja ohjaa sisään sovitusti. 

Terveyskeskuksen aulassa asiakasohjaaja ohjaa asiakkaat oikeaan toimipisteeseen. Vastaanotolle kannattaa tulla juuri ajallaan, ei huomattavasti aikaisemmin ettei tartuntariskin mahdollisuus kasva. 

Perusturvaan on perustettu huolipuhelin numerossa 06 2412 7800, josta saa tietoa mm. koronasta, palveluliikenteestä, ruokakuljetuksista. Huolipuhelimessa vastaa terveydenhoitaja. Asiakasohjausyksikkö Alviina palvelee myös ikäihmisiä numerossa 06 2412 2277. 

Järvi-Pohjanmaan alueella kotihoito toimii normaalisti. Kotihoidon toimesta on kartoitettu yli 70-vuotiaiden avuntarvetta ja lähipiiriä. Jos ikäihmisellä ei ole lähiomaisia paikkakunnalla, jotka voivat toimittaa ruokaostoksia, voidaan tilata kauppakassipalvelu. 

Latvalan Liikenteen palveluliikenne, puh. 040 017 6301 Alajärvellä, Lehtimäellä ja Vimpelin alueella kulkee päivittäin ja kuljettajaan voi ottaa yhteyttä ja sopia ruokatavaroiden kuljetuksesta. Palveluliikenteen kyytiinkin voi tulla kauppa-/apteekkikäynnille, kun sopii asiasta etukäteen. Lappajärvellä Pahkakankaan liikenne puh. 0400 187 226 tai 045 696 0890 toimittaa keskiviikkoisin ja perjantaisin ruokakuljetuksia kotiin. Pahkakankaan liikenteeseen tulee olla yhteydessä edellisenä päivänä ennen kuljetusta. Asiakkaan on huolehdittava, että haluamassaan kaupassa on avattu tili ostosten maksatusta varten. 

Sosiaalitoimen palvelut toimivat normaalisti, mutta asiakaskontaktit hoidetaan puhelimitse tai sähköisesti. Asiakaspalvelunumero 06 2412 2525 toimii normaalisti. Jeesi-puhelin lapsiperheille ja nuorille 040 621 2322 on käytössä ma–pe 8.30 – 10.00 ja 14.00 – 15.30. Toimintakeskukset ja työpajatoiminta on suljettu poikkeusolojen ajan. Alajärven Kelan toimipiste on suljettuna poikkeusolojen aikana. Kela palvelee verkossa ja puhelimitse valtakunnallisissa numeroissa. 

Palveluasumisen yksiköt, tehostetun palveluasumisen yksiköt ja ryhmäkodit ovat suljettuna ja vierailut on toistaiseksi kielletty. Vierailut sallitaan ainoastaan, kun asiakas on kriittisessä tilassa tai saattohoidossa. Omaisen tulee ottaa yhteyttä henkilökuntaan ennen saapumistaan. 

Suun terveydenhuollon kiireetön toiminta tullaan keskeyttämään 30.3. lähtien, jatkuen toistaiseksi. Tämä toimenpide otetaan käyttöön koronaepidemian hillitsemiseksi. Kiireellinen hoito tullaan järjestämään Alajärven hammashoitolassa ajanvarauksella kuten aikaisemminkin, ajanvaraus puhelimitse 06 2412 7560. Kiireelliseen hoidon lisäksi tällä hetkellä hoidetaan myös esim. hampaiden lohkeamia, sekä sellaisia vaivoja, jotka mahdollisesti tulevat aiheuttamaan ongelmia lähitulevaisuudessa. Toiminta sivutoimipisteissä (Lappajärvi, Lehtimäki ja Vimpeli) tullaan siten keskeyttämään 30.3. lähtien toistaiseksi. 

Jos hoitoon tulevalla on hengitystieinfektion oireita (esim. yskää, kurkkukipua, kuumetta), pyritään lykkäämään hoitoa esimerkiksi lääkehoidon avulla, kunnes oireet ovat hävinneet. Ota heti yhteyttä hammashoidon ajanvaraukseen, jos sinulla on aika tulossa, ja sinulla on oireita. Aikoja tullaan siten perumaan, ja uusia kiireettömiä ajanvarauksia ei tällä hetkellä tehdä. Uusia aikoja tullaan ilmoittamaan peruutettujen tilalle, kunnes epidemiatilanne sen sallii. 

Perhesuunnittelu ja äitiys- ja lastenneuvolan toiminnat jatkuvat toistaiseksi normaalisti. Aika varataan puhelimitse, sillä sähköinen ajanvaraus on toistaiseksi pois käytöstä. Neuvolakäynneille suositellaan tultavan vain lapsen ja toisen vanhemman kanssa tartuntariskin vuoksi. 

Järvi-Pohjanmaan perusturvalla on varautumissuunnitelma henkilöstön riittävyydestä, tiloista ja puhdistuspalvelun henkilöstön lisäresursseista. 

Koronavirusoireiset hoidetaan edelleen Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä. Jos sinulla on hengitystieinfektion oireita kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, lihassärkyä tai kuumetta, lepää ja sairasta rauhassa kotona. Kotona pitää pysytellä, kunnes olet ollut oireettomana vähintään vuorokauden. Tarkoituksena on varmistaa, että vakavista oireista kärsivät saavat hoitoa. Soita Päivystysapuun 116 117 vain, jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta tai yleistilasi laskee. Ota aina ensin yhteyttä puhelimitse, jotta tauti ei leviä muihin. Tartuntaa epäilevän ei pidä lähteä omatoimisesti päivystykseen, jotta muut ihmiset eivät altistu virukselle. 

Järvi-Pohjanmaalla on hyvin varauduttu, jos epidemia jalkautuu alueelle. Ikäihmisten lähiomaisille esitetään toive, että ikäihmisiin pidettäisiin yhteyttä puhelimitse tai muilla sähköisillä välineillä. Vierailukielloilla pyritään siihen, että tartunnat voidaan minimoida ja mahdollisimman harva sairastuu viruksen aiheuttamaan tautiin.


 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI