Järvi-Pohjanmaan taivaalla törmännyt Hornet sai uuden elämän!

0
F-18 Hornet Suomen Ilmavoimat (SA-kuvat)
AA-OULU_mini
F-18 Hornet Suomen Ilmavoimat (SA-kuvat)
F-18 Hornet Suomen Ilmavoimat (SA-kuvat)

Torstaina marraskuun 8. päivänä vuonna 2001 noin ilta yhdeksän aikoihin sattui ilmavoimien yölentoharjoituksissa Soinin-Alajärven-Kyyjärven-Karstulan yllä Satakunnan Lennoston hävittäkoneille vakava yhteentörmäys.

HN-413 ja HN-430 yhteentörmäyksen seurauksena toinen F-18 Hornet syöksyi nevalle Karstulan Vahangan kylän seutuville lähelle  Soinin rajaa . Hävittäjän ohjaaja pelastautui heittoistuimella ja löydettiin etsintöjen jälkeen aamuyöstä noin parin kilometrin päästä koneen hylystä.

HN-413 vaurioitui pahoin, mutta pystyi palaamaan yhdellä moottorilla takaisin tukikohtaansa Pirkkalaan. Molemmat ohjaajat selviytyivät loukkaantumatta.

Reilun kahdeksan vuoden jälkeen, ensimmäisen ja ainoan suomalaisen Hornetin maahansyöksyn, koettiin Jämsässä Kuoreveden Hallissa toisenlaista historiaa.

Kotikentälle takaisin sinnitellyt, pahoin vaurioitunut kone sai kuin saikin uuden mahdollisuuden Ilmavoimien palveluksessa.

Kaksi konetta yhdistyi yhdeksi

Koneen muutostyöt kestivät kolme ja puoli vuotta käsittäen noin 100 000 työtuntia. Käytännössä uusi harjoituskone on pantu kasaan kahdesta Hornetista, sillä koneseen saatiin uusi eturunko ja ohjaamo Kanadan ilmavoimilta. Runko rakennettiin Hallissa uudestaan ja hävittäjä muutettiin kaksipaikkaiseksi.

Vastaavanlaisia korjaustöitä ei muualla maailmassa ole tehty.

-Tämä antoi mahdollisuuden päästä syvälle koneen sisään ja samalla luotiin uutta osaamista. Sitä on muun muassa sähköpuolella, siellä on sellainen johdotus, mitä ei muualla maailmassa ole, kertoo Patrian toimitusjohtaja Heikki Allonen.

Vaurioituneen koneen kunnostaminen tuli huomattavasti halvemmaksi kuin uuden koneen hankkiminen. Korjaustöihin upposi 15 miljoonaa euroa, vastaavan uuden koneen hankkiminen olisi maksanut yli kolme kertaa enemmän.

Kahdesta vaurioituneesta Hornetista Patrian tehtaalla kasattu hävittäjä lensi onnistuneen ensilennon. Hävittäjä nousi ilmaan torstaina Jämsässä koelentolaivueen kotikentältä, ja suoritti lähes tunnin testilennon.

Samalla kun kaksi ”hylkyä” yhdistettiin ammattitaidolla yhdeksi uljaaksi kaksipaikkaiseksi hävittäjäkoulukoneeksi sai ilmavoimat vihdoin myös helpotusta koulutuskonetarpeelleen. Sillä kyseistä konetyyppiä ei enää valmisteta eikä käytettyjä koneita ole myynnissä.

S-market_Soini160620

JÄTÄ KOMMENTTI