KANNANOTTO | Kansanedustaja, erikoislääkäri Sari Tanus kritisoi hallituksen toimia koronatestien lisäämisessä – Suomessa testeihin on edelleen erittäin vaikea päästä

0
Sari Tanus

Kansanedustaja, erikoislääkäri Sari Tanus (kd) on pöyristynyt siitä,

kuinka hitaasti hallitus ja viranomaiset toimivat koronakriisin torjunnassa koronatestausten käytössä. Suomessa koronatesteihin pääsevät edelleen ainoastaan hyvin huonossa kunnossa olevat, sairaalaan menevät potilaat ja osa terveydenhuolto-henkilökuntaan kuuluvista. Vaikka maailman terveysjärjestö WHO on koko ajan vaatinut laajaa, nopeaa testausta taudin pysäyttämiseksi, ovat Suomen terveysviranomaiset, THL ja ministeriö ollut asiassa koko pandemian ajan viikkoja myöhässä.

Suurta ihmetystä on herättänyt päätöksenteon ja toimien jäykkyys tilanteessa, jossa aika on aivan ensisijainen tekijän pandemian etenemisen estämisessä. Testaamisen merkittävyydestä on ollut ja on esimerkkejä maailmalta. Niitä ei ole huomioitu.

Suomessa olisi ollut aikaa reagoida Kiinan, Etelä-Korean, Italian ja Espanjan tilanteiden tapahtumien pohjalta, mutta tuo aika jätettiin käyttämättä ja tilanteen vakavuuteen suhtauduttiin koko ajan vähätellen ja selitellen, Tanus kritisoi.

Suomessa laboratoriovarmistettuja koronatautitapauksia oli (1.4.) 1446.

Minkä takia tämä luku ei ole paljon suurempi? Sen vuoksi, että meillä altistuneet ja sairastuneet, eivät edes kuumeesta ja hengitystieoireista kärsivät edelleenkään pääse testeihin. Tämä on täysin käsittämätöntä ja edesvastuutonta! Testimäärät tulee moninkertaistaa mahdollisimman pikaisella aikataulualla, Tanus vaatii.

WHO on edellyttänyt, että testauksia PITÄÄ tehdä laajalti, jotta epidemiaa levittävät viruksen kantajat saadaan tehokkaasti kiinni ja heidät ja altistuneet voidaan eristää tai laittaa karanteeniin. Kapasiteettia ja keinoja tähän on Suomessakin ollut, jos niitä olisi käytetty, mutta eteneminen on ollut matelevan hidasta.

Tanuksen mukaan on käynyt myös ilmi, että esimerkiksi HUS:n vuorokautisesta 1500 näytteen kapasiteetista on suuri osa voinut jäädä käyttämättä, koska näytteitä ei ole tullut. Ja näytteitä ei ole tullut siksi, kun ihmiset eivät tarpeesta huolimatta ole päässeet testeihin.

Espanjassa oli viime päiviin saakka ohjeistus, jossa lieväoireisia kehotettiin pysymään kotona ja välttämään kontakteja. Nyt ohjeistusta on muutettu radikaalisti, koska monen alle 60-vuotiaan, lievästi oireilleen tila huononi dramaattisesti 7-10 vuorokauden jälkeen. He saivat rajun keuhkoinfektion ja joutuivat hengityskoneeseen, osa menehtyi.

Nyt ohjeistusta on muutettu niin, että myös lieväoireiset määrätään pikaisesti koronavirustestiin ja keuhkoröntgenkuviin ja heille aloitetaan välittömästi hydroksiklorokiini-lääkehoito.  Jos koronatesti on positiivinen, jatketaan lääkehoitoa. Lisäksi jos RTG-kuvassa on alkavaa keuhkoinfektiota, aloitetaan myös tietty antibiootti.

– Näin Espanjassa, samanaikaisesti kun Suomessa edes reilusti oireilevat eivät pääse testeihin.

Tanus vaatii hallitukselta äärimmäisen pikaisia toimenpiteitä ja selkeitä ohjeita, jotta testaaminen myös Suomessa saadaan sille kuuluvalle tasolle. Kaikkien potilaiden, myös lievästi oireilevien ja tarvittaessa myös altistuneiden on päästävä testeihin, jotta viruksen leviäminen voidaan pysäyttää. Ilman laajaa testausta ei saada todellista tilannekuvaa eikä voida tehdä faktapohjaisesti oikeita linjauksia eikä päättää niiden kestosta. Muista rajoitustoimista huolimatta, ilman laajaa testaamista taudin leviämistä ei voida estää, Tanus toteaa.


 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI