Kansanedustaja Peltokangas vaatii SOTASANKARI LAURI TÖRNIN upseerinarvon palauttamista.

0
Kuvassa ammattisotilas, luutnantti Lauri Törni, joka palveli synnyinmaataan Suomea nuorena miehenä sodassa venäläisiä vastaan, kävi hetken Saksan armeijassa ja katosi helikopterionnettimuudessa Vietnamissa palveltuaan Larry Thorn nimisenä sotasankarina USA:n joukoissa. (SA-kuva)
Oma artikkelimainoskamppis kevät2021

Eduskunnalle on toimitettu aikaisemmin kaksi kirjallista kysymystä ja yksi toimenpidealoite Lauri Törnin sotilasarvon palauttamisesta.

Vuonna 2001 KK 180/2001 vp ja TPA 91/2001 vp, Sulo Aittoniemi ja vuonna 2004 Bjarne Kallis KK 5/2004 vp. Nämä eivät ole kuitenkaan johtaneet toimenpiteisiin.

Lauri Törni palkittiin Suomen armeijassa toisen maailmansodan ansioistaan Mannerheimin-ristin ritariksi nro. 144. jonka jälkeen hänet ylennettiin ennen välirauhaa kapteeniksi.

Ammattisotilaana tunnettu Törni toimi Saksan SS-joukkojen erikoistehtävissä vuoden 1945 alussa, josta syystä hän sai kuuden vuoden poliittisen tuomion ja menetti sotilasarvonsa. Presidentti J.K. Paasikivi armahti hänet joulukuussa 1948, mutta sotilasarvoa hänelle ei palautettu. Palauttamista olisi pitänyt hakea erikseen ja jostain syystä Törni jätti tämän tekemättä. Luultavasti samoista poliittisista syistä. Tämän jälkeen Törni värväytyi Yhdysvaltojen asevoimiin ja jonka palveluksessa hän menehtyi Vietnamissa vuonna 1965.

  • Törnin ansiot Suomen asevoimissa ovat kiistattomat ja hän oli arvostettu sotilas myös ulkomailla, ja hän on eittämättä yksi Suomen historian suurimmista ja arvostetuimmista sankareista ja tämä tunnustetaan ympäri maailman, paitsi Suomen valtiovallan toimesta.
  • On häpeällistä, ettei valtiovalta ole toiminut asian suhteen aikaisemmin palauttaakseen Lauri Törnin kunniaa ja sotilasarvoa niin, ettei asiassa jää mitään epäselvyyksiä, Peltokangas jyrähtää.

Edellä olevan perusteella Peltokangas ehdottaa hallitukselle, että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin Lauri Törnin sotilasarvon palauttamiseksi ja merkitsemiseksi takaisin upseeriluetteloon. Upseeriluettelon lisäksi tunnustaa julkisesti Törnin upseerinarvon palautetuksi, sekä etsii parlamentaariset keinot tämän toteuttamiseksi välittömästi.


 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI