Kentälle käyttöä – Menkijärvi Meeting 2019 tapahtuma kokoaa väen 24.8.

0
Suosioon nousseen MENKIJÄRVI MEETING - kokoontumistapahtuman taustahenkilöt kertoivat Menkijärven lentokentällä järjestettävästä koko perheen tapahtumapäivästä. Kuvassa (vas.) Eeti Kantokoski, Ari Keski-Sikkilä, Jukka Kangastie ja Paavo Kujala. Kuuntele henkilöiden haastattelu (JK/jpnews.fi)

Elokuun 24:nä järjestetään Menkijärven lentokentällä Menkijärvi Meeting 2019 tapahtuma. Järjestäjänä on Menkijärven lentokenttäosuuskunta. Tapahtuma on koko perheen syyskesän tapahtuma kertoo osuuskunnan hallituksen jäsen ja tapahtuman ohjelmavastaava Paavo Kujala. Paikalla on monenlaista kalustoa näytillä ja harvinaislaatuisia esityksiä; lentokoneet, lennokit, mopot, autot jne. aina moottorisahasta suihkuhävittäjiin.

 

Kuuntele tapahtumajärjestäjien mietteitä ja toiveita ennen isoa kokoontumispäivää

ÄÄNESSÄ: Paavo Kujala (ohjelmavastaava), Jukka Kangastie (autot) ja Ari Keski-Sikkilä (lennokit)

Cap 232 uhmaa lentämisen aerodynamiikan lakeja näyttävällä ja taidokkaalla aerobatilla.

Purjelentoa ja lennokkeja 

Aamupäivällä on lentokentällä purjelentoa ja halukkailla onkin mahdollisuus päästä kokemaan aidon purjelentokoneen kyytiä pientä korvausta vastaan. Kokenut purjelennon opettaja kertoo ja opastaa kyytiläisen valmistautumaan purjelennolle. Kaksipaikkainen purjelentokone hinataan moottorilentokoneella noin 500 metriin. Josta sitten ilmavirtauksia apuna käyttäen purjelennon opettaja lentelee turvallisesti kyytiläisen kanssa alaspäin kentälle. Tyypillinen lentoaika on 20-30 min. Paikalle kannattaa tulla jo hyvissä ajoin aamupäivällä, mikäli haluaa purjelentokoneen kyytiin.

Sään salliessa yleisöllä on mahdollisuus päästä aamupäivällä kokemaan myös  aidon purjelentokoneen tarjoamaa kyytiä.

Lentojen välissä operoi sitten monenlaiset lennokit. Huima 3D freestyle lennokki pyörii savujen kera kiitotien päällä. Lennokki uhmaa aivan aerodynamiikan lakeja uskomattomalla suorituksellaan. Näissä koneissa onkin tehopainosuhde kohdallaan ja lennättäjät erittäin taitavia. 

Voimme nähdä myös kuinka aikuiset miehet matkivat purjelentokoneen hinaustoimintaa omilla isoilla lennokeillaan. Skaalapurjelennokki voi olla jopa yli kuusi metriä siipien kärkiväliltään. Moottorilennokki hinaa tällaisen ison purjelennokin aivan samoin kuin oikeankin koneen 500 metriä korkealle. Sieltä purjetaitolennokit sitten tulevat oman taitolentokuvioiden mukaisesti alas. Purjetaitolennokeissa olevat savut piirtävät taivaalle hienot kuviot.

Tämän Hawk radio-ohjattavan lennokin voimanlähteenä on suihkumoottori ja se muistuttaakin uskottavasti Suomen ilmavoimille viimeksi Sveitsistä hankittuja punavalkoisia koulukoneita.

Oikean suihkuturbiinimoottorilla varustettu suihkuhävittäjälennokki lentää aivan kuten oikeakin suihkuhävittäjä, ja kauempaa katsoessa et voi olla varma kumpi on kyseessä. Suihkuhävittäjälennokin taitolentokuviot ovat hienoa ja näyttävää katseltavaa.

 

Alajärveläinen Eeti Kantokoski tuo platalle Puolasta hankkimansa venäläisvalmisteisen MIG-21 hävittäjän. Kuuntele Kantokosken tarina ohesta!

ÄÄNESSÄ: Eeti Kantokoski kertoo ”koneharrastuksestaan” ja valottaa suunnitelmian lajin parissa.

Autojen hevosvoimat pääsevät valloilleen

Kiitotien sulkeuduttua klo 15 pääsevät autojen moottoreiden hevosvoimat valloilleen. Monella tavalla erikoiseksi rakennettuja autoja lähtee ajamaan omissa luokissaan kiihdytyskilpailua. Samoin näemme mopoja, joiden takarenkaan sutimista ei voi estää. Mopot ajavat monenlaisia ajokuvioita kiitotiellä. Voi olla, että näemme myös oikean suihkuhävittäjän Mig-21 rullaavan kiitotiellä.

Dollari-hymyä ja kromia vaikka muille jakaa…
Näe burnoutia ja kiihdytystä tehokkailla kaaroilla, motskareilla tai mopoilla… tai kokeilemaan omalla jos ”säkä” käy

Moottorilentokoneiden vuoro

Moottorilentokoneille tulee vuoro toimia, kun kiitotie avautuu klo 18. Osa koneista, kauempaa saapuneet, lähtevätkin kotimatkalle, mutta osa koneista lähtee paikallislennolle. Jos olet hyvin asialla, niin sinulla on ehkä mahdollisuus päästä mukaan moottorilentokoneen paikallislennolle pientä korvausta vastaan.   

Jos sää on suotuisa

Menkijärvi Meeting tapahtuma on säälle hyvin herkkä. Tapahtuman esitykset voidaankin toteuttaa vain hyvän sään vallitessa. Yksi tällainen säälle herkkä laji on kuumailmapallot. Paikalle on luvassa yksi tai useampia kuumailmapalloja. Ja ne lähtevät alkuillasta lennolle, jos sää on riittävän tyyni ja selkeä. Kuumailmapallolennolle voit ostaa lipun paikan päältä, jolloin pääset kokemaan pallolennon mahtavan elämyksen.

Joten nähtävää ja koettavaa on monenlaista; Menkijärvi Meeting -tule, näe ja koe. Tervetuloa.

 

Kuumailmapallolla lentely vaatii rauhallisen kelin ilmassa. Pallon viedessä, verkkaisesti lipuen, on avokorissa matkaaminen näköaloineen huikea kokemus.

 

S-market_Soini160620

JÄTÄ KOMMENTTI