Kesällä koruhuijarit ilmestyvät taas kaduille

0
Messinkikoruja myydään kultaisina halpaan hintaan

Messinkikoruja kaupitellaan kultaisina halpaan hintaan
Jalometallituotteiden myyntiä valvova Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) varoittaa kuluttajia ostamasta kultaa katukauppiailta.

Kadunvarsilla tai parkkipaikoilla kultana myytävät tuotteet ovat lähes aina väärennöksiä tai varastettua tavaraa. Tarkemmissa tutkimuksissa tuote paljastuukin yleensä messingiksi.

Varsinkin kesällä on liikkeellä huijareita, jotka yrittävät myydä ohikulkijoille koruja uskomattoman halvalla hinnalla. Koru, jonka hinta ei kata edes kullan raaka-ainehintaa, ei voi olla oikea kultatuote, ellei se sitten ole varastettua tavaraa.

Katukaupassa myytävät tuotteet ovat yleensä messinkiä tai kullattua messinkiä ja voivat sisältää esimerkiksi lyijyä tai nikkeliä. Lisäksi koruissa on yleensä väärennetyt tai vähintäänkin harhaanjohtavat leimat. Messinkikorun voi tunnistaa messingin metallimaisesta hajusta ja kullatun messinkisormuksen siitä, että se kilahtaa kopautettaessa. Aito kulta ei tuoksu, eikä pehmeänä metallina myöskään kilahda.

”Jos tarjous on liian hyvä ollakseen totta, se ei todennäköisesti ole totta. Jalometallikorut kannattaa ostaa alan ammattilaisilta tai erikoisliikkeistä”, kenttätarkastaja Anneli Pärnänen Tukesista muistuttaa.

Lisätietoa jalometallituotteiden merkinnöistä löytyy Tukesin verkkosivuilta : www.tukes.fi/fi/Kuluttajille/Koti-ja-kodin-tekniikka/Korut-ja-muut-jalometallituotteet/.

Vanhojen korujen leimoista löytyy tietoa osoitteesta: www.leimat.fi

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI