”Keskustan tulee erottua hajautetun kehityksen puolestapuhujana”

0
- Suomalaiset metsänomistajat ovat hoitaneet metsiään niin hyvin, että niiden kasvu on muutamassa vuosikymmenessä kaksinkertaistettu, sanoo lappilainen EU-vaaliehdokas Janne Kaisanlahti. Mies on kiertänyt yli sadassa tilaisuudessa ympäri maan tutustumassa oloihin Suomen eri maakunnissa. Tässä ollaan hämeenlinnalaisessa kauppakeskuksessa. (JS/jpnews.fi)
Oma artikkelimainoskamppis kevät2021

Teksti ja kuva:

Jouko Siirilä/J-Pnews

– Keskustan tulisi aatteensa puolesta erottua kaikista muista puolueista juuri suhteessa keskittämiseen ja hajauttamiseen, sanoo lappilainen lakimies, oikeustieteen maisteri Janne Kaisanlahti. Hän on myös Suomen Keskustan EU-vaaliehdokas.

– EU:n maatalous- ja aluekehityspolitiikan sääntely ja rahoituskehyksistä päättäminen vaatii vahvaa suomalaista edunvalvontaa. Yhä useampi tämän sektorin kysymys ratkaistaan EU-tasolla, halusimmepa sitä tai emme, sanoo Janne Kaisanlahti Rovaniemeltä.

Kaisanlahti sanoo kiertäneensä EU-vaaliehdokkaana ympäri Suomea reilusti yli sadassa tilaisuudessa. Kiertue on vahvistanut hänen käsitystään siitä, että Suomi on maakuntiensa summa. Suomalaisuus muodostuu erilaisista, värikkäistä ja omaleimaisista maakunnista ja niiden kulttuureista.

– Sitäkin surullisempaa on nähdä, miten väkimäärä useimmissa maakunnissa, ehkä keskuskaupunkeja lukuun ottamatta, hiippuu vuosi vuodelta. Tarinoita kylien tyhjenemisestä ja taajamien näivettymisestä saa kuulla kaikkialla. Tyhjiä liikekiinteistöjä on löytynyt lähes jokaisesta pitäjästä, missä olen käynyt, Kaisanlahti toteaa.

Lähiyhteisöjen ja desentralisaation puolesta

Ehdokkaan synnyinkaupunki Kemijärvi Itä-Lapissa oli runsaat kolme vuosikymmentä sitten kasvava teollisuuskaupunki. Nyt väkiluku on pudonnut puoleen ja monta tehdasta on tänä aikana lopetettu.

– Edustamani puolueen, Keskustan, ideologinen perusta lähtee lähiyhteisöjen merkityksestä ja desentralistisesta yhteiskuntajärjestyksestä. Valitettavasti myös meidän vahtivuorollamme keskittyminen Suomessa on jatkunut. 

Monista onnistuneista saavutuksistamme huolimatta Keskusta ei ole kyennyt tähän asti riittävästi estämään keskittämispolitiikan seurauksia.

– EU:n maatalous- ja aluekehityspolitiikan sääntely ja rahoituskehyksistä päättäminen vaatii nyt vahvaa suomalaista edunvalvontaa. Yhä useampi tämän sektorin kysymys ratkaistaan EU-tasolla, halusimmepa sitä tai emme, painottaa Kaisanlahti. 

Metsien kasvun tuplaaminen on ilmastoteko vailla vertaa

– Toinen maakunnillemme keskeinen asia on suomalaisen metsätalouden kohtalo. Suomalaiset metsänomistajat ovat tehneet mahtavia ilmastotekoja hoitamalla metsiään niin hyvin, että metsien kasvu on muutamassa vuosikymmenessä kaksinkertaistettu. Tästä huolimatta suomalaista metsätaloutta uhataan kovilla hakkuurajoituksilla. Tiukka edunvalvonta on tässäkin paikallaan.

Suomen tulevaisuuden mahdollisuudet ovat Janne Kaisanlahden mukaan kuitenkin entistä enemmän maakunnissa. Halutaanpa Suomeen lisää energiantuotantoa tai lisää matkailua, niin kasvu tapahtuu maakunnissa, ensisijaisesti kasvukeskusten ulkopuolella. 

– Vanha työväenlaulu alkaa sanoilla: ”Euroopan syrjäkylät / ovat jo tyhjentyneet, / ja kirkkojen alttareilla hylätyt Jeesukset / näkee seurakuntien menneen / näkee maailmansa kadonneen / ja kauas ohitsensa / Euroopan edistyneen.”

– Meidän on myös EU-tason päätöksillä huolehdittava, että elämisen edellytykset säilyvät maakunnissa.


 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI