Kirkkomännikön koulun oppilaat – ALAVUDEN PAHAJOELLA PÖNTTÖJÄ PUIHIN

0
(vas.) Luokanopettaja Veli Kujala kertoi linnunpönttöjen tekovaiheista. Muun muassa Alavuden kaupungin kehityspäällikkö Terttu Liesmäelle ja järven kunnostusvastaavalle Timo Rintalalle. (Kuvat: Pentti Hautala)

Teksti ja kuvat: Pentti Hautala /Alavus

”Aivan varmasti näihin pesäpönttöihin valitsevat kotinsa tiaiset-, kirjosiepot ja monet muutkin pikkulinnut”. Näin totesivat jämerästi Oskari Katajamäki ja Aleksi Setälä, sitoessaan linnunpönttöä koivuun Alavudenjärven etäläpäässä, Pahajoen luontoalueella .
Samaa pesimisintoa toivoivat myöskin Alavuden Kirkkomännikön eräkerholaisten tytöt Eerika Kiviluoto ja Anna Siltala viereiseen puuhun pönttöä laittaessaan.
Ainakin tiaiset tulivat heti tarkastelemaan pönttöjä talvikäyttöön asunnoksi ja ruokavarastoksi.

Alavuden Pahajoen lumisella luntoalueella oli käynnissä marraskuisena päivänä kova kuhina, kun Kirkkomännikön koulun 4-6 luokkalaiset eräkerhon tytöt ja pojat laittoivat tekemiään linnunpöntöjä puihin, luokanopettajansa Veli Kujalan johdolla.

Alavuden Tervajalkojen puheenjohtaja Antti Vierunketo sekä aktiivijäsen Risto Vehkajärvi seurasivat tyytytyväisinä tyttöjen ja poikien reipasta työkentelyä.

Mukana touhussa, noin 30 lintukodin laitossa, oli mukana myöskin muita opettajia. Mukana olivat myös Alavudenjärven kunnostuhankeen päämestari Timo Rintala ja Suomen Ladun paikallisyhdistyksen Alavuden Tervajalkojen puheenjohtaja Antti Vierunketo apujoukkoineen.

Tervajalat huolehtivat alueen kotanuotiolla mm. siitä, että nokipannukahvia kastamisineen ja nuotiomakkaroita riiti jokaiselle. Niin kymmenille koululaisille, kuin muillekin alueen pöntötykseen osallistuneille aikuisille.

Alavuden eläkkeelle jäävälle kaupunginjohtajalle Pekka Ala-Mäenpäälle onkin pönttöpuiston suojelijana tiedossa touhua, kun varjelee sieppojen-, tiaisten-ja muiden pikkulintujen ”tappelua” alueelle laitetuista lintukodeista.
Pekkaa varten oli asennettavaksi varattu monireikäinen pönttö, mutta Pihlajalinnan ylättävät myyntiaikeet estivät hänen läsnäolon. Kaupungin kehityspäällikkö Terttu Liesmäki otti varahenkilönä vastaan kerrospöntön Veli Kujalalta.

Anna Siltala ja Eerika Kiviluoto laittavat pönttöä koivuun. (Pentti Hautala)

Kujala kehaisi, että nyt ovat koulun oppilaiden valinnaiseen eräkerhoon osallistuneet tytöt ja pojat valmistaneet tälle paikalle pikkulinnuille kolmisenkymmentä pesäpönttöä. Ensi kevääksi tehdään lisää muutama isompia asunto vesilinnuille telkille.
Pönttöihin laitettujen puumateriaalien hankkimisen kustannuksista on huolehtinut Alavuden kaupunki. Suomen Metsästäjäinliitosta on saatu kattolevyjä ja lentoaukon reikäsuojalevyjä jne. Reikälevyt ovatkin tärkeitä etteivät tikat kykene nokillaan suurentamaan pikkulintujen lentoaukkoja.

-Jos se olisi mahdollista, niin pienet munat ja poikaset olisivat vaarassa, muistutti Kujala.

Aleksi Setälä ja Oskari Katajamäki arvelevat pöntöönsä pesivan tiaiset tai kirjosiepot. (Pentti Hautala)

Alavudenjärven kunnostushakeen päämestarina viime vuodet hyvin ja hyödyllisiin toimenpitesiin ahkeroinut Timo Rintala kertoi, että järvien suojelulle tarpeellisia kosteikkoja on suunnitteilla Alavudella jopa 30.
-Tälläkin alueella pyritään kunnostustöitä jatkamaan. Muun muassa järviheton ruoppaukseen on lupa saatu ja se toteutaan, jos valituksia ei ilmaannu.

Mainittakoon, että MINÄ itsekin tiedän, että Töysänkin alueelle on toiveissa ja toivottu Timolta apua tarpeellisten ympäristöjärvien kunnostushankeissa.

 

 


 

S-market_Soini160620

JÄTÄ KOMMENTTI