KLAUS LAVILALLE TÖYSÄ MITALI

0
Töysä-mitalin Klaus Lavilalle luovuttivat (vas.) Toni Juurakko, Liisa Heinämäki ja Jari Kortesmäki. (Kuva: Pentti Hautala)

PENTTI HAUTALA
Alavus/Töysä

Alavuden Kaupunginhallitus päättää Alavus-ja Töysä-mitalien saajat. Äskettäin 70-vuotta täyttäneelle monialayrittäjälle Klaus Lavilalle luovutettiin ansioistaan Töysä-mitali.
Juhlatilaisuus järjestettiin Töysä-talossa. Mitalin luovuttajina toimivat kaupunginjohtaja Liisa Heinämäki, kaupunginhallituksen pj. Jari Kortesmäki ja valtuuston pj. Toni Juurakko.
Kiitokset esitti ”Klasu” laululla ja kitaronsoitollaan. Kukkaset sai vastaanottaa aviopuoliso Ritva Lavila.

Mitalia luovuttaesaan Jari Kortemäki nosti puheessaan esiin Lavilan monipuolista yritys-ja harrastustoimintaa, sekä muita ansioita.
Kortesmäki muistutti Lavilan olevan tavallaan uranuurtaja Luomu-tuotannossa paikkakunnalla ja innostajana laajemminkin. Tästä on todisteena, että Klaus ideoi jo 1990-luvun alkupulella oman maatilansa, Harjun-talon pihapiiriin Luomu-maatalousnäyttelyn. Nimi muutettiin myöhemmin LuoMusaksi.

Tilalla tapahtuneen sukupolvenvaihdoksen, isältä-pojalle, myötä myöskin LuMusa siirtyi historiaan. Se järjestettiin tällätietoa 27. ja viimeisen kerran 1.-2.8. 2020. Tapahtuma on kerännyt kävijöitä enimillään 2-3-päivän aikana yli 4000 henkilöä. (J-Pnews 3.8.2020)

Luomumaatalousnäyttelyä edelsi jo 1980-luvulla käynnistynyt Lavilan oma luomutuotanto. Lisäksi hän toteutti yritystoimintaa oman tilan tuotannossa ja maanparannusksen parissa. Klaus urakoi mm. kuona-kalkkia (tuhkaa) pelloille.

Klaus Lavila esitti mitalista kiitoksensa laulaen ja soittaen. (Kuva:Pentti Hautala)

Klaus Lavila on tullut tunnetuksi myöskin musiikiharrastuksestaan. Monissa tilaisuuksissa ja juhlissa hän on viihdyttänyt komealla laulunäänellään ja kitaransoitollaan.

Töysän Yrittäjät ry:n pj. Matti Leinonen ylisti mitalijuhlan puheenvuorossaan Lavilan erinomaisia taitoja mm. hydrauliikka-ja kaikenkalaisten koneiden korjaamisessa.
– Moni on saanut työvälineensä kuntoon ”Klasun” taitojen avulla. Ja varmasti saa jatkossakin, jos mies pysyy edelleen hyvässä työkunnossa, toivoi Matti.

Mitalia oli Klaus Lavilalle ehdottanut Töysä Yrittäjät ry:n hallitus. Leinosen lisäksi yrittäjäyhdistyksen erustajana paikalla oli Lasse Saarenpää. Alavuden Kehitys Oy:tä edusti toimitusjohtaja Ulla Koivisto.

Mainittakoon, että Töysän-mitalin on alkujaan suunnitellut Tuurin koulun johtajaopettaja Juha Jokiaho. Lavilan saama mitali oli numero 23.
Töysäläisten lisäksi mitalin ovat saaneet myöskin monet valtakunnan ylimmät vaikuttajat vieraillesaan Töysässä. Heistä mainittakoon presidentti Tarja Halonen, alue-ja kuntaministeri Hannes Manninen, työvoimaministeri Mauri Pekkarinen.
Viime vuonna 22:s mitali luovutettiin töysäläissyntyiselle maankuululle viihdelaulajalle Eila Pienimäelle.


 

JÄTÄ KOMMENTTI