Kohti Vimpelin maakunnallista tammisunnuntain muistojuhlaa

0
Kuvanveistäjä Gunnar Finnen suunnittelema Vimpelin 1918 vapaussodan sankarien muistomerkki paljastettiin 1922 (kuva: Tapani Tikkala)

Tammisunnuntailla eli vapaussodan alkamisen muistopäivällä on erityistä merkitystä alueellamme, koska venäläisten varuskuntien aseistariisunta alkoi Etelä-Pohjanmaalla 27. – 28.1.1918.

Vapaussodan ja Itsenäisyyden Etelä-Pohjanmaan Perinneyhdistys perustettiin 4.6.1990 jatkamaan Vapaussodan Huoltosäätiön viitoittamissa jäljissä vapaussotaan osallistuneiden tai muuten maamme vapauttamiseen ja itsenäisyyden säilyttämiseen myötävaikuttaneiden muiston ja perinteiden esillä pitämistä, kertoo järjestön puheenjohtaja Tapani Tikkala.

Puheenjohtaja Tapani Tikkala (Kuva: Kimmo Tikkala)

– Tammisunnuntain muistaminen on ollut yhdistyksemme tärkein vuosittainen juhla jo 1990-luvun alkupuolelta lähtien. Juhlia on järjestetty 21:llä eri paikkakunnalla ja nyt ensimmäistä kertaa 27.1.2019 Vimpelissä. Toteutamme Tammisunnuntain 101-vuotismuistojuhlan yhdessä Vimpelin seurakunnan, Vimpelin kunnan, Vimpelin lukion, Vimpeli-Seuran ja Vimpelin reserviupseerikerhon kanssa.

Tikkala tietää, että vimpeliläisillä oli tärkeä merkitys vapaussodan kulkuun ja lopputulokseen, sillä he uskalsivat ottaa vastaan sotakoulun, jossa 207 suojeluskuntalaista sai johtajakoulutusta. Heistä 80 johti vajaan kolmen viikon kurssin jälkeen vapaussodan vaativissa johtotehtävissä joukkuetta tai komppaniaa, kolme jopa pataljoonaa. Vimpeliläisiä osallistui vapaussotaan noin 100 miestä ja viisi naista. Vimpelin 1918 vapaussodan sankarien muistomerkissä on kuuden vapaussodassa kaatuneen vimpeliläisen nimet.

Tammisunnuntain vietto alkaa 27.1.2019 Jumalanpalveluksella Vimpelin kirkossa klo 10.00. Jumalanpalveluksen jälkeen lasketaan seppele vapaussodan sankarien muistomerkille. Juhlaväelle tarjotaan lounas kello 11.15 alkaen Vimpelin koulukeskuksessa ja päiväjuhla alkaa samassa paikassa kello 12.30. Yleisön toivotaan olevan paikoillaan kello 12.25. Juhlapuhujana on prikaatikenraali evp. Mauri Koskela ja musiikista huolehtivat Laivaston soittokunta sekä Vimpelin seurakunnan kamarikuoro. Juhlassa palkitaan lukiolaisten ainekirjoituskilpailun parhaat ja kilpailun voittaja lukee aineensa.

Tammisunnuntain maakunnallinen muistojuhla on kerännyt perinnetyön tekijöiden ohella runsaasti yleisöä yhteiseen juhlahetkeen. Toivomme näin käyvän tulevanakin Tammisunnuntaina. Juhlatapahtumiin on vapaa pääsy, pukukoodina tumma puku ja kunniamerkit.

Lämpimästi tervetuloa!

………………………………………………………

Yhteistyössä mukana: Vimpelin kunta, Vimpelin seurakunta, Vimpelin lukio, Vimpeli-Seura ja Vimpelin reserviupseerikerho.

HUOMIOI TÄMÄ! Vapaussodan ja Itsenäisyyden Etelä-Pohjanmaan Perinneyhdistys ry
on painattanut juhlaa varten 10 postikortin sarjan, jossa on kuvia vimpeliläisistä muistomerkeistä, Vimpelin kirkosta sekä Vimpelin sotakoulun kurssimerkistä. Otsikkokuvana oleva kuva on yksi sarjan postikorteista. Postikortteja on myynnissä päiväjuhlan yhteydessä.


 

Koronavirus-arkistotiedote 1_20

JÄTÄ KOMMENTTI