KOLUMNI | ANNETAAN MAJAVIENKIN ELÄÄ ja AHERTAA !!

1
Majavan yksi työmaa takapihallani. Työ jatkuu tuulen puhaltaessa sopivasti joen suuntaan, Töysänjoen rannassa. (Pentti Hautala)

Teksti ja kuvat: Pentti Hautala

 

Ähtärin eläinpuistosta karkasi kanadanmajavat keväällä puiston kotilammikostaan kaivamansa tunnelin kautta vapauteen. Tapaus tuli julkiseen tietoon lehdistön kautta vasta hieman ennen joulua.

Julkitulon tapa on perin kiusallinen eläinpuiston maineelle. Näin muun muassa siksi, että tiedotusvälineet ovat julistaneet majavien ampumista ainoana vaihtoehtona. Useimmat ähtäriläisetkin ovat tuohduksissa, kun joulunpyhinäkin kytättiin, vesistöjen varsilla aseiden kanssa majavia. Minuunkin monet yhteyttä ottaneet ovat näin huolestuneina kertoneet.
Monet ähtäriläiset ovat ihmetelleet majavia kohtaan itse eläinpuistonkin taholta esitettyä tappojulistusta. Tukea majavien metsästykselle on haettu muun muassa siitä olettamuksesta, että 1930-luvulla maahamme tuotu Kanadan kansalliseläin syrjäyttää Suomessa perinteisen Euroopanmajavan. Puhutaan vieraslajista!

Mainituissa majavissahan vain kromosonien luvut, kallon piirteet ja hännän pituus-leveys poikkevat hieman toisistaan. Kanadanmajava on myös hieman kookkaampi kuin ns. eurooppalainen lajitoveri. Mainitut majavalajit eivät virallisten tutkimusten mukaan pysty kuitenkaan lisääntymään keskenään.
Monet maallikkot ja majavien metsästyksestä intoilevat yrittävät kuitenkin todistella, että mainitut kaverukset voivat lisääntyä keskenään.

Mutta jos niin olisikin, eikö se olisi hienoa suomalaisessa nykyajassa. Suositaanhan Suomessa yhä aktiivisemmin tutkitun tiedon ja maalaisjärjen sekä sivistyneen järjen vastaista hölmöä toimintaa enemmän, kuin hölmöläiset konsanaan.
Esimerkkinä tuon tässä yhteydessä esiin, sen miksi huolehditaan intomielisesti ja hysteerisestikin majavien suvun jatkamisen sallittavuus, kun ihmisillekin sallitaan ja oikein suositaan kaikenlaiset konstit. Melkein kunnia-asiana nykyisin pidetään, kun mies muhinoi miehen ja nainen naisen kanssa. Ja eri ihmisrotujen avioliitot sekä suvunjatkaminen se vasta suuressa suosiossa onkin.
Miksi ahkerilla ja uuterille, luonttoamme rikastuttaville majaville ei tätä onnea suotaisi jos ne niin haluasivat? Se ei tuota meille kenelläkään vahinkoa. Päin vastoin elävöittää luontoamme.

Majavien laaja savotta Töysänjoen rantamaisemissa. -Tästä on helppo kerätä majavilta ylimääräiseksi jääneet haapapuun pätkät polttopuiksi. (Pentti Hautala)

Monet ”riistanhoitajat” ja metsästäjät nostattavat sekä esittävät majavien tekevän vahinkoa, kun nämä luontokappaleet kaatavat puita ja niiden rakentamat padot nostavat vettä.
Omasta kokemuksesta saan kuitenkin todeta, että majavien touhujen seuraamisesta lähijoessa ja ympäristössä on paljon enempi iloa kuin vahinkoa. Näin totean siitäkin huolimatta, vaikka majavat ovat vuosikymmenien aikana työllistäneet ja aiheuttaneet meikäläiselle hyötyliikuntaa hyvin runsaasti. Tarjonneet työllään ja touhuamisellaan myöskin hyviä valokuvaamisen kohteita.
Ole muun muassa joutunut pienentämään patoja ja korjamaan mestarirakentajien joen yli kaatamia jättihaapoja lukemattoman määrän.

Erikoisemmasta majavien tekämästä työstä mainittakoon aviosiippani puutarhan reunaan, joen varteen kasvattaman ja hellimän ”haapapuiston” kohtalo.
– Olimme lähes kaksi viikkoa Lapissa. Palattuamme kotiin, Tuulikki kiersi tiluksillaan ja tupaan palattuaan, hän ihmetteli miksi minä olen kaatanut kaikki hänen hellimänsä pienet haapapuut?
– Mentiin yhdessä tarkemmin katsomaan, ja huomattiin majavavien olleen asialla. Samalla kolme majaavaa ui iloisina häntäänsä läimäytellen rohkeasti paikalle hakemaan haapoja omaan tarpeeseensa.

Eli jäitä hattuun ja järki käteen Kanadan kansalliseläimenkin tappamisessa. – Annetaan kaikkien kukkien kukkia ja majavienkin elää!


 

1 KOMMENTTI

  1. mukakava ja asianmukanen juttu luontoomme soputuvista ja kuuluvista ahkerista majavista.Aivan sama onko Ähtärissä mitä majavia. Eihän niitä toisistaan tavallinen ihminen erotakkaan! Kiitos Pentti Hautala hienosta ja kiinnostavasta kirjoittamisesta,jota monet Sinulta täältä ”Karhukaupugista” pyysivätkin!
    Ähriläiset naiset

JÄTÄ KOMMENTTI