KOLUMNI | Hotellistako Alavudelle kaupungintalo?!

1
(Kuva: Santeri Viinamäki)
AA-OULU_mini

Pentti Hautala

Toimittaja Pentti Hautala

Olen toiminut tähän mennessä päättäjänä vuosikymmeniä kunta-, maakunta- ja valtakunnantasoilla muun muassa, liikunta ja poliittisessa toiminnassa. Joka tasolla olen huomannut sen, että esimerkiksi kaveruus, sukulaisuus ja erityisesti poliittinen puolue merkitsevät päätöksissä aivan liikaa henkilön, tai kohteen hyväksi. -Ja jos nämä puuttuvat, niin vastaavasti myöskin vahingoksi.

Tällainen toiminta kukoistaa esimerkiksi henkilövalinnoissa, urakkatarjouksissa, hankinnoissa, avustus- ja tukiasioissa, huomionosoituksissa, palkitsemisissa jne.
Minä olenkin joutunut olemaan vastahankaan ja esittämään eriäviä mielipiteitä monissa ”hyväveli” päätöksissä.

Enkä ole itse henkilökohtaisesti joutunut kärsimään ja katkeroitumaan ”syrjinnästä”. Eniten minua ovat kiukuttaneet kunnallisissa päätöksissä, kun yrittäjiä ja yhdistyksiäkin kohdellaan usein eriarvoisesti. Kunnallisissa päätöksissä olisi aina noudatettava tasapuolisuutta niin, etteivät ainakaan oman paikkakunnan yrityksiä jätetä huonompaan asemaan.

TOIVOTTAVASTI esimerkiksi vaikuttimet jätetään sitten KORONA-avustuksissa lopullisesti pois käytöstä ja avustuseurot jaetaan oikeudenmukaisin perustein. Otan esimerkiksi kuntatasolta Alavudella päättäjien erikoisessa suosiossa olleet kolme kohdetta monista. Sellaiset, joista olen ollut itse kaupungin rahojen menetyksestä huolissani, alusta-alkaen, sekä eniten vastaan Alavuden kaupunginvaltuustossa ja -hallituksessa.
Heti Töysän liittyessä Alavuteen oli päätettävänä hotellin ja Verkko-osuuskunta Kuuskaistan rahoitusjärjestelyt. Tarkennettuna, vastustin jo Töysän kunnankin päättäjänä verkko-osuukunnan tukiaisia.

– Ja miksi niin harvalla päättäjällä itsellään on käytössä mainittu kiinteä verkkoyhteys? Lisäksi viime vuosien aikana olen vastustanut ponnekkaasti Alavuden kaupungintalon purkamista, hyväkuntoiselle rakennukselle olisi tarvetta esimerkiksi näyttelykäyttöön ja moneen muuhun tarpeeseen kohtuullisilla korjauksilla.
Talo on päätetty valtuustossa äänin 28-7 purkaa, joka tulee maksamaan laskelmien mukaan jopa miljoona euroa.

Hotelli-ravintolan toimitilat sijaitsevat Alavuden keskustassa Järviluomantiellä (arkistokuva)

Hotellilla on ollut toiminnan historiansa aikana useita yrittäjiä ja kaikilla on mennyt taloudellisesti enemmän ja vähemmän heikosti. Hotellin ylläpitäminen on ollut huono ”bisnes”, niin kiinteistön ylläpitävälle ja tontin omistavalle kaupungille kuin yrittäjillekin.

”Mutta hotellihan pitää kaupungin keskustassa olla, kun Tuurin sivukylässäkin on. Maksoi mitä maksoi, eihän rahat ole itseltä pois.”  Näin on enemmistö kaupungin päättäjistä ajatellut vuosien aikana.
Viimeksi nelisen vuotta on hotellia ylläpitänyt yrittäjä, joka ei ole alkuperäisiä sopimuksia kyennyt rahoittamaan. Siksi jouduttiin etsimään erilaisia ratkaisuja rahaliikenteeseen.

Mutta huonolla menestyksellä, kun ratkaisut päättyivät konkurssihakemukseen äskettäin. Vaikeudet eivät johtuneet koronasta, niitä on kasaantunut kaupungin päätettäväksi alusta alkaen. Verkko-osuuskunta Kuuskaista oli myöskin heti kuntaliittymän alkuaikoina rahoitusjärjestelyissä. Minä itse vastustin kovasti hotellin ja Kuuskaistan rahoitusta kaupunginhallituksen ja -valtuuston kokouksissa. Esitin silloin ja myöhemminkin eriäviä mielipiteitä ja sain äänestyksiäkin aikaan.
Vain muutamat päättäjät uskalsivat julkisesti ääneen epäillä, että molemmat mainitut tahot tulevat kaupungille ajan myötä kalliiksi.
Kuuskaistaan menikin kaupungilta jo velkasaneerauksen yhteydessä kaikkine kuluineen 600-700 000 euroa! Veronmaksajille koituva hotellilasku ei selvinne todellisuudessa koskaan.

Monta kertaa minä olen ihmetellyt sitä, eikö päättäjillä ole mitään taloudellista vastuuta tekemistään päätöksistä?

Molempien mainittujen tahojen tukemiseen päätökset tehtiin joka kerta käsittämättömän yksimielisesti. MUTTA, MUTTA… ei niin huonoa, etteikö ”hotellikonkissa” olisi hyvääkin. Kuten olen jo aikaisemminkin julkisesti esittänyt. Hotellistahan saadaan hyvä KAUPUNGINTALO!! Tilaa ja huoneita on joka tarpeeseen.
Mennyt aika todistaa ja sen lukuisat yrittäjät, että hotelli ei kannata taloudellisesti. Sen ylläpito on tullut liian kalliiksi veronmaksajille. – Samaa mieltä lienee iso enemmistö!!


 

S-market_Soini160620

1 KOMMENTTI

  1. TÄYTTÄ ASIAA kaikki tyyni. Onpa loistavaa ja totuurellista asijaa ja kun sen Pentti Hautala rohkenee kirjoittaa meille luettavaksi. Mainitunlaistaha se päätöksen teko on enimmäkseen jokaisella päätäntätasolla.Tällaistähän
    se on käytännössä hyvää veljeilyä aivan yleisti.

    Hyvää kesän alkua ja jatkoa,ilman Koronaa kaikille kansalaisille!
    M.Korhonen. Äänekoski

JÄTÄ KOMMENTTI