KOLUMNI | Miksi rikollisia suojellaan?

0
Suomen laki

PENTTI HAUTALA

Toimittaja Pentti Hautala

Kun vanhoja sanomalehtiä selailee, niin niissä mainitaan reilusti raittijuoppojen nimet. Samoin pahoinpitelijöiden ja muiden pikkurikosten tekijöiden. Maakuntalehdistä selvisi vielä muutama vuosikymmen sitten sekin nimen kanssa, kuka isäntä löi puntarilla, emäntäänsä lähennellyttä toista töysäläistä ?
Kun näin menneinä aikoina toimittiin, niin se vähensi jo rikollisuutta roimasti.

Nykyään julkaistaan kyllä nimet herkästi epäilyksen alkuvaiheessa niin sanottujen julkisten hekilöiden kohdalla. Minä itsekin olin vuosina 2016-17 epäiltynä ja tutkittavana lehtijutuistana; ”kiihottamisesta kansaryhmää vastaa”. Se oli heti julkinen.
Onnekseni nykyinen valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen ja valtionsyyttäjä Jorma Äijälä antoivat lopulta minulle vapauttavan päätöksen.

Pitkältä ja kiduttavalta, kuitenkin lähes parinvuoden, ”löysässä hirressä riippuminen” tuntui tällaiselle monessa liemessä keitetylle toimittajallekin.  Uhkasihan minua asiantuntijoiden ennakkoarvionnin mukaan kova tuomio. Näin siksi, kun valtakunnassa haettiin rajoja lehtitoimittajalle. Olihan siihen saakka ”kiihottamisesta kansanryhmää vastaan” tutkitut ja tuomitut olleet niin sanottuja somekirjoittajia jne.

Toisaalta en pidä pahana, vaikka asiasta tehtiinkin silloin heti julkinen. – Jos minä kärähdän esimerkiksi rattijuopumuksesta tai muusta vastaavasta…kyllä hyväksyn senkin julkisuuteen saattamisen.
Jos ja kun ”tavalliset tallaajat” ja maahanmuttajat tekevät pahojakin rikoksia, esimerkiksi raiskauksia, murhia, ryöstöjä, tuhopolttoja jne., poliisi vaikenee ”tutkinnallisista syistä”. Monta kertaa olisi kuitenkin tutkintaankin apua, jos rikoksia ja tekijöitä tuotaisiin poliisin taholtakin vähän enemmän. Ainakin netissä vahingollisten-ja valheellisten tietojen levittäminen vähenisi.
Erityisessä suojelussa ovat turvapaikanhakijoiden-maahanmuuuttajien tekemät törkeätkin rikokset ja tuomiot ovat pieniä. Lisäksi lakimiehet tienaavat, kun valtio, me veronmaksajat maksamme.

Kun ruotsalaiset veljekset ammuskelivat ja pahoinpitelivät poliiseja Porvoossa, niin kyllä veroeurojamme ja aikaa kuuluu selvän rikoksen tutkimiseen sekä puolustamiseen.

Hyväksi esimerkiksi rikollisten suojelusta nostan esiin malliksi Seinäjoella taannoin tapahtuneista joukkoraiskauksista. Rikoskomisarion mukaan tekijöitä on useampi kuin yksi, ja tapaukseen liittyy useita raiskauksia.
– Vangittujen kotipaikkakunnalla ei ole tässä tapauksessa merkitystä, ja siksi emme kommentoi asiaa.

Nyt on jo menty niin pitkällä suojelussa, että kotipaikkakuntaakaan ei haluta mainita. Ehkä kannattaisi mainita tekijöiden paikkakunta. Saman joukkion tekemiä, vastaavia rötöksiä, voisi tulla sen kautta tietoon muitakin.
Kun akaisemmin eräät huippupeelajat raiskasivat kyseenalaisesti Tampereella naisen siitä kerrottiin heti nimien kanssa.


 

PTV-viinimyymälä_250620

JÄTÄ KOMMENTTI