KOLUMNI | Suuntamerkin näyttö aina tärkeää!

0
Vilkut ovat tarkoitettu käytettäväksi!

PENTTI HAUTALA

Toimittaja Pentti Hautala

Liikenneonnettomuuksien syiden tutkimuksissa on selvinnyt, että liikennemäärien lisääntyessä suuntamerkin näytön laiminlyönti kokonaan, tai sen suorittaminen ns. ”viime tipassa”, on syynä moniin kolareihin. Moottoriajoneuvojen kuljettajilla on tälläisissä tilanteissa syynä mm. peräänajot.

Onnettomuuksien jälkiselvittelyissä on myös syntynyt monia riita-asioita siitä, onko suuntamerkkiä näytetty laisinkaan käännyttäessä risteyksessä tai kaistaa vaihdettaessa? Jos puolueettomia sivullisia ei kolareilla ole, niin todellinen totuus jää useimmiten hämärän peittoon.

Liikennelaissa on selvät säännöt siitä, että suuntamerkkiä on näytettävä aina tarpeen vaatiessa! Tästä huolimatta aivan liian monet tienkäyttäjät lyövät laimin tämän tärkeän ja pienen vaivan vaativan velvoitteen toteuttamista. Näin vaikka toimenpiteellä on suuri merkitys liikenteen parempaan sujuvuuteen ja turvallisuuteen.

Ainakin suuntamerkin näytön tärkeyden eri tilanteissa pitää tietää jokaisen sellaisen henkilön joka omistaa ajokortin! Tästä huolimatta jopa 80 prosenttia autoilijoista laittaa vilkun päälle aivan liian myöhäisessä vaiheessa, joustavaa ja turvallista liikennettä ajatellen.
Moni laiminlyö suuntamerkin näytön melkein jokaisessa tilanteessa, jossa sitä pitäisi käyttää!

Suuntamerkin näyttäminen on hyvin tärkeää turvallisuuden ja liikenteen sujuvuuden takeena monissa muissakin tilanteissa. Kun merkkiä näytetään hyvissä ajoin esimerkiksi taajaman vilkkaassa risteyksessä, niin sivutieltä/ -kadulta päätielle ajovuoroaan odottava pääsee joustavasti aikomaansa suuntaan.

Kiertoliittymien läheisyyteen muodustuvat jonot aiheutuvat yksinomaan siitä, kun liittymästä poistuvat eivät viitsi näyttää suuntamerkkiä.
Esimerkiksi vilkkaissa kiertoliittymissä jonot johtuvat siitä, kun kierrosta ajavat eivät näytä suuntamerkkiä poistuessaan sieltä. Kiertoliittymässä ajajalla on aina etuajo-oikeus ja sinne ei uskalleta ajaa, jos autoja on jo siellä lähestymässä risteävällä väylällä odottavaa.

Autoilijoiden pitäisi huomata myöskin se, että polkupyörillä ja mopoilla liikkuvilla on omat oikeutensa liikenteessä. Autoilijan on hyvä muistaa ohittaessaan hitaammin liikkuvia kaksipyöräisiä, että toimenpide tapahtuu turvallisesti. Samalla kaistalla ohittavan autoilijan kannattaa ottaa huomioon vastaantuleva liikenne. – Näinhän vain harvat nykyään tekevät!


 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI