KOLUMNI | TUURI KELPAISI KYLLÄ VUODEN KYLÄKSI!

0
Tuurin koulun oppilasmäärä on lisääntynyt nopeasti. Tällä hetkellä se on jo yli 120. Alavuden kaupunki on vastannut tilatarpeeseen ja kyläkoulua on laajennettu aktiivisesti. (Kuva: JS/jpnews.fi)

Pentti Hautala

Toimittaja Pentti Hautala

Olen joskus aikaisemminkin kirjoittanut maakuntalehdessä ja ihmetellyt mm. kylien sekä henkilöiden palkitsemisien puoluellisuudesta. Siitä miten monet ansiotuneet jäävät huomiotta ja toisaalta taas monet saavat ylempalttista arvostusta!
Seuraavassa otan esille aihetta, jota olen peräänkuuluttannut ja kummastellut monelle taholle, vastausta saamatta.

Suomen maakunnissa on valittu- ja palkittu aina vuosittan Vuoden Kylä. Näin on tehty säännöllisesti myöskin Etelä-Pohjanmaalla jo useina vuosina.
Valittuja kyliä on kehuttu ponnekkaasti. Onhan arvonimen saaneissa kylissä rakennettu mm. pätkä valaistua kuntorataa, tehty tennis-, tai lentopallokenttä, korjattu yhteisiä kokoontumistiloja, nikkaroitu kotarakennuksia retkeilijöille ym.

Yleensä on valinnan vaikuttimena ollut myöskin, kun on käytetty huomattavan paljon niin sanottua yhteiskunnallista hankerahaa. Euroja on anottu ja saatu talkootyön jatkeeksi.
Moni kenttä-ja retkeilyreitistöt ovat palkituissakin kylissä jäänneet sitten jatkossa huoltoa vaille. Kymmenien-, jopa satojentuhansien kehitys-ja kuntien myöntämät hankerahat ovat menneet kuin ”Kankkulan kaivoon”!

Myös melkein poikkeuksetta vuoden kyliksi valittuja esiteltäessä tiedotusvälineissä on murehdittu, kun kaupat ja koulu on palkitulta kylältä loppuneet. Yritystoimintakin on hiipunut ja jossakin saattanut hieman lisääntyäkkin.
Valittuja Vuoden Kyliä lähemmin tarkastalteassa on aiheellista ihmetellä, kun niiden joukosta puuttuu monipuolisesti viime vuosina kehittetty ja aivan todellisesti kehittynyt: TUURIn KYLÄ.

Tätä Tuurin taustaa vasten verrattaessa voidaankin todeta valittujen kohdalle, että ”silakat on pieniä joulukaloiksi”.
Tuuri on kaikilla kehityksen ja toiminnan mittareilla arvosteltaessa aivan ylivertainen valittuihin ja palkittuihin kyliin verrattuna. Silti kylä ei ole tainnut olla koskaan vakavasti ehdollakaan  ”minkään sortin” vuoden kylää valinneiden esityslistoilla.
Ehkä tuurilaiset eivät ole hoksanneet arvonimeä hakeakaan. Mutta kyllä Vuoden Kylän valititsijaraadin olisi pitänyt osata ottaa Tuurikin huomioon ilman tuurilaisten ”oman hännän nostoa”.

Tuurissa on ollut esimerkiksi vuosikymmeniä aktiivista kylätoimintaa. On rakennettu retkeilyreitistöjä, valaistuja kuntoratoja, uimarannnoille huoltorakennuksia, kunnostettu ympäristöä ja seurantaloa ym. ym.
Tuurissa on yritystoiminta lisääntynyt enemmän kuin missään muussa maaseudun kylässä koko maailmassa. Asuntoja onn rakennettu runsaasti ja koulun oppilasmäärä on lisääntynyt hurjasti. Yritystoimintaa sekä palveluja on kehitetty ja monipuolistettu isompien kaupunkin tasolle. Asukasmäärä on lisääntynyt koulupiirissä noin 500:ta runsaaseen 1000:een jne.

Kyläkoulua on pitänyt laajentaa ja uutta rakentaa moneen kertaan. Viime vuonnakin E-P:n vuoden kyläksi valittiin kylä, jolta koulu lakkautettiin!
Parasta-aikaakin on Tuurin koululla, Alavuden kaupungin rakennuttama mittava laajennusosa ”harjakaisvaiheessa”.

Ja mikä parasta, niin Tuurin kehityksen mahdollistajana ovat kunnostutuneet eturintamassa tuurilaiset ”kanta-asukkaat”. Elikkä ratkaisevassa osassa, syntyjään tuurilaiset yrittäjät ja tavalliset tuurilaiset. Toki sivuosissa on kehityksen virittyä ollut muitakin.
Tuurin kehitys on tapahtunut niin sanotusti omin avuin. Yhteiskunnan rahaa ei paljon ole siihen tarvittu. Nopeita päätöksiä kyllä kuntatasolta jne.

Näyttääkin, että suomalaisilla ja pohjalaisilla vuoden kylien valitsijoilla on Tuurin huomioiminen mainitun arvonimen ehdokkaana jostakin ihmeellisestä syystä tyystin unohtunut. Tuuria ei ole ymmärretty, että se on todellisuudessa ollut vielä jokunen vuosi sitten, tuiki tavallinen, pienehkö maaseudun kuihtumisen uhkaama kylä.

Niin…, tai näin,.. TUURI kelpaisi koko maailman Vuoden Kyläksi.
..Mutta.., mutta..,pitäisikö TUURI valita ensin Etelä-Pohjanmaan ja Suomen Vuoden Kyläksi?!

  

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI