KOTISEUDUN YRITYSKIERROS YLLÄTTI..!

0
Jarmo Ylä-Vannesluoma esitteli yritystään, toiminnan monipuolisuudesta yllättyneille retkeläisille.(Pentti Hautala)

Pentti Hautala
Töysä

Töysän EL:n yhdistys järjesti Äijäkerhonsa kanssa lokakuisen päivän yhdessäolon kiinnostavaksi tapahtumaksi kotiseudun yrityskierroksen. Kohteina Jarte Steel Oy, Keisalan Maatalousyhtymä ja Honkatalot Oy Primapoli Ltd.
Retkelle osallistuneet täyttivät Erkki Pakkalan ohjastaman bussin. Päivän päätteeksi kaikki osallistujat olivat hyvin yllättyneitä näkemästään. Eri alojen nykyaikaisesta ja huippuunsa kehitetystä töysäläisestä yritystoiminnasta.

– Eipä olisi vielä eilen uskonut, että Töysässä toimii varustukseltaan tällaisia ja näin nykyaikaisi metalli-,puu-ja maatalouden tuotantolaitoksia. -Näin ihmetteli varmasti jokainen, retkipäivän päätteeksi Pakkalan Liikenteen Linja-autosta poistunut.

Ensimmäisenä käyntikohteena oli JarTe Steel Oy ”Vanneskirkolla”. Poika/isä Jarmo ja Terho Ylä-Vannesluoma perustivat metallialan yrityksen vuonna 1988. Ensimmäinen vieras työntekijä palkattiin vuotta myöhemmin. Yrityksen nimikin viittaa edustajiin; Jarmo ja Terho.
Firman perustaja, nykyinen toimitusjohtaja, esittelee enimmillään työntekijöitä olleen 26. Automaation ja koneiden lisääntyessä on tarve vähentynyt. Nyt on hommissa tusinan verran tekijöitä.

– Kaikki on harvoin samaan aikaan töissä täällä halleissamme Töysässä. Nytkin on monta valmistamamme ruostumattoman tankin asennustöissä Hämeenlinnassa.
-Teemme eri metalleista melkein mitä vain. Alumiinista, ruostumattomasta ja haponkestävistä materiaaleista valmistamme muun muassa paineastioita ja säiliöitä. Niitä menee elintarvike-, lääke-, kemian- ja puunjalostusteollisuuden käyttöön.
Valmistukseemme kuuluvat lisäksi levytuotteet, särmäys, alumiinisahaus, tuotantolaitteistojen ja alumiiniveneiden korjaus, putkien ja profiilien taivutus, hoitotasot, koelaitteistot, telineet, ruuvikuljettimet ym.
– Buster aluminiiveneiden valmistus Fiskarsille oli kahdeksan vuoden ajan määrältään suurta. Tällä hetkellä tehdään parasta aikaa Buster-veneisiin mm. kaiteita. Painossa mitattuna määrä on 72 tonnia vuodessa.
-Korjattavana on muutama kiviin ajettu vene ja toisessa hallissa tehdään ruostumattomasta teräksestä Kajaaniin 11 kuution säiliötä, esittelee Jarmo Ylä-Vannesluoma.
Samalla Jarmo mainitsi erääseen halliin tuotujen ruostumattamien teräslevyjen olavan tanskalaista alkuperää. Yhtiön valmisteista menee vientiin noin 40 prosenttia, Euroopan maihin ja Amerikkaankin paljon. Valmistamamme tuotteet pakataan valmiiksi kontteihin laivakuljetukseen. Enimmillään on lähtenyt 20 konttilavaa kerralla.
-Tuotantotilaa on neljässä nykyaikaisessa ja hyvin varustetussa hallissa yhteensä noin 1400 neliömetrin alalla. Vierailu hetkelläkin oli paikoilleen viimeisteltävänä erikoinen, suurikokoinen ”pystyhitsaus” automaatti.

Kari Keisala esitteli 160 lypsylehmän, kolmen automaattisen lypsyrobotin,sekä jo vuosikymmenien ajan vapaiden lehmien maitoa tuottanutta jättikokoista pihattonavettaa. (Pentti Hautala)

HIRSRAKENNUKSIA ja MAITOA MAAILMALLE

Töysän Kitulankylässä on ollut puunjalostustoimintaa vuodesta 1904 alkaen. Kitulankosken ja Valtaalan sahoilla sekä viimeksi vuoden 1990-luvun alkupuolelta saakka Honkatalojen toimesta.
Maanvilejystä ja karjanhoitoa on kylässä harjoitettu vielä kauemmin. Tällä hetkelläkin lypsy- ja muuta karjaa on runsaasti. Suurimpana, nykyajan mittapuunkin mukaan todettuna valtavana tuotantoyksikkönä toimii perheyritys: Keisalan maatalousyhtymä.
Kari Keisala kertoi tilan tuotannosta. Merja-vaimo oli ProAgrian hallituksen puheenjohtajan ominaisuudessa kokousmatkalla Helsingissä.
Maatalousyhtymä perustettiin yhdessä vanhimman pojan Aleksin kanssa vuonna 2013. Mukana tilan hommissa on aktiivisesti mukana myös agronomiksi opiskeleva Ossi. Tilan hoito vaatii kuuden henkilön työpanoksen.
”Vanhaisäntä” Kari Keisala kertoi, että kun Merjan kotitilalla aloitettiin vuonna 1987 lehmiä oli 18 ja maidon keskituotos 5300 kiloa. Nyt lypsylehmiä on noin 160 ja keskituotos noin 12 000 kiloa. Tila tuottaa joka päivä maitoa yli 5000 kiloa.
Kari tiesi tuotoksen nousuun vaikuttaneen monet tekijät. Ensinnäkin lehmien terveydestä pidetään hyvää huolta tarkalla seurannalla. Lypsyrobotit, eläinlääkärin tarkastukset ja lehmien parissa työtä tekevien seuranta pitää huolta siitä. Lisäksi ruokinta täytyy olla suunniteltua ja sopivaa.
– Vuodessa tapahtuu noin 200 poikimista. Ja lisättäessä lypsävien lehmien lukuun nuori karja, eläimiä on yhteensä hoidettavana yli 300.
– Pihattonavetassamme on käytössä kolme automaattista lypsyrobottia ja jokainen lehmä käy lypsettävänä 3,3 kertaa vuorokaudessa. Viljelysmaata on käytössä 240 hehtaaria, josta omaa maata 140 ha.
Kari Keisala naurahti, että heillä on ollut pihattonavetta jo kolmekymmentä vuotta. Sinä aikana ei eläimet ole olleet kytkettynä. Elikkä on tuotettu ”vapaan lehmän maitoa” jo kolme vuosikymmentä.

Tuotantopäällikkö Jani Ekola kertomassa yritysretkeilijöille Honkatalojen tuotannosta.(Pentti Hautala)

HARRI ja MIKKO VAINIONPÄÄN johtama Honkatalot työstää modernit hirsitalot ja huvilat yms. parhaista puuraaka-aineista kotimaahan ja maailmalle.
Honkatalon tuotannon korkean laadun innoittajana on ollut heti alusta-alkaen keskieurooppalainen Zimmermein-puuseppäkultuuri. Jossa työn laatu ollut ollut kunniassa ja avainasemassa.
Tuotantopäällikkö Jani Ekola kertoi yrityksen työllistävän 52 henkilöä. Tuotannosta menee tällä hetkellä noin 70% kotimaahan. Lisäksi mm. Ranskaan, Itävaltaan ja Saksaan.
– Venäjän vienti ali aikaisemmin runsasta. Nyt EU:n asettama vientisulku vaikuttaa siten, että itäiseen naapurimaahamme hirsirakennusten vienti on tyrehtynyt melkein kokonaan. Se on vain muutama talo tämän vuoden aikana.
Honkatalot on kehittänyt tuotantolaitostaan aivan puuntyöstön kärkikastissa, jopa aivan etunojassa. Ekolan Jani saikin esitellä retkeläisille juuri viimeistelyn valmiina olevan ”maailman suurimman” hirsihöylän. Komea höyläkone mahdollistaa jopa 600×800 millisen hirren höyläämisen!

Äijäkerhon Erkki Vainionpään ja Kari Kallion johtaman retken päätteeksi sai lähes 50 osallistujaa nauttia Ylipään Ns:lla Anna Hautamäen keittämistä kahveista ja juuri leivotuista viinereistä.


 

JÄTÄ KOMMENTTI