Kristillisdemokraatit Tallinnan laivaristeilyllä

0
Tietovisassa vasemmalta Sari Tanus, Viljami Haavisto, Antero Laukkanen, Sonja Falk, Tiina Tuomela ja Peter Östman. (JY-K)
Teksti ja kuva: Johanna Yli-Kaatiala

Suomen Kristillisdemokraateilla on meneillään uusia tuulia, sillä puolueen aktiivit seilasivat menneenä viikonloppuna Silja Europan Tallinan laivaristeilyllä. Mukana oli puolueen puheenjohtajisto ja sen lisäksi puoluevaltuusto ja puoluehallitus kokoustivat laivalla. Mukaan sai tulla myös muuta puolueväkeä tai perheenjäseniä. Osanotto oli varsin kattavaa 160 aktiivin voimin.

Perjantai-illan ohjelma alkoi kevyesti leikkimielisellä KD Nero-visailulla, jonka voittivat Sari Tanus ja Viljami Haavisto. Seuraavaksi oli vuorossa paneelikeskustelu KD:n omasta vaihtoehtobudjetista. Paneelissa olivat mukana puolueen huippunimet, esim. Aki Ruotsala ja Peter Östman.
Puoluesihteeri Asmo Maanselkä uudelleenvalintansa jälkeen. (JY-K)

Sunnuntaina oli vuorossa 60-paikkaisen puoluevaltuuston kokous, jossa valtuusto valitsi varapuheenjohtajaksi keskuudestaan Mikko Kiuttu-Cerellin Espoosta. Puoluevaltuuston puheenjohtajanahan toimii Aki Ruotsala. Isoin mielenkiinto kohdistui puoluesihteerin valintaan. Hakijoita oli alunperin neljä, joista yksi veti ehdokkuutensa pois. Yksi halusi pysyä medialta ”mustana hevosena”, mutta oli toki puolueväelle tuttu henkilö. Julkisesti viivalla olivat edellinen puoluesihteeri Asmo Maanselkä ja järjestöpäällikkö Mikko Rekimies. Viimeksimainittu ilmoitti haastattelussa, että vetäytyy pois kisasta. Jäljelle jäivät siis Asmo Maanselkä ja musta hevonen. Äänestyksessä Maanselkä uusi pestinsä varsin ylivoimaisesti.

………………………………………………………………

KD antoi kokouksessaan seuraavan sisältöiset kaksi julkilausumaa.

Kristillisdemokraattien puoluevaltuuston kannanotossa vaaditaan, että YK:n pakolaissopimus on päivitettävä 2000-luvulle.

Nykyinen turvapaikkajärjestelmä perustuu vuonna 1951 laadittuun pakolaissopimukseen. Sopimus on syntynyt toisen maailmansodan jälkeiseen yhteiskunnalliseen tilanteeseen eikä se vastaa enää kaikilta osin 2000-luvun tilannetta. Tästä syystä sopimus tulee päivittää.

Nykyisen järjestelmän puitteissa henkilön on mahdollista hakea turvapaikkaa mistä tahansa maasta. Tämän perusteella esimerkiksi Suomesta on haettu turvapaikkaa jopa 100:sta eri maasta. Tämänhetkinen järjestelmä ruokkii merkittävästi ihmissalakuljetusta ja rikollista toimintaa.

Kannanoton mukaan YK:n pakolaissopimusta tulee muuttaa siten, että jokainen mukana oleva maa on velvollinen ottamaan vastaan omat  kansalaisensa. Dublin-sopimuksen mukaan turvapaikkaa on haettava ensimmäisestä turvallisesta maasta. Tästä tulee pitää kiinni, eikä automaattisia jakomekanismeja tule ottaa käyttöön.

Kokouksen toinen kannanotto vaatii sananvapauden palauttamista Suomeen. Kannanotossa kysytään, onko Suomesta tullut mielensäpahoittajien luvattu maa.

Sananvapaus on palautettava Suomeen. Onko rakas isänmaamme menossa kohti vaarallista yhden totuuden yhteiskuntaa? Saako Suomessa pahoittaa mielensä vain tietynlaisista asioista? Mikäli nyt nähtävillä oleva kehitys jatkuu, vaarana on, että maahamme syntyy kritiikitön valtiojohtoinen järjestelmä, jossa kansalaisia kohdellaan eriarvoisesti suhteessa sananvapauteen. Huolta herättävät erityisesti viimeaikaiset tapaukset, joissa sananvapauteen on puututtu vähintäänkin kyseenalaisesti ja tarkoitushakuisesti.

Toimiva demokratia edellyttää laajasti turvattua oikeutta toteuttaa sananvapautta ilman pelkoa. Sananvapauden rajoittamisyritykset johtavat itsesensuuriin, joka rampauttaa yhteiskunnallisen keskustelun. Pahimmillaan se voi johtaa yhden aatteen diktatuuriin, kokous muistuttaa.

………………………………………………………………


 

JÄTÄ KOMMENTTI