Kts.Knetti.tv | Hoi lomailija, nämä vaarat vaanivat mökilläsi!

0
AA-OULU_mini
Suurin osa meistä suomalaisista suuntaa taas tänä kesänä mökilleen lomailemaan. Mökkiloma sujuu ongelmitta, kun pitää mielessä, että luonnon helmassa piilee myös muutamia riskejä. Oma toiminta sekä paloturvallisuus ovat ainakin sellaisia asioita, joiden merkitystä ei kannata väheksyä.

Ihanaa: kesä, aurinko, kärpäset, ranta ja mökki! Huolettomuus valtaa mielen, kun auto kurvaa mökin pihaan. Nyt heitetään mökkivaatteet niskaan, laitetaan heinä suuhun ja suunnataan lepotuoliin lorvimaan. Mökin räystäs pitäisi tosin korjata ja ehkä myös huussin ovia uusia… Eivätköhän ne pikkuhommat hoidu jossakin välissä!

– Lähtökohta tietysti on, että mökillä on kiva rentoutua ja lomailla, mutta mökkielämään liittyy myös riskejä. Erityisesti, kun ollaan huolettomasti ja tehdään pieniä remonttihommia, joita ei oteta aina riittävän vakavasti turvallisuutta ajatellen, toteaa Tapiolan kotivakuutusten kehityspäällikkö Matias Ruponen.

Mökeillä moni tekee sellaisia puhdetöitä, joita kotioloissa ei yleensä tehdä, ja suurin osa töistä saattaakin tulla eteen mökkeillessä ensi kertaa. Harva meistä on esimerkiksi korjannut laituria monia kertoja elämänsä aikana.

– Mökillä unohtuu helposti suojavarustuksen käyttäminen, koska nikkarointitöitä ei oteta niin vakavasti. Alkoholikin on huono yhdistelmä työvälineiden, kuten esimerkiksi moottorisahan kanssa. Eli tuttu virsi ”ensin työ, sitten huvi” on hyvä pitää kesälläkin mielessä.

Osaatko käsitellä tulta?

Yksi iso riskitekijä mökillä on paloturvallisuus. Palohälyttimien toiminta pitää tarkastaa säännöllisesti, ja erityisesti talven jälkeen niiden patterit ovat saattaneet tyhjentyä itsekseen. Tulen käsittelykään ei ole enää kaikille suomalaisille järin tuttua, koska kodeissa tulta ei enää tarvita lämmittämiseen entisaikojen tapaan.

– Takkaa ja saunaa on lämmitettävä varsinkin talven jälkeen varovasti, ja pellit ja luukut pitää muistaa avata. Tuhkat pitää tyhjentää kannelliseen peltiastiaan ja sijoittaa se palamattomalle alustalle niin, etteivät lapset tai eläimet pääse sitä kaatamaan, Ruponen neuvoo.

Mökki on monelle lomalaiselle kesällä ”tukikohta”, josta tehdään reissuja kesätapahtumiin tai sukulaisten luo. Vähintäänkin kylillä käydään ruokaostoksilla ja tervehtimässä tuttuja. Ruponen muistuttaa ulko-oven lukitsemisesta lähtiessä.

– Useinhan ovet pidetään mökillä auki, mutta ne kannattaa lukita pois lähtiessä. Avainta ei kannata säilyttää maton alla, sillä jos paikan tietävät tutut, niin aivan varmasti avaimen löytävät sieltä myös varkaat.

Tsemppaa tänä kesänä vesillä

Nyt on mökkipitäjällä käyty ja kyläkaupasta haettu kassikaupalla täydennystä jääkaappiin. Mutta hetkinen, mikäs tuo kummallinen jääkaapista tuleva surruttava ääni on?

– Mökille ei kannata viedä kaikkia kaupunkiasunnosta vanhaksi jääneitä sähkölaitteita, kuten jääkaappia, pakastinta tai televisiota. Sähkölaite on aina paloturvallisuusriski ja varsinkin sellaisessa paikassa, jossa vietetään aikaa satunnaisesti. Lisäksi vanhat laitteet ovat todellisia energiasyöppöjä, joten investointi uusiin maksaa itsensä hyvin nopeasti takaisin. Eikä poissa ollessa kannata jättää turhia töpseleitä seinään, kuten kahvinkeittimen tai paahtimen.

Kaikesta huolimatta Ruponen vakuuttaa, että mökillä ei ole sen vaarallisempaa kuin muuallakaan, kunhan ei jätä aivoja kaupunkiin ennen mökille lähtöä. Jatkuvasti parantamisen varaa kuitenkin on.

– Veneily ja alkoholi on aina huono yhdistelmä. Toivoisin, että tänä kesänä ihmiset kiinnittäisivät siihen entistä enemmän huomiota, että veneilemään lähdetään veneilykunnossa, Ruponen toteaa.

(klikkaa ja katso!)
S-market_Soini160620

JÄTÄ KOMMENTTI