Linnunpönttökisa: Rakenna linnulle koti!

0

Jyväskylän yliopiston Konneveden tutkimusasema yhteistyössä Konneveden 4H -yhdistyksen kanssa haluaa kohentaa lintujen asuntotilannetta. Konneveden Suuri linnunpönttökisa on jälleen alkanut ja on tullut aika rakentaa linnunpönttö mille lintulajille tahansa, vaikkapa pikkulinnulle, tervapääskylle, sinisorsalle, viirupöllölle tai uuttukyyhkylle. Kilpailun voittajat julkistetaan Konneveden tutkimusaseman Luontoillassa tiistaina 3.7.2018.

Kilpailussa linnuille suunnitellaan ja rakennetaan itsetehty taidonnäyte, joka voi olla koristeltu pihapönttö, erikoisempi malli tai ihan tavallinen linnunpönttö. Kisassa arvioidaan pöntön turvallisuutta, omaperäisyyttä, ulkonäköä, pieniä yksityiskohtia ja käyttöominaisuuksia (esim. ripustus, puhtaanapito).

– Monet Suomessa pesivät linnut pesivät vanhoissa tikankoloissa tai muissa puun onkaloissa, jotka tarjoavat suojaa sateelta ja tuulelta. Nuorissa metsissä on kuitenkin hyvin vähän pesintään soveltuvia koloja, joten lintujen asuntopulaa voidaan helpottaa rakentamalla linnunpönttöjä, kertoo Konneveden tutkimusaseman johtaja Hannu Ylönen.

Ota kuva rakentamastasi pöntöstä ja lähetä se viestinä numeroon 040 170 4473 tai osoitteeseen yep@4h.fi viimeistään 21.6.2018. Liitä mukaan yhteystietosi ja halutessasi myös pieni tarina linnunpöntöstä ja sen rakentamisesta. Toimita linnunpönttö Konneveden tutkimusasemalle 26.6.2018 mennessä. Muista kiinnittää pöntön taakse nimesi, osoitteesi, puhelinnumerosi ja mahdollinen sähköpostiosoite.

– Itse tehdyn pöntön voi ripustaa minne vain, esimerkiksi omaan pihaan, jolloin pihapiiriin saa helposti lisää elämää ja samalla tulee pihapiirin linnutkin tutuiksi., sanoo Ylönen ja kannustaa kaikkia mukaan talkoisiin.

Pönttökisasarjat:

  1. Nuoret alle 15 vuotiaat (huom! pyydäthän huoltajasi todistuksen, että olet suunnitellut pöntön 80%:sesti)
  2. Aikuiset alle 100 vuotta

Rakennusohjeet:

  • Pöntön maksimikorkeus tai -leveys on 40–50 cm
  • Lentoaukon koko 2,8–4,0 cm riippuen lintulajista
  • Materiaali on vapaa

 

Tallenna

Tallenna

Koronavirus-arkistotiedote 1_20

JÄTÄ KOMMENTTI