MATKAMERSUT KOOLLA SEPÄNNIEMESSÄ

0
Töysän peruskoulun kentällä oli tungosta, kun matkamersujen rakentajat selvittelivät nikkaroimiensa autojen historiaa ja vastailivat samalla heille esitettyihin kysymyksiin.(Kuva: Pentti Hautala)

Teksti ja kuvat: PENTTI HAUTALA
Alavus/Töysä

Suomessa toimii erilaisia yhdistyksiä maailmassa eniten asukaslukuun verrattuna. Voidaankin todeta, että yhdistyksiä on perustettu ja perustetaan yhä nykyisinkin jokaiseen toimintaan, jossa useampi ihminen kokoontuu jonkun aktiviteetin inoittamana.

Yksi tällaisista yhdistyksistä on vuonna 2017 toimintansa aloittanut Suomen Matkamersut ry.

– Mercedes Benz merkkisten matkailu -ja hyötyajoneuvojen oma yhdistys.

Tämän 1200 jäsenisen yhdistyksen puheenjohtajana toimii Petteri ”Pete”Lehtisyrjä.
Matkamersulaiset kokoontuivat nyt kolme päiväiseen kesätapahtumaansa Marja-Liisa Pienimäen emännöimään lomakylään Töysän Sepänniemeen.

Heinäkuun kolmannen viikonvaihteen vaihtelevassa kesäsäässä, viihtyi Ponnenjärven kauniissa rantamaisemassa ja lomakylän palveluissa nelisenkymmentä autokuntaa eri puolilta Suomea.

Matkamersut kiinnostivat.( Kuva: Pentti Hautala)

Perjantaina alkunutta ja sunnuntaina päättynyttä yhdessäoloa vietettiin monenlaisen leppoisan yhdessäolon puitteissa. Muun muassa lomakylän paljuissa kävi moni ensimmäistä kertaa, samoin kuin oikein kunnon pohjalaisessa, Sepänniemen savusaunassa. Eikä järven, sateen vilvoittamaa, aaltojen syleilyäkään unohdettu.

Ohjelmallisissa illanvietossa viihdyttiin ja grillit olivat kuumina lihaherkkuja valmisteltaessa.
Eniten kiinosti tietenkin kaverien rakentamat ”matkamersut”. Ja niihin tutustumisessa eteni aika, tunti-ja toinenkin kuin siivillä.

Paketti- ja muista tilavista mersuista on viime kesän kokoontumisen jälkeen rakenneltu, talvikauden aikana, mitä monenlaisempia ajaneuvoja kesän ja kylmemmänkin vuodenajan lomareissuja varten.

Ihailavana olikin eri kokoisia ja värisiä mersumuunnelmia monien vuosikymmenien ajalta. Yhteistä oli kuitenkin eri ikäisillä ajaneuvoilla, että kaikki ovat valmistettu alkujaan kolmisakaraisen tähden merkinnällä.

Eniten huomiota ja ihastusta herätti telillä varustetun kuorma-auton alustalle, virtaviivaisella tyylittelyllä nikkaroitu, tilava ”matka-asunto”. Heleän kellertävän komeuden olisi saanut ostaa omakseenkin vain 12 000 euron hintaan. Ja hyvä tinkijä halvemmallakin.

Akonkosken Saha Oy:n johtaja Juhana Toivola ajeli kotikylänsä koulun kentälle hienolla vuosikymmeniä sitten valmistetulla avomersulla. Takana näkyy telikuorma-auton alustalle rakennettu matkailuauto. (Kuva:Pentti Hautala)

Puheenjohtaja Petteri Lehtisyrjä selvitti, että matkamersujen yhdistyksestä on matkailuautojen muokkaajille monenlaista hyötyä. Toinen auttaa toistaan tarvitteassa autojen rakentamisessa ja kunnostamisessa, sekä tarvittavien osien hankinnassa.

– Annetaan myöskin neuvoja ja opastusta kukin taitojemme mukaan kaikille haluaville. Olemme muun muassa ostaneet purkuautoja myöskin yhdistykselle jolloin kukin jäsen on saanut hankituksi halvalla tarvitsemiaan osia, tarkentaa Lehtisyrjä.

Lauantaina ajeltiin Töysän keskustaajamaan, yläasteen kentälle. Auringon lämmittäessä sopivasti täyttyi kenttä autoista ja kiinnostuneesta yleisöstä.
Kukin ”mersukuski” selvitti lyhyesti autonsa historiaa ja vastaili myös esitettyihin kysymyksiin.


 

JÄTÄ KOMMENTTI