Metsäjäniksen äkkilähtö hangelle

0
Metsäjäniksen äkkilähtö yöunilta lumikiepistä kestävälle hangelle. (Pentti Hautala) 

Teksti ja kuvat:PENTTI HAUTALA/J-Pnews
Alavus/Töysä

Viime päivien suojasäiden ja yöpakkasten vuoretellessa ovat lumihanget muodostuneet kestäviksi. Esimerkiksi torstaina 4.3. hanki oli noin 10 asteen pakkasessa lujittunut kauttaaltaan hiihtäjääkin kantavaksi.

Hiihtäjien lisäksi hankikannoista nauttivat myöskin monet luonnon eläimet. Vastaavasti useille eläinlajeille hanki tuottaa myöskin vaikeuksia. Ainakin sellaisille, joiden pitää kaivaa ruokaansa lujan hankipeitteen alta.

Esimerkiksi sorkkaeläinten jalat joutuvat myöskin vahingoille alttiiksi, kun jalat uppoavat syvään ja jäätynyt lumikansi vioittaa jalkaa.

Kevyemmät eläimet, kuten oravat, ketut, sudet, jänikset ja vastaavat ovat sitä vastoin elementissään hankikeleillä. Ne nauttivat kun pääsevät juoksemaan ja käpäliä ei upota. Keväistä hyvää oloa täydentää myöskin nyt paksumpi lumikerros. Lumeen on mukava kaivaa suojaisen ja lämpimän ”olohuoneen”, lumikiepin, yöpymistä sekä lepäämistä varten.

Äkkistartin jälkeen huomasi vemmelsääri, että kyseessä olikin vaaraton ja tuttu mies kameran kanssa. -Näin korpunpalat hangella pysäyttivät aamupalalle.(Pentti Hautala)

 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI