Mies löysi sukujuurensa – yliluutnantti Thomas Lagemanin ikimuistoinen kevätpäivä Alajärvellä

0
Pentti Jukantupa (vas) toimi oppaana yhdelle suvun kaukaisen "Ameriikan" jäsenelle.
Yhdysvaltain armeijan yliluutnanttii Thomas Lagemann vieraili luonnollisesti Alajärven Gabrielin kirkon sankarihauta-alueella tekemässä kunniaa sotiemme sankariuhreille
Olipa muistiin jäävä päivä!  Saimme Ameriikasta yllätys vieraan iloitsi NELIMARKKA sukuseuran sukututkija ja puuhamies Pentti Jukantupa. Suomalaisten ja amerikkalaisten sotilaiden yhteisissä sotaharjoituksissa tänä keväänä Niinisalossa mukana ollut yliluutnantti Tom Lagemann toteutti toiveensa ja teki vapaapäivänään pikavisiitin sukunsa synnyinseuduille Alajärven rannoille.

-Sain toimia Alajärven Hämeenniemessä syntyneen Leena Juhontytär Hämeenniemen ja Abraham Abrahaminpoika Hauta-ahon/Niemi jälkipolvea Ameriikassa syntyneen Thomas ”Tom” Lagemann oppaana ja esitellä hänen sukujuuriaan NELIMARKKA suvussa, kertoi Pentti Jukantupa.

Tom tarttui esivanhempiensa kodin oven kahvaan ja teki sen symbolisesti "kotiinpaluun" merkiksi

– Toukokuun yhtenä lauantaina kävimme fyysisesti Tomin molempien esipolvessa olevien vanhempien synnyinpaikoilla. Leenan synnyinmaisemassa Hämeenniemen Kärentien päässä, jossa Tom oven kahvaan tarttuen kuvainnollisti  ”kotiatuloa” ja sama toteutui Abrahamin synnyinpaikalla Jukanniemessä.

Tom ja hänen matkakaverina, sekä tulkkina toiminut Niinisalon "upseerismies" Esko Koivu saivat Pekkolan Matintuvan rannassa kuultavakseen "Penttiuntamolta" suvun vanhoja kalajuttuja

Päivän vaellus jatkui Pekkolaan Matintuvan rantaan, jossa Tom sai tietoa myös siitä kuinka esi-isät maksoivat muun muassa veronsa suolakalalla. Aikana kun nautinnassa oli Pirkkalanlahti, ”johona Tuomilahna kuti keväisin ja sitä oli niin palijon, että lahen pohoja peitty makaavista kaloista”.

– Sitten astelimme NELIMARKKA museolle, jossa meitä odotti päiväkahvit NELIMARKKA leivoksen kanssa!

Tom istutettiin pieneksi hetkeksi myös taiteilijaprofessori Eero Nelimarkan ateljeen keinutuoliin

Tom ja tulkkina ollut Esa Koivu Niinisalon varuskunnasta nauttivat talon aarteista ja pitihän Tom istuttaa myös ”proffesorin” ateljeessa itsensä taiteilijan istuimelle. Keinutuoliin, jossa moni on miettinyt mennyttä aikaa.

– Ostosten jälkeen päiväohjelma vei Alajärven sankarihaudalle – sotilaita kun vieraani olivat – molemmat tekivät asiaan kuuluvaa kunniaa taistelutantereelle jääneille.

Hyvästelimme ja niin amerikkalaisen sukulaisvieraamme matka jatkui Tuurin kyläkaupan kautta Kankaanpäähän Niinisalon varuskuntaa – suuresti kiitollisena kokemastaan.

Pentti Jukantupa (vas) toimi tunnollisena oppaana yhdelle suvun "Ameriikan" jäsenelle.

JÄTÄ KOMMENTTI