Missä viipyy hallituksen lupaama keliakiakorvausselvitys – Petettiinkö kymmenet tuhannet keliakiaa sairastavat jälleen?

0

Kristillisdemokraattien kansanedustaja ja Keliakialiiton puheenjohtaja Sari Tanus peräänkuuluttaa hallitukselta keliakiakorvausselvitystä. Viime vuoden loppupuolella hallitus lupasi tehdä selvityksen keliakiakorvauksesta, mutta sen jälkeen asiasta ei ole tullut eduskuntaan minkäänlaista tietoa. 

Sari Tanus

Eduskunnassa jättämässään kirjallisessa kysymyksessä Sari Tanus ihmetteleekin, onko hallitus unohtanut lupauksensa, vai mitä selvitykselle on tapahtunut.

Viime vuoden lopulla keliakiakorvausasiaa käsiteltiin valtiovarainvaliokunnassa ja eduskunta hyväksyi yksimielisesti valtiovarainvaliokunnan lausuman, jossa eduskunta edellyttää, että keliakiakorvauksen palauttamiseen liittyvä selvitys tehdään pikaisesti ja keliakiakorvauksen palauttamisen vaatimat kustannukset otetaan huomioon seuraavassa julkisen talouden suunnitelmassa vuosille 2021-2024.

Eduskunta edellytti, että asiassa edetään pikaisesti. Mutta mikä on hallituksen käsitys pikaisesta?

Erikoislääkäri Tanus painottaa, että keliaakikot tarvitsevat gluteenitonta ruokaa joka päivä ja extra rahaa tähän ruokaan joka päivä. Gluteeniton ruokavalio on yli 60 euron lisäkuluerä, joka kuukausi. Varsinkin näin koronakriisin aikana monen ihmisen talous on tiukoilla ja tällainen ylimääräinen kulu vaikeuttaa monen keliaakikon elämää tuntuvasti.

Koronakriisin aikana ruokajonot ovat kasvaneet. Ruoka-avun tarve on jopa kolminkertaistunut, mutta jaettavassa ruuassa on vain harvoin gluteenitonta, joten vähävaraiset keliaakikot ovat vielä tukalammassa tilanteessa.

Keliakia on parantumaton autoimmuunisairaus, jonka ainoa hoito on ehdottoman tarkka lääkärin määräämä gluteeniton erityisruokavalio. Keliakian hoito on sairastuneelle suuri taloudellinen rasite. Se on lähes ainoita autoimmuunisairauksia, joihin ei ole saatavissa minkäänlaista taloudellista tukea.

Sairaus vaatii päivittäistä hoitoa, eikä siitä voi joustaa taloudellisen tilanteen perusteella. Hoitamattomana keliakia aiheuttaa yhteiskunnalle kalliita ja sairastavalle itselleen raskaita lisäsairauksia mm. osteoporoosia, lapsettomuutta, masennusta ja jopa suoliston syöpää.  Hoitamattomassa keliakiassa ravintoaineiden imeytyminen häiriintyy, jonka seurauksena ihmisen yleiskunto kokonaisuudessaan heikkenee. Oikealla hoidolla tämä voidaan ehkäistä.

Keliakiaan voi sairastua missä iässä tahansa, alttius sairauteen on perinnöllistä. Keliakiaa ei voi ehkäistä. Keliakiaa sairastaa noin kaksi prosenttia väestöstä.

Tanus muistutti hallitusta Suomen keliakiviikolla, että kymmenet tuhannet keliaakikot odottavat edelleen hallituksen lupausten toteutumista!


 

JÄTÄ KOMMENTTI