MuoviSammon kampanjapäivät onnistuivat

0
MTK luovutti rahaa kierrätyksen edistämiseen

Yle Tiede oli mukana dokumentoimassa uudenlaista kokeilua ja soinilaisten innostumista muovin pantilliseen kierrätykseen. 

Kampanjapäivissä MuoviSampoon muovipakkaukset tuoneet palkittiin paikallisvaluutta Plastic Coinilla, joka käy maksuvälineenä ostoksissa K-Market Kanelissa. Kierrätyksestä palkittiin eurolla kiloa kohden. Lisäksi vastaanotettiin Valion jugurttipurkkeja ja Pirkan jauhelihapakkauksia. Noin 60 henkilöä toi muovinsa keräykseen kahden päivän aikana. He palauttivat kaikkiaan 89 kiloa muovia, sekä panttipaketeista 34 jugurttipurkkia ja kolme jauhelihapakkausta. Kaikkiaan jaettiin siis 91,1 euron edestä plastic coineja.

Seuraavat keräyspäivät ovat lokakuun viimeisellä viikolla. Panttimaksujärjestelmä on saman tapainen, mutta siihen saatetaan tuoda uusia pakkauksia ja ohjeistuksia sen mukaan, kuinka toiminta kehittyy kokemusten ja asiakaspalautteen perusteella. Myös yhteistyökumppaneiden tarpeet muovin jatko- ja uusiokäytössä kehittävät MuoviSammon toimintaa. Joukkue tähdentää, että pisteellä kerätään tässä vaiheessa vain kotitalouksien pakkausmuoveja. Erikseen ilmoitetaan, mikäli keräykseen voidaan ottaa muita muovijätteitä.

Ensimmäisenä kampanjapäivänä myös Soinin MTK kävi luovuttamassa Elonkorjuujuhlassa keräämänsä 400 euroa muovin kierrätyksen edistämiseen. Soinin MTK toivoo, että samassa kokeilussa löytyisi tapa kierrättää paremmin maatilojen ja muidenkin yritysten muovijätteitä, toteaa Soinin MTK:n puheenjohtaja Terho Korpela

Monesti asiakkaita oli jonoksi asti. Onneksi hyvä tunnelma, kahvit ja Sari Honkolan kansainvälisen eläintenpäivän kunniaksi järjestämä hevosajelu viihdyttivät viileässä ilmassa.

MuoviSampo-kampanja jatkuu tammikuuhun saakka. Siihen asti keräyspäiviä järjestetään tasaiseen tahtiin. Seuraava keräyspäivä on 29.–31.10. Kampanja-aikana eniten kierrättäneet palkitaan. Palkitsemisessa on mukana mm. Sale Soini ja mahdollisia muita yhteistyökumppaneita. Yle tieteen mediakampanja, jossa myös MuoviSampo on esillä, ilmestyy kevään 2019 aikana. Lisäksi Soinin yhtenäiskoulun kaikki luokat on haastettu kilpailemaan koko kampanjan kovimman kierrättäjän tittelistä. Jokainen oppilas voi osallistua sekä yksityishenkilöiden että luokkien väliseen keräyskisaan.

Soinin 4H:n joukkue on mukana Sitran Maapalloliigan finaalissa kokeilullaan kannustaa pakkausmuovin kierrätykseen pullopanttijärjestelmästä muokatuilla palkitsemisratkaisuilla.

Juha Viitasaari, Soinin kunnanjohtaja

JÄTÄ KOMMENTTI