Näin valitset lapselle sopivat talvikengät

0
lasten kengät
Yleisin virhe lasten kenkien kohdalla on väärä koko. Huonot jalkineet saattavat estää lapsen jalan normaalin kasvun ja kehityksen.
Liikavarvas, lättäjalka, vasaravarvas – näitä ja paljon muita ongelmia aiheuttaa lapsen vääränlainen jalkine. Syys- ja talvikenkiä hankittaessa ei riitä, että kenkä on kivan näköinen. Kengän pitää olla lapsen jalkaan ja säähän sopiva sekä ennen kaikkea oikean kokoinen. Perussääntönä on jättää puolitoista senttiä käynti- ja kasvunvaraa.

Lapsen ulkojalkineita hankittaessa on otettava huomioon käyttötarkoitus ja -ympäristö. Useimmiten valintaan vaikuttavat myös sääolosuhteet. Tärkeää on kengän muoto, mutta yleisin virhe lasten kenkien kohdalla on väärä koko. Huonot jalkineet saattavat estää lapsen jalan normaalin kasvun ja kehityksen.

– Pientä pulleaa jalkaa ei saa tunkea liian ahtaaseen kenkään. Lapsen jalkahan on pehmeä ja möykkymäinen, ja sillä pitää olla tilaa kehittyä. Kenkä ei myöskään saisi olla liian iso, sillä sen on tarjottava jalalle tukea, sanoo jalkineasiantuntija Merianne Nebo.

Jalan kehittyminen täyteen mittaansa kestää vuosia: luusto kertyy vähitellen ja nivelet muokkautuvat oikeille paikoilleen, samoin jalan pitkittäinen holvikaari. Liian pienten kenkien tai jopa liian tiukkojen sukkien käyttäminen estää jalan luonnollisen kasvun. Lonksuva kenkä taas ei tue jalkaa tarpeeksi.

Hyvän kengän lesti on suora

Liian monet lapset kävelevät epämukavilla kengillä ja kärsivät jo alakouluikäisinä esimerkiksi varpaiden toimintakyvyn heikkenemisestä. Liikavarpaiden alkua näkyy jopa ihan pienillä lapsilla, ja väärän muotoisten kengänkärkien vuoksi tulee vasaravarpaita.

– Lättäjalat taas johtuvat siitä, että tukipohjallisia käytetään liian varhain, kertoo Nebo.

Muotimaailman tuliaisina lasten kengissä nähdään liian korkeaa korkoa. Jos lapsen kengässä on yli kahden senttimetrin korko, jalka on virheellisessä asennossa, ja silloin muun muassa akillesjänteen kehitys saattaa häiriintyä.

– Yli kahden sentin korko kuuluu aikuisten jalkineisiin, ei lasten. Pahimmassa tapauksessa lapsen selän muoto saattaa muuttua vääränlaisten jalkineiden vuoksi ja sehän heijastuu koko kehoon.

Koska jalka on luonnostaan suora, pitäisi kengän lestinkin olla. Väärän muotoinen jalkine vääntää jalan, ja varsinkin kasvuikäisen lapsen kohdalla tämä on haitallista.

Reilusti tilaa kärkeen, kunnon pohja ja tukeva kanta

Kengän pitää tietenkin tuntua lapsen jalassa mukavalta. Ongelmana on se, etteivät pienemmät lapset osaa itse kertoa, miltä kenkä tuntuu. Muutama nyrkkisääntö auttaa lapsen talvikengän valinnassa.

– Kärkeen pitää jäädä noin puolitoista senttiä käynti- ja kasvunvaraa. Sen voi testata esimerkiksi sovittamalla pelkkää pohjallista. Lyhytvartisissa kengissä aikuinen voi siirtää sormillaan lapsen jalan kärkeen kiinni ja arvioida, jääkö kantaan tarpeeksi tilaa, neuvoo Merianne Nebo.

Talvikengän materiaalin on oltava riittävän lämmintä, mutta kuitenkin hengittävää. Ja koska syksyllä on märkää ja talvetkin ovat usein melko loskaisia, myös vuorimateriaalin laatu on hyvä tarkistaa. Kosteutta pitävää tai vedenkestävää kalvoa ei ole läheskään kaikissa talvikengissä.

– Itse valitsisin lapselle sellaiset ulkokengät, joissa on myös kunnollinen pohjakuviointi. Sileillä kengänpohjilla ei tee mitään meidän sääolosuhteissamme, huomauttaa Merianne Nebo.

– Jos yhtään epäilyttää, niin kannattaa kysyä apua myös asiantuntijalta kenkäkaupassa.

S-market_Soini160620

JÄTÄ KOMMENTTI