Näin veneilet turvallisesti

0
Soutuvene (Colourbox)
Kimmeltävät laineet, aurinkoinen sää ja hento tuulenvire hiuksissa – tätä veneily on parhaimmillaan. Jotta laineisiin ei päädytä tutustumaan pää edellä ja liian läheltä, on syytä pitää järki kädessä ja minimoida mahdolliset vahingot jo ennalta.

Joka kolmannelta kotitaloudelta löytyy nykyään vene, ja kesä on luonnollisestikin otollisinta aikaa veneilylle. Vesillä saattaa kuitenkin sattua onnettomuuksia, joiden ennaltaehkäisyyn on syytä kiinnittää huomiota.

– Kaikki lähtee liikkeelle kuljettajan eli kipparin kunnosta: harkintakyvyn pitää olla tallessa ja alkoholia ei saisi nauttia. Vesillä promilleraja on vähän korkeampi kuin tieliikenteessä, mutta silti alkoholipitoiset juomat kannattaa nauttia mieluiten rannalla, muistuttaa vakuutusasiantuntija Matias Ruponen LähiTapiolasta.

Tietysti myös veneen itsessään pitää olla kunnossa. Veneen katsastus ei ole pakollista, mutta suositeltavaa, sillä ammattilainen saattaa huomata veneessä ongelmia, jotka menevät kipparilta ohi. Monet vakuutusyhtiöt antavat venevakuutuksesta alennusta, jos vene on katsastettu.

– Ja ennen vesille lähtöä pitää tarkistaa, että polttoainetta on tarpeeksi, jotta matka ei lopu lyhyeen.

Turvavarusteet kuntoon

Järki päässä ajeleva kippari ja kunnossa oleva vene eivät vielä yksin riitä, vaan veneestä on löydyttävä myös muutamia turvallisuusvälineitä. Moottorilla varustetussa veneessä tai yli 5-metrisessä veneessä pakollisia varusteita ovat äyskäri, pumppu tai ämpäri, airot, mela tai ankkuri köysineen sekä käsisammutin, jonka kunto tarkistetaan kerran vuodessa. Myös pelastusliivit on löydyttävä kaikille veneessä olijoille.

– Hyvä pelastusliivi on mitoitettu käyttäjän koon mukaan. Liiviä ei ole pakko pitää päällä eikä se aurinkoisella hellesäällä olekaan mukavin mahdollinen pukine. Mutta pelastusliivin on oltava aina käden ulottuvilla ja se on hyvä pukea ylle, jos esimerkiksi sää muuttuu uhkaavaksi, Ruponen kehottaa.

– Soutuveneessä pelastusliivi ei ole pakollinen. Siinä ollaan kuitenkin samalla tavalla veden äärellä, joten järkeä saa käyttää.

(Colourbox)

Arvokkaat varusteet lukkojen taakse

Pakollisten varusteiden lisäksi veneilyyn tuovat turvaa myös merkinantovälineet, merikartta, karttaplotteri, käsivalaisin ja ensiapulaukku. Ruposen mukaan navigaattoreiden ja karttaplottereiden käytön yleistyminen on jonkun verran heikentänyt kartanlukutaitoa, mutta toisaalta myös vähentänyt esimerkiksi karilleajoja.

– Kun vene on satamassa, arvokkaat karttaplotterit, navigaattorit ja muut vastaavat on syytä laittaa lukkojen taakse pitkäkyntisten varalta. Satamissa on monesti järjestetty vartiointi, mutta esimerkiksi mökkirannassa sellaista ei ole, vakuutusasiantuntija Matias Ruponen muistuttaa.

Vaikka vesillä onkin syytä pitää järki kädessä, veneily ei ole pelkkää vahinkoihin varautumista.

– Veneily on koko perheen yhteinen harrastus ja erilaisiin käyttötarkoituksiin on tarjolla paljon erilaisia veneitä. Kyllähän aavalla merellä tai järvellä veneily on hieno tapa viettää aurinkoista päivää, Ruponen toteaa.

PTV-viinimyymälä_250620

JÄTÄ KOMMENTTI