Nuori mies ja puukko

0
Martti Lehtonen

Martti Lehtonen on Soinilainen puukkojen tekijä. Pian yhdeksäntoista vuotta täyttävä nuorukainen on saavuttanut mainetta laatupuukkojen valmistajana Yhdysvaltoja ja Australiaa myöden.

Ritsoista se lähti

– Ennen veistentekoa tein origameja, johon kyllästyin kohtuu nopeasti. Origamit jo opettivat kärsivällisyydestä melko paljon, joka on hyvin tärkeää veitsiä tehdessä. Origamien jälkeen tein erilaisia puutöitä, varsinkin ritsoja. Aloitin tekemään veitsiä samaan aikaan kun tein ritsoja ja aika nopeasti kyllästyin ritsoihinkin ja tein vain veitsiä, joiden tekemiseen syttyi suunnaton intohimo, joka kestää varmaan loppuiän. Veitsien tekemisestä kiintoisaa ja mukavaa tekee se, kuinka monipuolista se on ja kuinka erilaisia taitoja se vaatii.

Puukkojen teko vaatii monipuolista osaamista

Pitää olla metalliseppä, takoa, työskennellä metallin kanssa ja osata metallurgiaa, täytyy myös osata työskennellä puun kanssa kahvoja tehdessä ja nahkan kanssa myös täytyy osata työskennellä, että osaa tehdä kauniit ja hyvin toimivat tupet veitsille. Korusepän taitoja myös tarvitaan usein esimerkiksi, jos lisää veitseen jotain koristeita kuten kaiverruksia tai vaikka sorkoupotuksia. Ylipäätään veisten tekeminen vaatii paljon tarkkuutta. Lisäksi täytyy osata markkinoida, että saa veitset kaupaksi. Kun työ on niin monipuolista ja aina on uutta opittavaa siihen ei helpolla kyllästy.

Pian viisi vuotta veitsentekoa

– Aloitin tekemään veitsiä muistaakseni 14-vuotiaana. Aloittaessa työkaluja ei ollut kotona ollenkaan lukuun ottamatta ruosteista viilaa. Vuosien varrella olen ostanut ja tehnyt itse monia työkaluja. Tärkeimpiä itserakentamia työkaluja ovat hiomakone, karkaisu-uuni ja kaasuahjo.

 

Puukon tekoa pajassa

– Tein kotona toisen, kolmannen jne. ja aloin pikkuhiljaa keräämään tietoa veitsien tekemisestä googlettamalla ja youtube-videoita katselemalla. Myöhemmin löysin myös facebookin-ryhmistä hyvän tiedonlähteen, kun siellä kokeneemmat tekijät jakavat tietoaan.

4H loi perustan yritystoiminnalle

– Perustin 2017 vuoden keväällä 4H-yrityksen hyvin kannustavien vanhempieni ideasta. Asiakkaita oli tietenkin alussa nihkeästi mutta instagramin perustettuani (https://www.instagram.com/mlcustomknives/) ja ylipäätään tunnetummaksi tullessa asiakkaita on kertynyt jonoksi asti eripuolilta maailmaa, etenkin Euroopan maista, USA:sta, jopa Australiasta ja Uudesta-Seelannista saakka.

Tästä syntyy puukko

Puukon on oltava käyttöön sopiva, laadukas ja kauniskin

-Keskityn eritysesti puukkoihin ja muihin ulkona, luonnossa käytettäviin veitsiin mutta teen toisinaan myös muita veitsiä kuten keittiöveitsiä. Teen veitsiä mittatilaustöinä, joten pystyn tekemään melkein minkä tahansa tyylisen veitsen, jollaisen asiakas haluaa.

Veitsiä tehdessä pidän aina erittäin tärkeänä, että veitsi toimii hyvin ja samalla myös on kaunis. Kahvan muotoilen siten, että se näyttää kauniilta ja ergonomiselta sekä istuu käteen hyvin. Terissä samaten, käytän paljon aikaa terän muodon suunnittelemiseen, jotta se näyttää hyvältä ja toimii hyvin sille tarkoitetuissa töissä. Terän geometriassa on myös ajatuksena, että se toimisi ihanteellisesti sille tarkoitetuissa töissä. Käyttämäni materiaalit ovat aina harkittuja ja hyvin korkealaatuisia. Veitsille on ilmainen teroitus ja elinikäinen takuu.

Puukon uusinta suunnittelua

 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI