Martti Lehtonen, Custom Knives | Ammattina puukot

0
martti Lehtonen

Martti Lehtonen alkoi tekemään veitsiä noin kahdeksan vuotta sitten, vain 14 vuotiaana.

Martti Lehtonen kertoo puukkoharrastuksestaan seuraavasti:

– Harrastus lähti hitaanpuoleisesti käyntiin, mutta pikkuhiljaa työkalut ja etenkin into alkoivat karttumaan ja 2017 aloin myymään veitsiäni perustamalla 4H-yrityksen nimeltä ML Custom Knives. 2018 laajensin markkinointia ja myyntiä ulkomaille sosiaalisella medialla.

Veitsenteossa mielenkiintoisinta on ehkä työn monipuolisuus yhdistettynä loputtomaan haluuni aina pyrkiä parantamaan työn laatua ja oppia ymmärtämään millainen on hyvä veitsi.

– Teen eniten puukkoja eränkävijöille ja metsästäjille ym. mutta teen myös keittiöveitsiä ja toisinaan muitakin veitsiä.

 

 

 

 

 

 

 

 

-Kaikista eniten ehkä pidän taideveitsiprojekteista, eli veitsistä, joiden päätarkoitus on olla taide-esine, vaikkakin toimisivat käytössäkin erinomaisesti. Mutta näihin aikaa voi vierähtää helpostikin, vaikka kuukausi, joten ne jäävät hyvin harvinaisiksi projekteiksi. Kunnon käyttöön tarkoitettujen veitsien tekeminen kuitenkin on myös erittäin mukavaa, erityisesti puukkojen.

 

 

 

 

 

 

 

 

– Olen opiskellut Ikaalisten käsi- ja taideteollisuus oppilaitoksessa vuodesta 2020 ja valmistun tämän vuoden joulukuussa. Koulun jälkeen on tarkoitus kokeilla puukkosepän hommia täysipäiväisenä työnä ainakin vähän aikaa. Sitten metalliteollisuuteen töihin joksikin aikaa, mikäli puukkosepän hommat eivät vielä kannata.

 

 

 

 

 

 

 

 

-Olen puukkojen ohella takonut paljon muutakin ja sepän työkalujen, eli ainakin vasaroiden ja pihtien tekeminen myyntiin kiinnostaisi myös kovasti, mutta katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

Olen kuuden kaverin kanssa perustamassa yhteistä pajaa Hämeenkyröön. Paja perustetaan verstasnavettaan Kyröskosken läheisyyteen. Pajan pieni remontti ja järjestely on vielä kesken mutta pitäisi tulla valmiiksi ainakin vuoden loppuun mennessä. Perustimme yhteistä pajaa varten yhdistyksen, jonka nimeksi tuli Rautakansa Ry, pajasta tulee siis rautakansan paja.

ML Custom Knives- puukoista lisätietoa: toimitus@jpnews.fi


 

JÄTÄ KOMMENTTI