Ohjeita ilotulitteiden käsittelyyn – muista myös lemmikit

0

Tässä TUKES:in huomioitavaa ohjeistusta ilotulitteiden käsittelyyn:

1) Älä käytä ilotulitteita alkoholin vaikutuksen alaisena. Olet vastuussa seurauksista tilastasi riippumatta.

2) Valitse tulitteiden käyttöpaikka huolella niin, että käytöstä ei aiheudu vaaraa ihmisille, rakennuksille, ajoneuvoille eikä muullekaan omaisuudelle. Vältä myös aiheuttamasta kohtuutonta haittaa esim. metelistä kärsiville ihmisille tai kotieläimille ja lemmikeille.

Muista, että raketit putoavat ohjauskeppeineen alas sen jälkeen, kun ne ovat toimineet. Ilotulitteiden käyttöä asutusalueiden keskellä tulisi siis välttää. Sopivia paikkoja ovat syrjemmällä olevat aukeiden reunamat, kuten pellot, erilaiset kentät, isot tyhjänä olevat pysäköintialueet, vesialueet ja vastaavat alueet, jossa ilotulitteet voidaan suunnata turvalliseen suuntaan. Käytä sopivaa telinettä tai tukea rakettien ampumiseen. Ilotulituksesta saadaan myös näyttävämpi, jos useat käyttäjät kokoontuvat samoihin paikkoihin niitä käyttämään.

3) Lue ostamasi tuotteen mukana seuraavat käyttöohjeet hyvissä ajoin ennen käyttöä ja noudata niitä.

Kiinnitä erityistä huomiota rakettien suuntaamiseen turvalliseen suuntaan ja tulitteiden sytytystapaan. Poistu ohjeiden mukaisesti sytyttämäsi tuotteen luota turvalliselle etäisyydelle.

4) Ilotulitteita käsiteltäessä on käytettävä suojalaseja ja sytytettäessä on hyvä käyttää sytytyspuikkoa. Myös yleisön on hyvä suojata silmänsä.

5) Missään tapauksessa:

älä sytytä sisätiloissa ulkokäyttöön tarkoitettuja ilotulitteita

älä laukaise ilotulitteita asuinrakennuksen parvekkeelta tai ikkunasta

älä sytytä kädessäsi ilotulitetta, ellei ohjeessa nimenomaisesti todeta, että se on turvallista

älä suuntaa ilotulitetta tai heitä sytytettyä tulitetta kohti muita ihmisiä, rakennuksia, muuta omaisuutta tai palavaa materiaalia

älä käytä paukkupommeja, se on nykyään kokonaan kiellettyä

älä muuntele tai yhdistele millään tavalla kaupasta saatavia tuotteita

älä harkitsekaan käyttäväsi muita, kuin kaupasta myytäviä tuotteita; vakavimmat onnettomuudet aiheutuvat yleensä omatekoisista tuotteista

älä luovuta hankkimiasi ilotulitteita alaikäisten tai alkoholin vaikutuksen alaisten käytettäväksi, vastuu hankkimiesi tuotteiden käytöstä on aina Sinulla.

Monet lemmikkieläimet pelkäävät uudenvuoden ilotulitteita ja saattavat peloissaan karata.

Muun muassa Etsijäkoiraliitto neuvoo pitämään lemmikit sisällä rakettien paukuttelun ajan.

Koiraa on hyvä ulkoiluttaa hyvissä ajoin ennen ilotulitusten alkua ja myöhään yöllä niiden jälkeen.

Koiria ei liiton mukaan pidä jättää edes aidatulle pihalle, sillä pelko saa ne hyppäämään korkeidenkin aitojen yli. Sisätiloissa ikkunoiden eteen kannattaa vetää verhot. Ilotulituksen ääniä voi vaimentaa laittamalla musiikkia soimaan.

Yhtälailla altiita paukutteluäänille ovat herkkäkorvaiset kissaeläimet, jotka hyvin usein säntäävät karkuun ja piiloihin omalta tutulta reviiriltään.

Kadonneista ja eksyneistä eläimistä tulisi ilmoittaa poliisille.

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI