Poliisiylijohtaja Paatero palauttaisi kyläpoliisit pikkutaajamiin

0
Mikko Paatero
Mikko Paatero
Kyläpoliisi voisi hoitaa kiireettömiä tehtäviä, jotka nykyisin jäävät sikseen, kirjoittaa poliisiylijohtaja blogissaan.

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero soisi kyläpoliisien palaavan pieniin taajamiin. Hän käynnistäisi kokeilut Itä-Suomessa, Lapissa ja Keski-Suomessa.

Paatero kirjoittaa blogissaan, että kyläpoliisi voisi ottaa vastuulleen kiireettömiä tehtäviä, jotka nykyisin jäävät hoitamatta. Paatero kertoo olevansa hyvin huolestunut epätasa-arvosta, joka vallitsee turvallisuustilanteessa harvaan asuttujen alueiden ja suurten kaupunkien välillä.

” Olen erittäin huolestunut eriarvoisuuden kasvusta turvallisuusasioissa harvaan asuttujen alueiden ja suurten keskusten ihmisten välillä. Poliisi ei voi parhaalla tahdollakaan näkyä riittävästi edes kaikkien keskusten alueella, vaan keskittää voimansa sinne missä on eniten tehtäviä.”

Paatero kaavailee, että kyläpoliisiksi ryhtyisivät vapaaehtoiset konstaapelit urakkapalkalla ja joustavin työajoin.

” Ennen Suomessa oli kyläpoliiseja, joka tunsivat alueen ilmiöt ja asukkaat. Voisiko hakea mallia menneestä, mutta uudella tavalla, jotta poliisi olisi näkyvissä ja ihmisten tavattavissa ainakin enemmän kuin nyt. Enkä tarkoita nyt nettipoliiseja – joita myös tarvitaan.

Asia olisi kokeilemisen arvoinen. Se vaatisi vapaaehtoisia ennakkoluulottomia konstaapeleita, jotka toimisivat tehtävässä määräajan – esimerkiksi vuoden – urakkapalkalla, työajat tarpeen mukaan joustaen.”

Paatero kaavailee kyläpoliisien tueksi vapaaehtoisia asukkaita, jotka toimisivat myös silminä ja korvina.

” Se vaatisi mielestäni tuekseen myös vapaaehtoisia alueen asukkaita, jotka toimisivat kyläpoliisin silminä ja korvina ja auttaisivat tarvittaessa. Poliisin ohjauksessa ja valvonnassa, tietysti.

Kokeiluja voitaisiin käynnistää pienehköissä taajamissa esimerkiksi Itä-Suomessa, Lapissa, Keski-Suomessa, ja miksei muuallakin. Ne edellyttäisivät myös pieniä toimitiloja, jotka löytynevät helposti yhteistyössä kuntien kanssa. Toisaalta poliisi tarvitsee jatkossakin tukikohtia, jotta asiakkaiden ei tarvitse kulkea pitkiä matkoja esimerkiksi kuulusteluihin.

Olen vakuuttunut, että tällaisella järjestelmällä kyettäisiin hoitamaan niitä kiireettömiä tehtäviä, jotka nykyisin jäävät kokonaan hoitamatta. Samalla saataisiin parannusta harvaan asuttujen alueiden toimintavalmiusaikoihin kiireellisissä tehtävissä. Varmaa minusta myös olisi se, että ennalta estävänä vaikutuksena se näkyisi myös alueen rikostilastoissa yleensä.”

Lisäksi Paatero toivoo, että poliisin budjetin lisäsäästöistä luovutaan.

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI