Riiholla monipuolista rakennustoimintaa – ELEMENTIT VALMIIKSI NYT SUURESSA HALLISSA

0
(vas.) Topias ja Jukka Riiho sekä Joni Korpeinen pystyttivät, hallin sisätiloissa valmistetut, suurikokoisen autotallin elementit paikoilleen parissa tunnissa.(Pentti Hautala)
AA-OULU_mini

Pentti Hautala /J-Pnews / Töysä/Alavus

Tuurilainen Riiho Yhtiöt on malliesimerkki laajasta perhe-sukuyrityksestä. Siihen sisältyy erittäin monta erilaista yritysalaa ja sukupolvea.

Rakennusmestariksi opiskeleva Topias Riiho totesikin hienosti, autotallin elementtejä asiakkaan pihaan asentaessaan.

– Kun meitä uusia sukupolvia aikuistuu, niin pitää kehitellä aina uutta tekemistä ja yritystoimintaa lisää. Näin mieluista työtä riittää omasta takaa kaikille.

Tällä hetkellä mainittuja, omien perheiden työllistettäviä ”riiholaisia” onkin yhtiön touhuissa yhteensä jo lähes parikymmentä. Opiskelun ohessa ja päätoimisesti. Toki ulkopuolisiakin henkiöitä työllistetään lisäksi useita.

Topias ja hänen isänsä Jukka Riiho ja rakennusmies Joni Korpeinen pystyttivät suurikokoista autotallia töysäläiseen pihaan. Tallin seinät olivatkin paikallaan parissa tunnissa, Riihon oman valmistuksen tuotemerkin Paree-elementeistä.
Yrittäjäisä Jukka Riiho selvittää, että kaikenlaisia piharakennuksia on pystytetty jo useamman vuoden ajan. Mutta parin viimeisen vuoden ajan on tehty tarvittavia rakennuksien ja talojenkin elementtejä valmiiksi tilauksesta nykyaikaisesti sisätiloissa.

”Tämänkin rakennuksen teko aloitettiin perustuksen kaivuusta ja kivimurskeen laitolla”, esittelivät (oik.) Jukka Riiho ja Joni Korpeinen.(Pentti Hautala)

– Laadukkaasta kotimaisesta puusta olevat Paree-elementit työstämme omassa, lähes 1000 neliön hallissa. Kun ikkunat ja mahdolliset eristeet ym. tarvittavat varusteet laitetaan valmiiksi, niin lopputulos on paras mahdollinen. Pystytys on nopeaa, eikä tarvitse olla aina sateiden armoilla.

Jukka ja Topias Riiho haluavat tarkentaa, että elementit tehdään hallissa valmiiksi asiakkaan omastakin metsästä tms. peräisin olevasta ja sahaamasta ”pitkästä” puutavarasta.

-Miten vain sovitaan ja kukin parhaaksi näkee.
-Homma hoituu perustuksen kaivuusta ja kivimurskeen ajosta alkaen,”avaimet käteen” periaatteella, kuten tämäkin autotalli.

Ennen kattotuolien nostoa pitää kaikki mitat olla justiin, eikä melkein. Mittaavat Joni ja Topias.(Pentti Hautala)

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

Pala Riihojen historiaa…

Riiho Yhtiöiden yritystoiminta on tullut Suomessa ja maailman laajusestikin tunnetuksi teräs-ja maansiirtokoneiden kaupasta. Kuitenkin jo Jukan ja Terhon isä Erkki Riiho oli aikaoinaan taitava puuseppä. Maanviljelyksen ohella hän hankki lisätuloja, valmistamalla muun muassa suosittuja keinutuoleja, kalusteita ja kangaspuita jne.
Esimerkiksi Lehtimäen maatalousnäyttelyistä sai Erkki Riiho puutöillään parhainten ykköspalkintoja. Tätä taustaa vasten onkin nykyinen Riihon puisten rakennuselementtien Paree-tuotenimi oikein sopiva.

Maanviljelyn sivuelinkeinona Erkki aloitti uuden-ja käytetyn rauta-alan liiketoiminnan sekä keksintöjensä toteutuksen. Minäkin muistan kuinka viitisenkymmentä vuotta sitten tein Vaasa-lehteen isot jutut Riihon keksimästä ja värkkäämästä lumilingosta sekä pyörivästä tuvanpöydästä. Pyöreän pöydän ympärillä halutut kastamiset sai vaivatta eteensä kantta pyöräyttämällä.
Riihon Käyttöraudan ”Väkkärä” lumilingosta tulikin erittäin suosittu. Suurikokoinen, traktorin perässä pyörivä avoin väkkärä osoittaututui hyvin toimivaksi, niin pakkas- ja suojalumellakin. Lumi lensi kaus tai lähemmes kierrosten mukaan. Linkoa valmistettiin oikein sarjatuotantona. Vieläkin väkkäröitä on käytössä runsaasti.

Erilaiset keksinnöt ja kehittelyt kuuluvat nykyäänkin Riiholla toimenkuvaan. Niistä mainittakoon Terho Riihon äskettäin valmistama sähköavusteinen tandempyörä, jossa istutaan mukavasti vierekkäin!

Erkin jälkeen Terho ja Jukka Riiho jatkoivat yrittäjinä. Mukana oli myöskin muita sisaruksia.
Toiminnan kirjo on laajentunut  teräsmyynnistä-, konekaupasta-ja urakoinnista, viime vuosina Terhon ja Jukan sekä heidän lastensa yrittäjyydelle todella laajaksi ja monipuoliseksi. Näistä mainittakoon kivimurskaus, maanrakennus, konehuutokauppa, sähköntuotanto, mansikan ja lampaiden kasvatus, ainutlaatuisen lomakylän rakentaminen ja majoitustoiminta, tilamyymälä ym.ym..

Riiho-yhtiöhin kuuluu myös Jukan tyttären Susanna Riihon perustama tilitoimisto Töysän kirkonkylässä.
Huomioitakoon vielä, että Terho ja hänen perheensä runnaa erityisesti peltojen parissa, sillä viljelykasvien tuotanto on paisunut laajaksi peltojen raivauksen ja lisämaiden ostamisen myötä.


 

PTV-viinimyymälä_250620

JÄTÄ KOMMENTTI