Suomalainen sahatavara on arvokas lopputuote

0
Järvi-Pohjanmaan alueella on toteutettu mm. internetin käyttöön perustuva pilotti, jolla parannetaan puunkuivaamon laitteiden kunnon valvontaa. (Arkistokuva/jpnews.fi)

Suomalaisella sahatavaralla on loppukäyttäjien piirissä hyvä maine, mikä perustuu vaativiin kohteisiin soveltuvaan laatuun, toimitusvarmuuteen ja asiakaspalveluun.

Suomen puunjalostusteollisuuden juuret ovat sahateollisuudessa, joka on tuottanut yli 150 vuotta laadukasta sahatavaraa maailman markkinoille. Suurten puunjalostusyhtiöiden rinnalla toimii perheomisteisia sahayrityksiä, joiden kilpailukyky perustuu pitkiin asiakassuhteisiin, joustavuuteen ja laadukkaisiin lopputuotteisiin.

Lounais-Suomessa toimivalla Westas Oy:llä on kahden yhtiön historia. Vuonna 2004 perustettu yhtiö jatkaa Ahlströmin omistaman 140 vuotta vanhan Pihlavan sahan ja 110 vuotiaan perheyritys Raunion sahan toimintaa. Yhtiön liikevaihto on 121 miljoonaa euroa ja se työllistää 150 henkilöä. Sahatavaraa yhtiö tuottaa vuodessa 450 tuhatta kuutiota, mistä 85 prosenttia menee vientiin 35 eri maahan. Yhtiö hankkii raakapuuta vuosittain 1,3 miljoonaa kuutiota, minkä se käyttää kokonaan sahateollisuuden tuotteisiin ja bioenergian raaka-aineeksi.

Suomalaisen puun laatu on brändi maailmalla

Westas Oy:n omistajan, toimitusjohtaja Pekka Kopran mukaan yhtiössä on tehty strateginen valinta siitä, että se keskittyy sahatavaran vientiin eikä sen jatkojalostukseen. – Teolliset jatkojalostajat ovat meidän asiakkaitamme, joilla on osaamista tuottaa lisäarvoa tuovia tuotteita. Emme halua kilpailla jatkojalostajien kanssa, vaan hakea arvoa liiketoimintaan karvaisen lankun viennistä ja asiakkaiden palvelusta.

– Kun jatkojalostus on usein maakohtaista ja kulttuurisidonnaista, emme osaisi Suomessa valmistaa kilpailukykyisesti Aasian markkinoille sopivia lopputuotteita. Kun aina haikaillaan jalostusasteen nostamisen tärkeyttä, ei ymmärretä, että suomalainen puu itsessään on jo sahatavarana arvokas lopputuote.

Suomalaisen havupuusahatavaran laatu on käsite maailmalla. Kopra muistuttaa, että sahatavaran viennin ympärille voidaan rakentaa palvelua, jolla vastataan asiakkaan tarpeisiin alkaen oikeista mitoituksista, toimituksien varmuudesta, nopeudesta ja laadusta

– Suomi tuottaa ja vie maailman parasta puutavaraa. Se on hinta-laatusuhteessa parasta, kun puhumme pehmeistä havupuista kuten männystä ja kuusesta. Sahateollisuuden ei kannata tavoitella halvan materiaalin kohteita, vaan kohteita, joissa tarvitaan laadukasta puuta.

Kopran mukaan suomalainen puu valitaan erityisesti kohteissa, joissa puu päätyy teolliseen jatkojalostukseen.

-Suomalaista puuta ei kannata laittaa piiloon, vaan käyttää se näkyviin jääviin kohteisiin. Vaikka lujuudessa ei ole merkittäviä eroja Keski-Euroopan sahatavaraan nähden, suomalainen suora sahatavara sopii vaativiin visuaalisiin kohteisiin kuten ulkoverhoiluun, oviin, ikkunoihin, huonekaluihin ja sisustukseen. Jatkotyöstämisessä suomalaisessa puussa esimerkiksi oksat pysyvät paikoillaan eivätkä irtoa höylätessä.

– Emme halua olla bulkkitavaraa tekevä saha, vaan otamme huomioon asiakkaan lopputuotteen tarpeen jo puun hankinnassa. Kun jatkojalostukseen menevä raaka-aine on meidän päätuotteemme, teemme asiakasohjautuvasti laadukkaasti sitä, mitä asiakas todella tarvitsee.

Kopra luonnehtii yritystään riittävän pieneksi ollakseen joustava ja asiakaslähtöinen, mutta tarpeeksi suuri palvelemaan pohjoismaista puutavaraa haluavia asiakkaita.

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI