Taajuussotkun uusi käänne – mikrofonin omistajille miljoonalasku

0
AA-OULU_mini
4G langaton mobiili- ja dataverkko hanke tuntuu olevan  Suomessa kovassa vastamyötäisessä.

Viime päivinä on uutisoitu kuinka Venäjä edelleen kyykyttää Suomea. Se haluaa ”vakoilla” ja valvoa maittemme yhteistä, Suomen puolelta katsottua, itärajaa tutkillaan aivan rauhassa ja vapaasti. Itäinen suurvaltio ei hyväksy 800 MHz taajuusalueella toimivia suomalasia 4G-tukiasemia ja niistä lähtevää lähetettä lähelle rajojaan häiritsemään, vaan se määrittelee paikoin useiden kymmenien kilometrien mittaista syvälle Suomeen ulottuvaa puskurialuetta, jossa 4G-toiminta olisi enemmän ja vähemmän rajoitettua.  Lapissakin Venäjän määrittämä  puskurivyöhyke kattaa lähes koko läänin. Parikymmentä kilometriä lähemmäksi Venäjän vastaista rajaa ei ole mitään asiaa 4G-verkkoyhteyksien kanssa. Länsinaapureiden rajoilla ei ole asian kanssa luonollisestikkaan mitään ongelmaa.

Väkisinkin tulee tässäkin asiassa mieleen ajat 50 vuoden takaa, onko mikään sittenkään muuttunut piirun vertaa?

Lisää vettä myllyyn mikrofonitaajuuksista

Langattomien mikrofonien käyttäjät voivat saada yhteensä jopa 30 miljoonan euron lisälaskun siitä, että Suomi on varannut 800 megahertsin (MHz) taajuuden 4G-käyttöön.

Kun taajuus tulee neljännen sukupolven mobiilikäyttöön, samaa taajuutta käyttävät muut langattomat laitteet täytyy joko virittää toisille taajuuksille tai ne täytyy uusia kokonaan.

Liikenne- ja viestintäministeriön viime keväänä teettämän selvityksen perusteella Suomessa on yhteensä hieman alle 60 000 langatonta mikrofonia ja vastaavaa laitetta, jotka toimivat 800 MHz:n taajuusalueella.

Langattomia mikrofoneja käytetään nykyään kaikkialla.

Liikenneministeriö laskee, että pelkästään kotikaraoken omistajilla tai tai erilaisten jumppien vetäjillä on pelkästään 6 000 mikrofonia käytössään, jotka käyttävät 800 megahertsin taajuutta. Bändeillä näitä mikrofoneja on 7 500, klubeissa ja karaokeravintoloissa 2 500.

Ministeriön selvityksen mukaan reilu kolmannes kaikista langattomista mikrofoneista on käytössä yrityksillä, kuten hotelleilla, Yleisradiolla ja muilla av-tuotantoyrityksillä, yritysten auditorioissa ja niin edelleen.

Peruskouluissa ja oppilaitoksissa mikrofoneja on käytössä myös huimasti, samoin kunnissa, kirkon ja seurakunnissa ja erityisesti teattereissa, konsertti-ja kulttuuritaloissa.

Ministeriö arvioikin, että vaikka kulttuurisektorilla on käytössä määrällisesti kohtalaisen vähän radiomikrofoneja, niiden taloudellinen arvo on suurin. Teatterit ja konserttitalot kuuluvat av-tuotantoyhtiöiden kanssa ammattimaisimpiin langattomien mikrofonien käyttäjiin. Tämä heijastuu myös käytettävissä olevassa laitteistossa, joka on keskihinnaltaan selvästi maan keskitason yläpuolella.

Hurja lasku, valtio korvaa vain vähän

Alustava arvio on nykyisen mikrofonikannan uusimisesta tai uudelleenvirittämisestä on karu. Mikrofonien käyttäjille lankeaa pahimmillaan jopa 30 miljoonan euron lasku, josta valtio on mahdollisesti valmis korvaamaan vain viitisen miljoonaa euroa – lähinnä teattereille, Yleisradiolle ja erilaisille oppi- ja kulttuurilaitoksille.

Mikäli kaikki laitteet ostettaisiin uusina, käyttäjille aiheutuva kokonaiskustannus olisi noin 41 miljoonaa euroa.

Yksityiset saisivat pitää vahingon itsellään. Esimerkiksi bändeille muutos toisi 2,3 miljoonan euron laskun, jumppien vetäjille ja kotikaraokelaitteiden omistajille 1,1 miljoonaa euroa. Pienille av-tuotantoyrityksille lasku voisi olla jopa yli viisi miljoonaa euroa.

Ministeriön laskelmissa on oletettu, että kalleimman hintakategorian laitteista, joiden hankintahinta on noin 5000 euroa per kanava, 80–85 prosenttia viritetään uudelleen. Tämä tarkoittaa sitä, että laitteen sisältä vaihdetaan tietyt osat siten, että laite toimii jatkossa uudella, sallitulla taajuudella.

Virityksen kustannus on pääsääntöisesti tuhannesta eurosta ylöspäin per laite, joten se ei ole taloudellisesti järkevää kuin kalleimman hintaluokan laitteille, joita on käytetty enintään viisi vuotta.

Eli omistatko ehkä langattoman mikrofonin tai useampia?

Lähde: Talouselämä

KATSO JA LUE ALTA ASIAAN LIITTYVÄT  LIIKENNE- ja VIESTINTÄMINISTERIÖN  ASIAKIRJAMUISTIOT!

Langatomat mikrofonit vaihtoon

.

Venäjä rajoittaa Suomen toiminta-aluetta

(katso myös karttapiirros!)

S-market_Soini160620

JÄTÄ KOMMENTTI