TERVEYS | Monilta suomalaisilta jää hepatiittirokotesarja kesken

0
A- ja B-hepatiitti rokotesarja (Lähde: GlaxoSmithKline)
A- ja B-hepatiitti rokotesarja (Lähde: GlaxoSmithKline) Klikkaa kuvasta suurennos!
Ulkomailla reissaavan kannattaa suojautua A- ja B-hepatiitilta rokotesarjalla. Monilta suomalaisilta rokotussarja jää kuitenkin kesken ja täydellinen suojaus saamatta.

Sekä A- että B-hepatiittiin on olemassa rokotesarjat, jotka antavat pitkäaikaisen suojan viruksia vastaan. A-hepatiitin täyden rokotesarjan suoja kestää 40 vuotta, B-hepatiitin koko loppuiän. A-hepatiitin rokotesarja sisältää kaksi puolen vuoden välein otettavaa rokotetta, B-hepatiitin rokotesarja kolme rokotetta, joista kaksi ensimmäistä otetaan kuukauden välein, kolmas puolen vuoden kuluttua.

Rokotuskortti hukassa

Tutkimuksen* mukaan 35 prosentilla suomalaisista A-hepatiitin rokotussarja jää kesken. Tätä perustellaan yleensä sillä, ettei rokotuskorttia löydy eivätkä aikaisemmat rokotukset ole jääneet mieleen.

Elimistö on kuitenkin viisas ja muistaa kaikki aikaisemmin otetut rokotukset.

– Jos tietää ottaneensa vaikkapa A-hepatiittirokotuksen kolme vuotta sitten, mutta on unohtanut ottaa tehosterokotuksen, peli ei ole menetetty. Riittää, että hakee nyt tehosterokotuksen, sanoo tartuntataudeista vastaava lääkäri Kirsi Valtonen .

Jos tietoja aloitetusta rokotussarjasta ei löydy mistään ja on itse epäileväinen sen suhteen, onko ottanut sitä ensimmäistäkään rokotetta, kannattaa rokotussarja aloittaa kokonaan alusta. Mahdollisista ylimääräisistä annoksista ei ole haittaa.

– Kuumeessa rokotusta ei kannata ottaa, koska silloin sen suoja saattaa jäädä heikommaksi. Mitään vaaraa kuumeessa rokottamisessa ei kuitenkaan ole. Antibioottikuuri ei myöskään ole rokotuksen ottamisen este, Valtonen sanoo.

Hyvä vinkki täyden rokotesarjan muistamiseen on se, että varaa jo ensimmäistä rokotetta ottaessaan ajan seuraavaan rokotukseen.

Alle kouluikäisillä lapsilla hepatiitti A on lähes aina oireeton, joten he eivät oman suojansa vuoksi tarvitse rokotusta. Lapset voivat kuitenkin levittää tartuntaa eteenpäin ja tästä syystä myös heidät kannattaisi rokottaa hepatiitteja vastaan.

Kaikilla suomalaisilla tulisi olla rokotussuoja jäykkäkouristusta, kurkkumätää, poliota ja ns. MPR-tauteja eli tuhkarokkoa, vihurirokkoa ja sikotautia vastaan. Näiden rokotusten voimassaolo tulisi niin ikään tarkistaa viimeistään ulkomaanmatkaa varatessa.

Täältä hepatiitti tarttuu

A- ja B-hepatiittia esiintyy suomalaistenkin suosimissa lomakohteissa kuten Thaimaassa, Egyptissä, Turkissa, Intiassa ja jopa Baltian maissa.

Hepatiitti A-virus tarttuu saastuneesta ruoasta ja juomavedestä tai sillä pestyistä hedelmistä. Sen voi saada myös puutteellisesti kypsennetyistä simpukoista ja ostereista sekä pakkaamattomista maitotuotteista – eli käytännössä vain syömällä ja juomalla. B-hepatiitti tarttuu veri- ja seksiteitse, mutta myös siltä kannattaa suojautua.

…………………………………………………………………

* GlaxoSmithKlinen vuonna 2014 (FIN/VAC/0007/14) teettämässä tutkimuksessa selvitettiin hepatiitti A ja A+B -rokotteiden ottamiseen sekä rokotesarjan loppuun viemiseen vaikuttavia syitä.

JÄTÄ KOMMENTTI