Tilaliköörien myynti sallitaan

0
Joma Keijonen on Alajärvellä monille tuttu Viinitilan isäntä (kuva: K-Media/JK)

Suomen Viiniyrittäjät ry:n puheenjohtaja Jorma Keijonen on hyvillään oman tilaliköörin saamisesta myös tilan oman vähittäismyymälän valikoimiin (kuva: Jukka Ketonen / K-Media)
Suomen Viiniyrittäjät ry:n puheenjohtaja Jorma Keijonen on hyvillään oman tilaliköörin saamisesta myös tilan oman vähittäismyymälän valikoimiin (kuva: Jukka Ketonen / K-Media)
Sosiaalipoliittinen ministeriryhmä hyväksyi kokouksessaan torstaina 22. lokakuuta peruspalveluministeri Paula Risikon esityksen alkoholilain muuttamiseksi siten, että tilaviinin tai sahdin vähittäismyyntiluvan haltija voisi jatkossa harjoittaa myös mietojen liköörien vähittäismyyntiä.

.

Muutoksilla halutaan sallia miedon liköörin myynti niille, jotka saavat jo tällä hetkellä myydä enintään 13 prosenttia alkoholia sisältävien käymisteitse valmistettuja alkoholijuomia. Alkoholijuomien vähittäismyyntimonopoliin säädettävä poikkeus olisi rajoitettu ainoastaan mietoihin eli enintään 22 prosenttia alkoholia sisältäviin likööreihin.

Myyntioikeuksien laajentamisen tarkoituksena on turvata tilaviiniyrittäjien toimintamahdollisuuksia, millä voisi olla laajempia myönteisiä vaikutuksia maatilamatkailuun ja työllisyyteen syrjäseuduilla.

Tilalikööri, jonka vähittäismyynti olisi tietyin edellytyksin sallittua, olisi asetuksessa määriteltyä likööriä kolmella poikkeuksella.

Tilalikööri tulisi ensinnäkin valmistaa maaseudulle ominaisista marjoista, hedelmistä tai muista kasvinosista.

Toiseksi tilalikööri olisi aina mietoa alkoholijuomaa eli sisältäisi enintään 22 prosenttia alkoholia.

Kolmanneksi sen valmistuksessa voitaisiin käyttää ainoastaan maatalousperäistä alkoholia.

Tilaliköörien vähittäismyynnin sallimisella ei arvioida olevan mainittavia suoranaisia alkoholipoliittisia vaikutuksia, koska myyntimäärät ovat hyvin pieniä, myymälät kaukana asutuskeskuksista ja tuotteet usein matkamuistoja.

Alkoholilain muutosta koskeva hallituksen esitys annettaneen eduskunnalle syysistuntokaudella.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian sen hyväksymisen ja vahvistamisen jälkeen

Järvipohjalaisen viinitilan isännän ja samalla Suomen Viiniyrittäjät ry:n puheenjohtajan Jorma Keijosen mukaan kyseessä on iso asia alan yrittäjille.

Eduskunnan pikapuoliin hyväksymä lainmuutos luo alan yrittäjille uutta uskoa tulevaisuudesta ja antaa lisäpontta jatkaa Suomessa vielä nuorella toimialalla. Se antaa intoa tuotekehittelyyn ja samalla syntyy uusi käsite ”tilalikööri”.

– Suomalainen viinitila on ensisijaisesti matkailuyritys, jonka asiakaskuntaa ovat tilalla vierailevat matkailijat. Tilan myymälä edustavine tuotteineen on liiketoiminnan tukiranka, summaa alajärveläisen Punaisen Tuvan Viinitilan isäntä Jorma Keijonen.

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI