Toimittaja Pentti Hautala | Soinin kunnanjohtaja asian ytimessä!

0
Riihon tuulivoimala Töysässä (Kuva: Pentti Hautala)

Soinin kunnajohtaja Juha Viitasaari kirjoitti muun muassa täällä J-Pnews verkkolehden palstalla avoimen kirjeen kansanedustajille. Sanomana oli pienen syrjäisen kunnan ja tulevaisuuden edut mm. tuulivoiman rakennuslupien saannin nopeuttamisen puolesta.

Etteivät esimerkiksi valitukset pitkittäisi jopa vuosiksi hankkeita.
Viitasaari haluaa ensijaisesti lupamenettelyn käsittelyn nopeuttamista.

Ihmettelen, miksi äskettäin Alavuden kaupunginjohtajan valinnoissa kalkkiviivoilla hopealle jäänyt aktiivinen kuntansa hyväksi toimija, idearikas Viitasaari on jäänyt asiassa kuntalaistensa julkista tukea vaille?

Asiattomien, kuvitemallisien moitteiden esittäjät ovat kyllä olleet aktiivisia ja esillä mutu- mielipiteillään lehtien mielipidesivuillakin.
Totuushan on se, että Soinin kunnan elinvoimaisuuden ja itsenäisyyden säilyttämisessä on käytettävä kaikki keinot hyväksi. Sitähän nimenomaan tuulivoiman hyödyntäminen olisi. Kaikki höpö..höpö.. luulot ja kuvitelmat tuulimyllyjen vahingollisuudesta terveydelle ovat tämän hetkisen tietämyksen mukaan kuvitelmia. -Ainakin niin kauan kuin toisin todistetaan.

 Viitasaari kirjoitti viisaasti tuulivoimasta!

Suomessahan halutaan päästä mahdollisimman puhtaaseen energiantuotantoon ja samalla vastustetaan muun muassa tuulivoimaloita. Jos tuulimyllyistä olisi terveydellista haittaa ihmisille, niin esimerkiksi saksalaiset olisivat kaikki sairaita.
Vaasalainen insinööri Markus E. Myllymäki kirjoittaa maakuntalehdessä (31.7.) otsikolla ”Tuulisähkön hyvät puolet”. Kirjoituksessaan Myllymäki muistuttaa Saksassa olevan asukastiheyden 234 henkilöä neliökilometrillä. Suomessa vastaava luku on vain 16,3 henkilöä. Silti Saksaan on jo rakennettu yli 27 000 tuulivoimalaa, kansanterveyden romahtamatta. Suomessa on vain noin 700 voimalaa, ja syytä ”pahoinvoinnille” yritetään etsiä tuulimyllyistä.

Töysässäkin on jo vuosia kylän keskellä ja kaunistuksena tuottanut sähköä Riihon tuulivoimala. Silti ihmiset ja, ympäristön vaarallisuuden mittarit, mehiläisetkään eivät ole lähitarhureilta häipyneet. Päinvastoin varapesät ovat täyttyneet muualta tulleista parvista.
Mehiläisethän karttavat mm. sähkönlinjoja jne. Muurahaisetkin käyttätyvät samoin.

Tässä ajassa pitää muistuttaa kansainvälisestä Mission Innovation-aloitteesta. Siinä Suomi sitoutui monin tavoin pienentämään hiilinjalanjälkiään. Esimerkiksi kaksinkertaistamaan uusiutuviin energioihin ja järjestelmiin suuntautuvan julkisen rahoituksensa. Suomalaisten yrittäjien tuulivoimalat pienentävät veronmaksijien taakkaa. Päätöksissä on sitouduttu kaikin mahdollisin keinoin kotimaisen ja uusiutuvan energian tehokkaamman käytön ratkaisujen kehittämiseen. Kansantalouden kohentamisen ja puhtaampien päästöjen keinoja ovat kyllä eri alojen asiantuntijat aprikoineet aktiivisesti jo tähänkin mennessä ”iät ja ajat”. Teot ovat jääneet kyllä kehnoiksi.

Maaseudun elämää kaupunkipuolue vihreiden johdolla kyllä pyritään vaikeuttamaan autojen käytön suitsimisella jne. Viime aikoina on väitelty mm. autoilun, puun ja turpeen sekä kivihiilen käytön vähentämisestä.

Jokien vesivoiman ja atomin käytöstä energiaksi on ikuisesti kinattu. Viime aikoina ovat yllättäen TUULIMYLLYTkin, sähköenergian tuottajina, kirineet kuitenkin kinasteluissa kärkisijoille. Niistäkin on keksitty terveydelle / ympäristölle vahingollisia haittoja!
Tuulivoiman hyödyntämisen estämiseksi ja hillitsemiseksi on otettu ”aseiksi”, mahdolliset terveyshaitat ja muut tutkimattomat mystillisetkin keinot. Tuulimyllyjen kuulumattomien äänitaajuuksienkin vahingollisuutta on yritetty luokitella haitalliseksi.

Kokonaisuudessaan energian tuottamisen mahdollisuuksia ja keinoja tarkasteltaessa on helppo tulla sellaiseen tulokseen, että uusiutuvan kotimaisen käyttöä olisi varaa runsaasti lisätä. Valtiovallan pitäisi myöskin kannustaa nykyistä oikeudenmukaisemmin ilmastolle vähemmän haitallisen energian käyttön kannustamiseen Suomessa.
Esimerkiksi taistelussa ilmaston lämpenemistä ja saasteettomaan energiantuotantoon pyrittäessä on tuulivoiman, aurinkoenergian ja maalämmön hyödyntäminen maassamme aivan lapsenkengissä. Aika sitten näyttäisi, löytyisikö näidenkin aktiivisempi hyödyntäminen uusia tulkintoja kinastelun aiheeksi?

Päättäjät sanovat ainakin juhlapuheissa: – Kaikki ”kivet käännetään”, puhtaimpiin päästöihin ja ilmastonmuutoksen asettamiin tavoitteisiin pyrittäessä!

Polttomoottoriautojen nopeatahtisesta vaihtamisesta sähköllä liikkuviksi on havaittavissa  ylilyöntejä. Sähköautojen hintataso on liian korkea. Lisäksi akkujen ym. valmistaminen painaa ”hiilijanjälkiä”. Ja latauspisteitä pitäisi olla kauppakeskusten pihoissa kymmenittäin.

Energioiden tuotannossa on vakavissaan nostettava ensisijassa kaikkien kotimaisten uusiutuvien käytön kannusteita. Maalaisjärjen käyttö olisi tarpeellista ja hyödyllistä, hiilijalanjälkien eli ilmastokuorman vähentämisen keinoja kehitettäessä ja keskusteluissakin.

Samalla pitäisi kuitenkin kaikissa tilanteissa muistaa – ihminen-. Suomessakin pitää, maaseudullakin tavallisen ihmisen pystyä elämään, asumaan ja liikkumaan paikasta toiseen.

PENTTI HAUTALA
toimittaja, Töysä 

JÄTÄ KOMMENTTI